Modda spellådor – Hur gör man och varför?

När man tittar i sina spellådor så kan man lätt konstatera att några speltillverkare har tänkt till och gjort väldigt fiffiga insatser för att alla hålla alla komponenter på rätt plats. Ibland är det tyvärr inte alls lika smart inrett, och några av oss brukar då och då känna behovet av att helt byta ut insatsen och bygga en ny.

Det kan finnas flera olika anledningar, ofta i kombination med varandra:

  • Kort får inte plats i sina fack när man satt kortfickor på dem (otroligt irriterande eftersom det oftast är så lätt ordnat, ändå är det förvånansvärt ofta även nya spel lider av det här). Det kan också vara att lekarna blir för tjocka för sina fack med kortfickor på.
  • Man vill sortera exempelvis kortlekar och förvara dem separerade även i lådan.
  • Originalinsatsen hindrar inte prylarna från att åka runt i lådan lite hur som helst, så alltid när man öppnar den får man börja städa.
  • Man vill försöka få plats med en eller flera expansioner i lådan (underlättar både för förvaring och transport).
  • Man vill snabba upp tiden för att ställa upp spelet.
  • Man har uppgraderat några av komponenterna och därför passar inte de gamla facken.

Det här är tänkt som en liten inspirationsartikel med praktiska exempel från mina egna byggen.

Steg 1 – Material

Jag använder mest skyltkartong och foamboard (kallas många saker, bland annat KAPA-skivor eller cellpannå) som grundmaterial. Om det inte är väldigt ont om plats så föredrar jag foamboard, för det är extremt lättarbetat, blir starkt och väger i princip ingenting. Jag har både 3, 5 och 10 mm tjocklek, och det finns i både vitt, svart och grått. Man skär enkelt till bitar med en mattkniv och en stållinjal att rikta med. Trälim går utmärkt för att montera ihop olika delar och tar lagom tid på sig för att torka för finjustering av passningen. Skyltkartong är ju lite tunnare och kan därför behövas när man har mindre marginaler att spela med. Den är också lite jobbigare att skära till och pilligare att limma (både för att anläggningsytan blir mindre och för att den inte alltid vill vara helt rak).

Alltså, för att komma igång behöver du skyltkartong (1 eller 2 mm tjock) och/eller foamboard, skärunderlag, stållinjal och VASS mattkniv samt lim. Om du ska bygga fack för att förvara målade miniatyrer eller liknande kan du också behöva skumgummi.

Steg 2 – Grovplanering

Jag brukar faktiskt inte planera särskilt noga hur jag ska bygga, och det är regel snarare än undantag att jag tänker om och skrotar gamla lösningar mitt i bygget. Det finns dock alltid ett behov av en grundplanering. På bilden ser vi Shadows over Camelot, ett spel som har en hygglig insats, men jag ville dels få i expansionen Merlin’s Company (med två extra figurer och fler kort), dels ville jag skydda de målade figurerna så bra som möjligt (och kortfacken var liiiite för små för kortfickor så dessa veks lite i hörnen). Här tänkte jag inte så mycket på snabbare uppsättningstid, det går ganska fort ändå. Just det här spelet innehåller två plastetuier som jag ville återanvända, dock bytte jag ut innehållet i den ena (som ursprungligen innehållit katapulterna, pikterna och saxarna).

Första grovplaneringen för att se ungefär hur jag ville placera alla komponenterna

Ganska ofta börjar jag med att försöka planera kortlekar längs någon sida, det brukar bli effektivast så. Jag vill helst göra en lös innerlåda med både botten och väggar som precis får plats i spellådans underdel. Här brukar man märka om det går att få in spelkomponenterna på något vettigt sätt även med en extra lådinsats. I det här fallet kom jag fram till att det borde gå bra med botten och väggar av 3 mm foamboard och skar alltså ut en botten och kontrollerade att den gick in i lådan utan problem. Sen måttade jag hur höga väggarna skulle vara, i det här fallet är det ett helt lass med spelplaner och regelböcker som täcker sida till sida, så väggarna kunde inte gå hela vägen upp. Med grovplaneringen i minnet är det nu dags att bygga på riktigt.

Steg 3 – Lager för lager

I grovplaneringen finns det ofta några fasta punkter som är enkla att börja med. Jag visste att jag ville ha plastetuierna bredvid raden med kort, och jag hade kollat noga så att det fick plats. Därför började jag med att skära till och bygga korthållarna och bestämde halvvägs igenom att jag inte behövde fyra kortplatser som i grovplaneringen utan nöjde mig med tre. Därefter bestämde jag mig för att plastetuierna skulle ligga bredvid varandra, inte staplas, och då hade man också plats för att ställa de åtta saxarna/pikterna längs väggen. Problemet var hur de skulle skyddas, jag funderade på någon slags väggar av skumgummi men kom på att jag kunde skära ut hål för deras bottenplattor i en svart bit foamboard som sen limmades ihop med en bit skyltkartong. Nu stod gubbarna hyggligt på egen hand, men jag visste inte riktigt hur jag skulle skydda dem bäst ändå. Det hela blev en skyddslåda med skumgummi på insidan, brickan med plastgubbar kan faktiskt tas ut som den är och ställas bredvid spelplanen om man vill. De två figurer som följer med expansionen (de ligger framme för målning för tillfället) tänkte jag lägga ner i plastetuiet som tidigare hade katapulterna och saxare/pikter, ska bara bygga lagom tjocka väggar av skumgummi som håller fast och skyddar dem.

Halvklar, några saker har flyttats om lite och väggar börjar hamna på plats.

Sakta fortsatte jag bygga på insatsen tills allt var klart. Jag missade att ta kort på det, så vill ni se hur det blev så får ni kolla på filmen. Det är ingen slump att jag fixerade den lilla spelplanen i just det hörnet, där hjälper den till att stänga inne både tärningarna och korten så att de inte flyger runt. För korthållarna limmade jag fast bomullskantband för att göra det lättare att få upp alla korten smidigt. Som synes blev det en del ändringar jämfört med grovplaneringen.

Det tog några timmar, men nu har jag en låda mindre i spelhyllan (tro mig, med 500 titlar passerade på BGG så behövs all plats jag kan uppbringa) och den här är enklare att transportera utan att något händer med innehållet.

Några tips!

  1. Materialet är ganska billigt, var inte rädd för att testa en lösning och bara slänga den om det inte blev bra. Våga experimentera! Liggunderlag är kanske utmärkt för att skära ut förvaring till miniatyrer?
  2. Kolla gärna på boardgamegeek innan du sätter igång, för många spel finns det massor av bilder upplagda på olika hemmasnickrade lösningar. Många av mina egna insatser är inspirerade av vad andra byggt, men oftast har jag ändå ändrat vissa saker.
  3. Bygger man behållare som ser ut som rätblock så fastnar markörer lätt i hörnen. Med foamboard är det ganska enkelt att bygga sluttande väggar som underlättar att få upp markörerna.
  4. Tänk gärna redan från början vilka komponenter som kan förvaras i färdiga tråg som bara kan ställas fram på spelbordet. Se exempelvis min förvaringslösning till Steampunk Rally och Agricola.
  5. När man limmar foamboard och skyltkartong vill man ofta ha räta vinklar. Bygg mallar av LEGO eller DUPLO så är det lättare att se till att det inte blir snett.
  6. Jag kan inte nog understryka vikten av att ha en vass kniv när man ska skära till foamboard. Man kommer igenom utan problem även med en slö kniv, men snittytorna kommer bli fula. Försök inte heller skära genom allt på en gång, utan låt kniven jobba sig genom materialet med upprepade snitt, stållinjalen ser till att du håller dig i samma fåra.
  7. Vill man lyxa till det kan man skriva ut etiketter som man klipper ut och märker respektive fack med, så även icke insatta kan packa ihop spelet på rätt sätt. Bra om man ofta lånar ut sina spel.
  8. Försök att bygga så att det inte blir en luftficka upp till locket. Man vill oftast att allt ska ligga dikt an mot allt annat så att inget kan skvalpa omkring. För nyinköpta spel där kartongspröjsarna ligger längst upp är det ofta fiffigt (om man nu ska ha kvar originalinsatsen) att spara de tomma spröjsarna och lägga dem UNDER insatsen som nu höjs lika mycket och fortfarande får kontakt med locket (det är även ett fiffigt ställe att lägga alla regler som är på fel språk).
  9. Ibland kan man byta ut bara delar av en spellåda. Efter att ha satt kortfickor på mitt Forbidden Island fick dessa inte plats längre, men resten av lådan funkade ju utmärkt, så jag skar helt enkelt bort korthållaren och limmade dit en egen som var lagom stor.
  10. Det går såklart också att 3D-printa hela eller delar av insatsen. Tänk på att det finns en del färdiga mallar för exempelvis korthållare, man måste inte alltid konstruera allt från grunden.
Duplo eller LEGO är väldigt praktiskt för att få räta vinklar när man limmar. På bilden ser vi kortbrickan till Pandemic.

 

 

Inköp:

Skyltkartong: http://www.slojd-detaljer.se/kategorier/forvaring-inspiration/kontorsmaterial/ovriga-tillbehor/reklamkartong-pid5737

Foamboard: http://www.svexo.se/ShowSearchResult.aspx?pagesize=20&searchstring=kapaskiva

http://www.mattonbutiken.se/index/browse/category/1231/Kartong_Panna_/Cellpannaer_Foamboard.html

http://www.artistica.nu/shop/Foamboard/578

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x