The Orange Box

Det här är årets spelkap. Kan lika gärna inleda med det eftersom betygsättning under fem stickor bara hade varit löjlig.

Egentligen hade det krävts ett tjugotal stickor, med tanke på att The Orange Box inte är ett, utan fem spel. Det blir till och med ännu fler spel om man räknar in medföljande tilläggsmodifikationer, som Counter Strike: Source, som fått sitt eget liv.

Så vad är då denna orangea låda? En spelformad reaprislapp? Spelskaparen Valve har lyckats klämma in flera toppspel i serien Half Life, nämligen Half Life 2, Half Life 2: Episode 1 och nya Half Life 2: Episode 2, tillsammans med bonusspelen Portal och Team Fortress 2.

Bara Half Life 2-serien hade varit stark nog att fylla en egen spelsamling. Ett logiskt drag kan tyckas. Något som hade resulterat i fem stickor på egen hand, men att dessutom trycka in fler toppspel känns bara galet. En våt dröm för småländska gamers.

Och det är inte vilka bonusspel som helst. Om man börjar med Portal, så är det en riktig pusselbitare. Du som spelare ska genomgå en serie tester för att bevisa din skicklighet och förmåga att kontrollera portaler. Spelet är riktigt charmigt och atmosfären är klockren. Extra skojigt eftersom just välproducerade pusselspel lyst med sin frånvaro de senaste åren. Det enda man kanske kan klaga på är att det känns lite kort. Något som i och för sig är ett bra omdöme, om ett spel ger mersmak. Den korta varaktigheten har dock lösts genom att spelare tillåts göra egna kartor, ladda upp och dela med sig av.

Över till Team Fortress 2, som är en renodlad, högoktanig onlinepangare. I stark kontrast mot Portal, där man inte avlossar ett enda skott. Vad som är riktigt unikt med TF2 är dess grafiska design. Istället för den hyperrealism som de flesta andra FPS eftersträvar, går det här spelet direkt motsatt väg. Figurerna ritas ut med något som kallas för en cellshader. En teknik som efterliknar serieteckningar. Grafiken ackompanjeras också med en stor gnutta humor, som går igen i allt från animationerna, pratbubblor och miljön.

Själva spelkonceptet skiljer sig dock inte särskilt mycket från resten av onlinepangarna. Det finns som vanligt en handfull olika roller att välja mellan och uppdragen är inte mycket mer avancerade än att fånga flaggor, frakta föremål eller försvara områden. Det som ändå drar lite extra på smilbanden är den störtsköna grafiken och det snabba tempot.

Sist, eller kanske först, hittar man så även Half Life 2 i boxen. Beroende på om du redan spelat igenom 2004 års största spelsuccé eller inte, så kanske du dyker direkt på uppföljarna Episode 1 och 2. Gillade du grundspelet, så kommer du definitivt tycka om uppföljarna. De är mer av samma sak helt enkelt och berättar vidare på historien av Gordon Freeman och frihetskriget på jorden i den härliga blanding av Body Snatchers och 1984, i förfallen öststatsmiljö, som Half Life 2 gjort sig känd för.

Så, en orange sticka för varje spel i denna box, känns som det minsta man kan ge, med tanke på dess underhållningsvärde.

Läsarbetyg0 Betygsätt
0
98
Årets kap
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x