Recensioner på Spelkult

Har du skrivkramp, kan du försöka följa vår recensionsguide steg för steg nedanför, annars har du fria händer att beskriva bakgrund och analys om vartannat efter behov. Se bara till att börja med ett starkt anslag som lockar till läsning.

Att skriva recensioner

En recension är, tvärtemot vad man kan tro, en högst subjektiv beskrivning av recensentens åsikter om en produkt. Beskrivningen ska självklart vara ärlig och korrekt, men recensionen måste innehålla recensentens personliga åsikter för att texten ska bli intressant att läsa.

Försök fatta er så kortfattat som det bara är möjligt. Ni kommer märka att det ofta är betydligt svårare att skriva kort än att sväva ut med överflödiga beskrivningar. Texter för webbtidningar behöver dessutom vara betydligt kortare än dagstidningar, eftersom internetläsare har svårare att bibehålla intresse och fokus än tidningsläsare.

 1. ANSLAG
  Anslaget är en slagkraftig mening som lockar till fortsatt läsning.
  En inledning, som tillsammans med rubriken skapar intresse för din recension. Framför gärna starka åsikter om det du recenserar redan här.
 2. BAKGRUND
  För att sätta in läsarna i vad det är du recenserar, måste vi först ge dem lite kött på benen. En presentation om spelet.
  Ange vilket spel du skriver om, och berätta lite kortfattat om spelet.
  Är skaparna kända sen tidigare? Vad har de gjort tidigare?
  Handlar det om någon helt ny företeelse som måste beskrivas för läsaren?
 3. ANALYS
  Detta är den viktigaste delen av recensionen, där du helst bör förmedla din egen merkunskap om produktens genre, skapare och kortfattad analys av hur väl skaparna lyckats med spelet.
  Kan det nya spelet jämföras med något tidigare större verk?
  Vem är spelet skapat för?
  Lyckas spelet med det det vill?
  Vad fungerar bra? Vad fungerar mindre bra? Varför?

Tips

 • Det vanligaste felet är att berätta för mycket om handlingen. En recension ska locka till spelande, inte berätta allt om spelet. Och absolut inte slutet!
 • Tala om vad som grep just dig – och varför. Vad betydde det här spelet för dig, vad hade det att säga? Förklara upplevelsen du fick av att spela spelet.
 • Skriv om tankar och känslor som väcks. Våga vara personlig och tycka till om spelet istället.
 • Var rättvis mot spelet. Man måste också vara saklig och berätta varifrån man får sina åsikter. Lyft ut exempel på det du gillar eller ogillar.

 

Betygskriterier

Stil
Det ytliga intrycket av spelet. Dess design, illustration, produktion och ljud om det finns. Är spelet väldesignat och tilltalande?

0 Dess hemska/bristande design gör spelet ospelbart.
50 Ytan varken stör eller tillför något extra.
100 Perfektion. Såväl konstnärligt som produktionstekniskt.

Innehåll
Den matiga delen av spelet. Hur upplever du spelets handling och innehåll?

0 Ytligt och tragiskt. Spelvärlden blir avskrämmande.
50 Ungefär vad man förväntar sig av ett spel.
100 Total förälskelse. Spelet skriker efter fans och expansioner.

Känsla
Hur sitter spelkänslan och allmän spelifiering. Triggrar spelet igång belöningssystem, så att spelmekanik i sig ger en mersmak? Blir det en njutning eller frustration att styra/hantera spelet?

0 Bristande kontroller eller mekanik ruinerar spelupplevelsen.
50 Spelkänslan sitter som förväntat.
100 Natt blir dag då spelaren sugs in i spelet.

Variation
Tål spelet att spelas om? Växer det rent av eller känns det bara som en trasig skiva?

0 För ytligt och variationslöst för att vara mer än ett demo.
50 Livslängd ungefär vad man förväntar sig av ett spel.
100 Det här spelet kommer alltid kännas nytt och fräscht.

 

Slutbetyg

0 Inte spelarbart. Trasigt.
25 Direkt dåligt
50 Mediokert. Gör vad som förväntas varken eller eller mindre
75 Bra, kan rekommenderas
85 Extremt bra, recensentens och därmed också Spelkults favorit
100 Perfekt. Oslagbart. Kan inte göras bättre.

 

Ange lämpliga spelkategorier

Ange både ”Recensioner” samt spelgenre. Ange dock inte huvudkategorier (Tex ”Spelkultur” eller ”Sällskapsspel”)

Screenshot_11

Aktivera recensionsstödet

För att aktivera vår recensions-layout, behöver ni klicka för ”Aktivera recension” under ”Let’s Review-alternativ”.OBS! Aktivera INTE recensionsalternativen för 15zine. De är begränsade och recensionen kommer heller inte att sparas korrekt i databasen.

Positivt och negativt

Vill du ange för- och nackdelar för spelet, har du fria händer att både ange egna rubriker och innehåll. Detta är dock inget vi kräver av varje recensionstext.

Screenshot_7

Recensionens huvudrubrik

Här anger ni lämpligast spelets namn kortfattat, då det är den titeln som dyker upp i tumnaglar och i recensionsrutan upp till höger. Är spelets titel för lång för den korta textraden får ni korta av eller förkorta titeln.

Etiketter

För att göra sajten enklare att navigera och för att även visa liknande artiklar, så ber vi er att ange relevanta etiketter för er recension. Det kan vara allt ifrån genre, speltillverkarnas namn, spelmoment, udda kategorier och mycket annat, som det kan finnas intresse av att gruppera ihop med liknande artiklar om samma specialintresse. WordPress ger er förslag på tidigare använda etiketter och ni kan även välja bland de mest använda etiketterna, men ni får självklart även lägga till helt nya.

Ange dock INTE taggar för det vi redan angivit som artikelkategori (brädspel, dataspel osv).

Screenshot_12

 

Färdig!

Nu är det bara att spara för granskning till era redaktörer.

Kort kom-ihåg för alla artiklar:

 1. Glöm inte att kryssa för ”Featured On Homepage/Category”, så att er artikel syns i blänkaren längst upp, innan ni publicerar.
 2. Glöm inte att ”Ange utvald bild” längst ned i högerspalten på redigeringssidan. Utan bilder blir layouten ful.
 3. Expandera gärna titelbildens bredd med alternativet ”Featured Image Settings” till ”Full width”, ”Screen wide” eller några av de andra valen. Testa runt och se vad du själv tycker passar. Testa gärna även att ladda upp en bakgrundsbild eller ett galleri.

Klicka på Spara och meddela redaktörerna i ett mail eller på Facebookgruppen att er artikel är klar för granskning och publicering.

 

Recensions-exemplar

När ni beställt eller tackat ja till att få ett recensions-exemplar skickat till er, så förväntas du också ha möjlighet att spela igenom det under de kommande dagarna i en sådan omfattning att du bildat dig en god uppfattning om spelet och kan skapa en recension inom max en månad. Om du inte har tid att spela igenom spelet tillräckligt under den närmsta tiden bör du hellre avstå och låta andra få möjlighet att recensera. Annars riskerar Spelkult att tappa intresset från speltillverkare och distributörer.
Recensenter som skrivit mycket för Spelkult, med erfarenhet från tidigare spel i serien eller liknande spel, eller med möjlighet att filma recensioner, kan ges företräde framför övriga recensenter.

 

Omfattning

En videorecension bör vara minst 3 minuter och max 10 minuter lång. Behöver du längre tid, så dela helst upp den i fler delar. En kortare sammanfattning samt en eller flera mer ingående beskrivningar.
En ackompanjerande skriven recension kan antingen sammanfatta vad som sägs i videon eller komplettera med mer information. Tänk dock på att även skrivna recensioner på internet gör sig bäst kortfattat för att bibehålla läsarnas intresse. Längre texter bör delas upp med rubriker, stycken och ackompanjera med bilder och citat för att undvika att det blir en vägg av text.

 

Objektivitet

Det förväntas aldrig att en recensent skall vara objektiv. Det är din högst subjektiva åsikt som måste komma fram. Detta bör poängteras om det finns risk för fan-rants eller det motsatta om du råkar ha en personlig avsky för en viss spelgenre/mekanik/design.
Dock får du aldrig känna att du blivit köpt eller känner dig skyldig att ge ett specifikt betyg för att du fått en gåva eller känner spelskapare/försäljare personligen. Finns risk för opartiskhet, lämna över till en annan recensent.