Kortspelet Zoomaka, några av korten
Läsarbetyg3 Betygsätt
23
44

I det här svenskdesignade spelet i slimmat format gäller det att samla djur till din djurpark, och förstöra så mycket som möjligt för konkurrenterna.

Zoomaka är konstruerat och designat av Tove och Pablo Jomer, två brädspelsentusiester från Linköping. Deras ambition har varit att skapa ett kortspel som är lättspelat, snabbt och roligt. Spelet består av 110 kort, varav knappt hälften är djurkort och resten olika händelsekort. Samtliga kort kan också användas som pengar.

Speltiden anges till 25 minuter, men det är verkligen ett ungefärligt värde. Beroende på tur och vilka kort som dras, gissar jag att spelet kan ta allt mellan 10 och 50 minuter.

Djuren delas in i olika serier, och några djur kan tillhöra fler än en serie. Ditt mål är att samla ihop fyra stycken kompletta serier, eller sektioner, i din djurpark, samtidigt som du parerar motspelarnas försök att stjäla dina djur, ta dina pengar eller på andra sätt ställa till det för dig.

I din runda kan du välja mellan att göra fyra olika saker, men du har bara tre handlingar på dig. Du kan spela ut ett djur i din djurpark, flytta runt djur som du redan spelat ut, spela ner ett av dina kort till din “bank” (vilket innebär att det förvandlas till pengar), eller spela ett händelsekort.

Händelsekorten delas in i fem olika kategorier. Det finns “response cards”, som du spelar som en reaktion på något som de andra spelarna gör. “Settings”-korten förändrar reglerna en aning. “Entrance” tvingar de andra spelarna att ge dig pengar motsvarande värdet på en av dina sektioner och “add-ons” lägger till ett värde och en specialregel på en sektion. “Direct cards” är vanliga händelsekort av olika slag, som du spelar i din runda.

Alla de här olika typerna av kort gjorde mig lite förvirrad i början, och det blev inte bättre av att två av dem kan spelas utan att det kostar dig en handling, men för de övriga tre måste du spendera en av dina tre handlingar. Det är också så att tre av korttyperna har särskilda symboler, men två av dem har det inte, och tre av dem har distinkt olika kantmönster, men två av dem har samma kantmönster. Jag hade hellre sett att varje korttyp hade sin egen symbol och mönster eller bakgrund, för att göra det tydligare. När vi väl hade kommit igång med spelet var det inget jättestort hinder, men det är innebär ändå krångel i onödan. Bortsett från ovanstående invändning är layouten klar och sparsmakad.

Det här är inte ett spel för dig som gillar strategi och taktik. Slumpfaktorn är extremt hög, nästan i nivå med till exempel Fluxx. Men om du gillar spel med ganska mycket kaos, då kan du säkert uppskatta Zoomaka. Själv tycker jag att det svänger lite väl mycket och att turen spelar alltför stor roll. Fler djurkort och färre händelsekort kanske hade gjort spelet lite mer balanserat, och en del av händelsekorten är absolut för kraftfulla – till exempel “Master thief”, som gör att alla förlorar alla sina pengar.

Temat känns en aning påklistrat, det här är ett abstrakt spel där serier av kort och händelsekort egentligen hade kunnat vara vad som helst. Om det är själva djurparksbyggandet du är ute efter så är nog Zooloretto ett bättre val.

Sammanfattningsvis är nog detta inte ett spel för hårdföra gamers, men om du gillar lättsamma spel eller vill ta med något lagom enkelt till släktträffen kan Zoomaka träffa rätt.

[divider]Fakta[/divider]

Utgivare: Worldshapers
Konstruktörer: Tove och Pablo Jomer
Rekommenderad ålder: 9+
Antal spelare: 2-5
Speltid: ca 25 min

Kortspelet Zoomaka, några av korten
Zoomaka
Utseende
75
Personlighet
35
Slughet
15
Smidighet
50
Läsarbetyg3 Betygsätt
23
Positivt
Snygg design
Lättsmält
Negativt
Slumpstyrt
Obalanserat
44
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x