Recensioner

En recension är, tvärtemot vad man kan tro, en högst subjektiv beskrivning av recensentens åsikter om en produkt. Beskrivningen ska självklart vara ärlig och korrekt, men recensionen måste innehålla recensentens personliga åsikter för att texten ska bli intressant att läsa.

Försök fatta er så kortfattat som det bara är möjligt. Ni kommer märka att det ofta är betydligt svårare att skriva kort än att sväva ut med överflödiga beskrivningar. Texter för webbtidningar behöver dessutom vara betydligt kortare än dagstidningar, eftersom internetläsare har svårare att bibehålla intresse och fokus än tidningsläsare.

 1. ANSLAG
  Anslaget är en slagkraftig mening som lockar till fortsatt läsning.
  En inledning, som tillsammans med rubriken skapar intresse för din recension. Framför gärna starka åsikter om det du recenserar redan här.
 2. BAKGRUND
  För att sätta in läsarna i vad det är du recenserar, måste vi först ge dem lite kött på benen. En presentation om spelet.
  Ange vilket spel du skriver om, och berätta lite kortfattat om spelet.
  Är skaparna kända sen tidigare? Vad har de gjort tidigare?
  Handlar det om någon helt ny företeelse som måste beskrivas för läsaren?
 3. ANALYS
  Detta är den viktigaste delen av recensionen, där du helst bör förmedla din egen merkunskap om produktens genre, skapare och kortfattad analys av hur väl skaparna lyckats med spelet.
  Kan det nya spelet jämföras med något tidigare större verk?
  Vem är spelet skapat för?
  Lyckas spelet med det det vill?
  Vad fungerar bra? Vad fungerar mindre bra? Varför?

Tips

 • Det vanligaste felet är att berätta för mycket om handlingen. En recension ska locka till spelande, inte berätta allt om spelet. Och absolut inte slutet!
 • Tala om vad som grep just dig – och varför. Vad betydde det här spelet för dig, vad hade det att säga? Förklara upplevelsen du fick av att spela spelet.
 • Skriv om tankar och känslor som väcks. Våga vara personlig och tycka till om spelet istället.
 • Var rättvis mot spelet. Man måste också vara saklig och berätta varifrån man får sina åsikter. Lyft ut exempel på det du gillar eller ogillar.

Ange lämpliga spelkategorier

Ange både ”Recensioner” samt spelgenre.

Screenshot_11

Aktivera recensionsstödet

För att aktivera vår recensions-layout, behöver ni klicka för ”Enable Review On This Post

Screenshot_6

Review options

De flesta inställningarna är valfria och upp till recensenten, men vi har fyra krav:

 1. Enable User Scores. Påslaget.
 2. Score Box Type = ”Percentage”
 3. Ett betyg i första betygsrutan
 4. Short summary

Allt annat är valfritt efter tycke och smak. Anger ni bara ett betyg utan kriterienamn, så blir det inga kriterier, fast ändå ett samlingsbetyg. Anger ni i stället flera kriterier, så blir samlingsbetyget automagiskt ett genomsnittsbetyg.

Screenshot_5

Positivt och negativt

Vill du ange för- och nackdelar för spelet, har du fria händer att både ange egna rubriker och innehåll. Detta är dock inget vi kräver av varje recensionstext.

Screenshot_7

Exempel på en färdig recensionsruta

Screenshot_4

Kort sammanfattning

Oavsett om du bestämmer dig för att fylla i positivt/negativt och miljoner olika underbetyg, så vill vi att ni som minst fyller i en kort summering av er recension.

Det är en ultrakort sammanfattning om ett, högst två korta ord. Något annat får inte plats och ni kommer se att det förstör layouten om ni skriver för långa ord.

Dessa extremkorta sammanfattningar är dock nyttiga aptitretare för er recension och syns redan i tumnagelvisningen av recensionen.

Screenshot_8

Screenshot_10

Etiketter

För att göra sajten enklare att navigera och för att även visa liknande artiklar, så ber vi er att ange relevanta etiketter för er recension. Det kan vara allt ifrån genre, speltillverkarnas namn, spelmoment, udda kategorier och mycket annat, som det kan finnas intresse av att gruppera ihop med liknande artiklar om samma specialintresse. WordPress ger er förslag på tidigare använda etiketter och ni kan även välja bland de mest använda etiketterna, men ni får självklart även lägga till helt nya.

Screenshot_12

 

Färdig!

Nu är det bara att spara för granskning till era redaktörer.

Kort kom-ihåg för alla artiklar:

 1. Glöm inte att kryssa för ”Featured On Homepage/Category”, så att er artikel syns i blänkaren längst upp, innan ni publicerar.
 2. Glöm inte att ”Ange utvald bild” längst ned i högerspalten på redigeringssidan. Utan bilder blir layouten ful.
 3. Expandera gärna titelbildens bredd med alternativet ”Featured Image Settings” till ”Full width”, ”Screen wide” eller några av de andra valen. Testa runt och se vad du själv tycker passar. Testa gärna även att ladda upp en bakgrundsbild eller ett galleri.

Klicka på Spara och meddela redaktörerna i ett mail eller på Facebookgruppen att er artikel är klar för granskning och publicering.