Colors Live – Att måla på sin Switch

Jag ritar ibland, egentligen föredrar jag att skapa min konst traditionellt, bläck, tusch, akvarell. Men digitala ritprogram har sina fördelar, så som ctrl+Z, sparfunktioner och lager. Jag är öppen för nya digitala lösningar. Men kan jag verkligen rita på mitt älskade Switch?

Colors! skapades först som ett program för Nintendo DS, att utnyttja den lilla pennan och tryckkänsliga skärmen blev ett nytt sätt att skapa digital konst. Sedan dess har svensken Jens Andersson Collecting Smiles utvecklat mjukvaran till andra mobila enheter. Nu har det alltså även kommit en utgåva till Nintendo Switch, Colors Live.

Necronomicon, det projekt som hittills tagit mest tid.

Förutom programvaran kan man även köpa till en tryckkänslig penna som sätts in i högtalaringången. Den är speciellt framtagen för att fungera bra med Switchen och kallas SonarPen.
Genom att applicera olika sorters tryck blir strecken olika tjocka. Ett störningsmoment är att sladden kan i bland kännas lite i vägen, men det kan man lösa genom att hålla handen rätt.
Själv föredrar jag att ta av handkontrollerna och ha dem liggande nära till hands. Den används nämligen för sådant som att ångra och zooma men styrspakarna kan i bland vara i vägen.

Jag hade önskat några mer funktioner i själva mjukvaran. Så som ett ifyllnadsverktyg, och att kunna kopiera delar av bilden och kanske till och med spegelvända dem. Det märkte jag när jag ritade en tramsig bild på min fancy påse med ris. Det hade varit skönt att slippa rita samma drake två gånger. Jag hade även önskat att kunna ändra canvasens form medan jag ritar. Men det är små saker att klaga på. Överlag finns allt man kan önska för ett så pass enkelt program.

En rolig funktion är att allt som ritas spelas in, så det är lätt att visa upp en speed draw av ens konstverk. Det går dock inte om teckningen tagit lång tid eftersom man använder Switchens egen inspelningsfunktion och den endast spelar in 30 sekunder.

Det finns även ett spelläge där man flyttar runt på en karta och får olika uppdrag en gång om dagen. Uppdragen är både begränsade av tid och vilka penslar och/eller penslar som får användas. Jag tycker det här är skoj. Det ökar kreativiteten att vara begränsad på det sättet och den korta tiden gör att man inte kan tänka för länge. Dock tycker jag det är lite tråkigt att man inte ens kan titta på bilderna förrän dagen efter.

Men överlag är det här en väldigt trevlig och rolig produkt som ger en utmaningar eller möjligheten att rita på en bra portabel enhet. Det finns ett forum för att lägga upp sin egen konst och titta på andras. Min sida hittar ni här. I skrivande stund har dock sidan några barnsjukdomar då den inte kan visa speed draws av bilder ritade på Colors live. Det antar jag kommer fixas snart.

Pennan är så pass bra att jag önskar att den kunde användas till annat. I en perfekt värld hade jag kunnat använda Switchen för att spela partyritspel så som Gartic Phone eller Jack box.

Possitivt

  • Bra penna
  • Roligt spelläge
  • Kreativt
  • Nästan alla verktyg man behöver
  • Möjlighet att spela in speed draws

Negativt

  • Sladden är i vägen
  • Inte kunna se bilderna i spelläget när man vill
  • Några verktyg saknasPrenumerera
Meddelande om
guest

1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Mia

Kul grej!

1
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x