Korrekturläsning och redigering av artiklar

Redaktörernas roll är att samordna skribenter och artiklar på sajten. Ragga nya skribenter, agera bollplank för befintliga, ge feedback, last line of defence för språkbruk, faktafel, upphovsrätt och kanske rent av rättsligt tvivelaktiga texter. Redaktörerna har sista paret ögon som ser texten innan alla våra läsare gör det.

  1. Korrekturläs
    Läs alltid igenom texten minst en gång innan den publiceras för att dubbelkolla eventuella språkmissar och faktafel.
    Begripligt? När du läser texten med nya ögon tänk att du är någon som inte vet något om ämnet. Är texten fortfarande begriplig? Eller behövs förklaringar?
    Sammanhängande? Är texten sammanhängande och har bra flyt? Är meningarna lagom långa? Använd flera meningar istället för att använda kommatecken. Fungerar syftningarna? Använd hellre ett namn en gång för mycket, än att lämna läsarna att gissa vem som gör eller säger något.
    Rättstavat? Och genomgående likadant stavat? Om du skriver “sajt” på ett ställe, kan du inte gärna skriva “site” på nästa.
  2. Layoutkontroll
    Vi strävar efter något så när snarlik layout av sajtens artiklar för att få en enhetlig sajt. Följande punkter dubbelkollas av redaktören inför publicering.
    Markera första stycket som “Rubrik 3”, vilket ger en lite större inledande ingress åt artikeln.
    Markera första instansen av varje egennamn i kursivt, så att läsare enklare kan skumläsa sig till dem.
    Markera textstycken med externa länkar till officiella spelsidor/artiklar om de finns, så att läsare kan klicka sig vidare till mer information och om möjligt även leta rätt på källan för materialet.
    Sätt Recensioner till “Enable User Scores” och procentbetyg, så att alla recensioner har samma betygssystem och så att även läsare kan betygsätta spelen.
    Markera “Feature on Homepage”, så att artikeln hamnar i artikelrutan längst upp på förstasidan. Undantaget är mindre nyhetsartiklar utan eget innehåll än en omskriven nyhet.
    Sätt “Featured Image Settings” till Screen wide eller Full-width, så att översta Feature-bilden täcker hela sidan eller åtminstone två spalter, med rubriktexten satt över bilden.
    Kontrollera att artikeln har rätt artikelkategorier.
    Komplettera artikeln med taggar, som allra minst spelets namn, företagens namn, spelgenre och namngivna personer i artikeln.
  3. Media
    Saknar artikeln “Featured image” kompletterar redaktören artikeln med en sådan.
    Efterfråga även recensenter att infoga egna skärmdumpar och/eller video alternativt kompletterar med pressbilder och/eller officiella Youtube-filmer/trailers (infogas genom att helt enkelt bara posta Youtubelänken på en egen rad, då gör p3rogrammet om det till en infogad film).
  4. Upphovsrätt
    Fråga om fotografens namn, om det varit en extern fotograf, så att artikeln kan kompletteras med bildbyline (Foto: Namn) längst ned.
    Bilder utan upphovsman och upphovsmannens uttryckliga tillstånd får inte publiceras, såvida det inte rör sig om pressbilder eller mindre faksimiler av omslag/innehåll i fall av recension.
  5. Olagligt innehåll
    Följer artikelförfattaren lagen? Texten får inte uppmana till brott eller i detalj beskriva hur ett brott kan utföras. Anklagar texten en privatperson skall det finnas väldigt starkt allmänintresse samt sakgrund för oss att falla tillbaka på, även om vi inte behöver offentliggöra vår källa. Kravet på allmänintresset är lite enklare vad gäller större företag.
    Använd sunt förnuft.

Länkar

  1. Försök alltid få med en länk till källan eller det texten handlar om, så att våra läsare kan läsa vidare om de vill och ta reda på mer information eller bekräfta det de just läst. Recensioner till spelet i sig, lajv till lajvets sajt, nyheter och reportage till källhänvisning osv
  2. Undvik i så stor utsträckning det går, att skriva renodlade länkar, utan länka istället in dem i texterna på lämpligt ställe.
  3. Undvik också att göra dedikerade länktexterna, som tex “Klicka här”, “Sajten kan ni hitta här” osv. Länka istället in relevant text, som tex titeln på spelet, rapporten, händelsen eller beskrivande text som “Förra veckan skrev jag en artikel om”, “SVT rapporterade om lajvare” osv. Det gör både textflödet och logiken bättre.
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x