Byt ut era gamla tragiska spelklassiker mot bra brädspel

Dags att slänga era trötta ”spelklassiker”!

Flera av de spel vi alla påtvingats sedan barnsben har en, med moderna mått mätt, allt annat än uppmuntrande och intressant spelmekanik. Spelen blir lätt en grogrund för gräl, då de brottas med oförlåtliga designmissar så som tidig utslagning, att ledaren tillåts dra ifrån utan återhämtningsmekanik eller spelavslut, omotiverat lång speltid, samt tristess och frustration av att ”spelen spelar er” i större utsträckning än vad ni kontrollerar spelen, med få egna val och slumpad förflyttning.

Är du ny i brädspelshobbyn eller bara letar efter bättre alternativ att presentera till bekanta, så har vi på Spelkult satt samman en liten lista enligt modellen ”Istället för X, prova Y”.

Istället för Bondespelet

pic259085
Anders Nordström: Agricola
Samma tema men med intressanta val. Plöj åkrar, så vete och baka bröd. Men finns det hägn till fåren och hur ska ni kunna utöka familjen utan att bygga ut huset?

pic1790789
Daniel Roos: Caverna
Samma som Agricola, men med intressantare val :)
Kombinera bondelivet med Minecrafting.

Istället för Cluedo

pic897161
Anders Nordström: Mystery of the Abbey
Roligare deduktionsspel men i klostermiljö. Gå runt och samla ledtrådar, skvallra med medspelarna och snoka i deras celler för att ta reda på vem som mördade broder Adelmo.

pic1977064
Anders Nordström: Sherlock Holmes Consulting detective
Lös deckarfall och jämför dig med självaste Sherlock Holmes. Försök lägga ihop pusslet på så kort tid som möjligt, utmärkt som gruppspel där man samarbetar.

pic3118622
Daniel Roos: Mansions of Madness
Varför inte passa på och göra mysteriet spännande eller rent av läskigt samtidigt som ni löser det? Gör er av med tråkig rulla-tärning-för-att-gå-mekanik och ersätt med häftiga miniatyrer samt en app som berättar handlingen för er i andra utgåvan av Mansions of Madness.

pic2601683
Johanna Embla Taller: Mysterium
Associationsförmåga och samarbetet är viktigt i detta sammarbetsspel där en ande vill lösa sitt eget mord. Med hjälp av fantastiskt vackra bilder, som mer eller mindre kan symbolisera visioner för mördare, plats och mordvapen, visar anden de andra spelarna rätt spår. Det gäller bara att hinna tolka rätt innan spöktimmarna är över.

Istället för Fia med knuff

pic1918028
Anders Nordström: Camel Up
Kamelerna beter sig lika slumpartat, men nu kan du satsa pengar på vem som vinner, och det är lika spännande varje gång som tärningarna kastar om förutsättningarna i loppet.

pic1374907
Anders Nordström: River Dragons
Ta dig över spelplanen till andra sidan genom att lägga ut stenar och spångar, men spelare kan ställa sig i vägen och stjäla varandras byggmaterial. Många hamnar i plurret och får börja om.

pic144663
Gabriella Icaroz Ragnarsson: Spank the Monkey
Var till besvär för medspelarna. Från brädspel till kortspel men lika jäkligt ändå;)

pic875761
Anders Nordström: Tsuro
Kortare spel där man har lite mer kontroll över vad som händer, överlev längre än alla andra när brickor placeras på spelplanen. I uppföljaren Tsuro of the seas kan man dessutom bli uppäten av havsdrakar.

pic2869710
Daniel Roos: Colt Express
Jävlas med era medspelare genom att knuffas eller tvinga upp på taket, så att deras i förväg spelade kort får en helt annan effekt. Allt i en betydligt intressantare tågrånsförpackning med ett tredimensionellt tåg som ren bonus.

Istället för Monopol

pic342163
Anders Nordström: Acquire
Du får fortfarande fäppla med pengar och försöker undvika att gå i konkurs, men du får också investera i hotellkedjor, se dem växa och casha ut fina utdelningar för dina aktier.

pic1513386
Anders Nordström: High Society
Köp statusprylar i djävulska auktioner, men passa dig för att göra slut på mest pengar för då blir du automatiskt utslagen.

pic1188327
Anders Nordström: Mogul
Köp aktier, bygg stationer och försök kvittera ut din utdelning innan det är för sent.

Istället för Patiens

pic1083380
Daniel Roos: Mage Knight
Om du kan byta pokerkorten mot ett fantasyspel med färdigmålade miniatyrer, så erbjuder Mage Knight en av de mest utmanande och uppskattade enspelarutmaningarna som spelvärlden erbjuder. Finns numera även i en Star Trek-remake under namnet Star Trek: Frontiers.

pic2007286
Daniel Roos: Hanabi
Om ni kan tänka er att spela patiens på fler spelare, så rekommenderas Spiel des Jahresvinnaren Hanabi. Genom att bara se alla andras, förutom dina egna kort, skall ni gemensamt lista ut i vilken ordning de skall spelas med begränsade ledtrådar. Större portion skicklighet och betydligt mindre andel ren tur än patiens.

Istället för Risk

pic428828
Anders Nordström och Tomas Widdesgärd: Smallworld
Du får fortfarande ta din näve full av krigssugna gubbar och slå dig fram i världen, men med mindre slump som aldrig tar slut. Mer eftertanke och finess.

pic43663
Anders Nordström: Memoir ’44
Kortdrivet spel där man erövrar mål på kartan och vill eliminera fiendetrupper.

pic287451.jpg
Anders Nordström: History of the world
Ungefär samma spelmekanism, men ett distinkt slut på spelet efter sju epoker. Alla imperier får sin egen kvart i rampljuset innan andra kommer och härjar. Intressant metod att dela ut imperier som jämnar ut spelet.

pic1689273
Daniel Roos: Cthulhu Wars
Slåss om världen med gigantiska plastmonster och häftigare spelmekaniker, även om ni fortfarande får rulla tonvis med tärningar mot varandra.

pic2439223
Daniel Roos: Blood Rage
Vikingar kivas om de sista spillrorna av världen och vem som kan dö ärofyllt mitt under pågående Ragnarök. Snygga miniatyrer och en roligare draftingmotor än tärningsslag.

Istället för Tjuv och polis

pic3066125
Anders Nordström: Mr Jack / Mr Jack pocket
En spelare spelar Jack the Ripper och försöker fly, den andre spelaren försöker komma på vilken hemlig identitet som Jack gömmer sig bakom och arrestera denne.

pic2512151
Daniel Roos: Good Cop Bad Cop
Poliser försöker röka ut korrupta poliser och en King Pin innan de tar över hela polisväsendet. Snabbspelat bluffspel med stöd för många spelare.

Istället för Trivial Pursuit

pic2566394
Anders Nordström: Terra
Istället för utantillkunskaper som passat för ett prov i femmans klass kan man här göra kalkylerade chansningar där man dessutom får poäng för att vara nära.

nar-da-da
Anders Nordström: När då då
Placera händelser i rätt ordning, ett roligt push-your-luck där du när som helst kan sluta och säkra de kort du redan skaffat eller ta fler som måstye placeras exakt rätt mot alla andra kort du redan har.

Istället för UNO

pic2238399
Anders Nordström: Too many cooks
Laga soppa i detta annorlunda sticktagningsspel där alla spelarna vill vinna stick med just deras ingredienser i. Oavsett vad man valt att laga för soppa finns det kort som ger pluspoäng och kort som ger minuspoäng (om man inte valt att inte laga någon soppa alls, då är alla kort minuspoäng).

pic1401448
Anders Nordström: Love Letter
Finta bort de andra friarna och bli den som har det högsta kortet kvar i varje omgång.

Istället för Yatzy

pic3043734
Anders Nordström och Daniel Roos: King of Tokyo/New York
Samma mekanismer som i Yatzy, men med resurshantering, tuffa uppgraderingar och stora monster som tar sönder städer och varandra.

pic1724684_t
Daniel Roos: Escape: The Curse of the Temple
Spela Yatzy i realtid för att tillsammans med dina vänner hinna låsa upp och fly från ett gammalt tempel. Allt medan ett soundtrack stressar fram era tärningsslag.

 

Något vi missat?

Fyll gärna på med egna förslag i kommentarerna.

Fler berättelser
Scythe expanderas redan innan grundspelet nått butik