1993 Space Machine – Hur obesvarad kärlek förpassat ett spel i malpåse sedan 1993

Vi livestreamade “nya” retro shoot’em Up:en 1993 Space Machine som mot alla odds äntligen släpptes med en lång och spännande bakgrundshistoria.

Spelet skulle ha släppts redan 1993. Fyra svenska tonåringar hade arbetat med spelet och utvecklat sin egen sidscrollande shoot’em up för Amiga 500. Utvecklarna hade kontrakt med utgivare och allting var nästan klart när projektet blev gisslan i ett tonårsdrama och intriger inom gruppen som obesvarad kärlek. Sedan hittades spelet i en låda på vinden i samband med en flytt 22 år senare och blev färdigställt av en av de ursprungliga utvecklarna.

Det planerades ursprungligen att släppas under namnet “Shenandoah: Daughter of the Stars” men döptes passande nog om till “1993: Space Machine” när spelet dammades av igen. Just namnet “Shenandoah” lever dock kvar på titelskärmen och i spelfönstrets titelrad.

Vi livestreamade spelet under lördagen och utan att veta att det ursprungligen var skapat för Amiga, så var det lätt att se varifrån det kom både tack vare grafik, ljud, musik och spelstil.

Det var en välkomnad våg av nostalgi som infann sig. En tidsresa tillbaks till när jag själv var tonåring på 90-talet, skapade och sålde mitt eget spel till just Amigan.

Det är exakt så oförlåtande och med moderna mått inte fullt så genomtänkta gränssnitt, som spel ändå hade på den tiden. Men det var ändå tillräckligt med spelglädje för att helt uppsluka en nostalginörd som mig själv och hålla kvar mig nog för att ta mig igenom hela spelet direkt.

Streamen varade i nära två timmar och fick avbrytas för att handla lördagsgodis med barnen precis innan sista banan, som avslutades strax därefter. Så är man bekant med shoot’em ups, så är det inte evighetslångt, men borde ändå lätt vara värt 100 kr på Steam. Spelet finns både för Windows och OSX.

1993 Space Machine
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Nostalgistorm
Amiga 500 ljud och grafik
Varierande
Stöd för flera spelare
Negativt
Oförlåtande
Fippliga kontroller
Bökigt gränssnitt
Kanske mest för nostalgiker
75
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x