Battlefield 2

Slösa ingen tid! Spring och köp spelet redan i dag! Det svenskproducerade Battlefield 2 torde vara den bästa flerspelar-pangare dagens teknik har att erbjuda. En förvarning skickas också ut direkt till spelare som förväntar sig en lång en-spelarkampanj eller saknar internetförbindelse: Se er om efter ett annat spel! Någon kampanj finns nämligen inte. Det finns dock ett läge för att spela flerspelarkartorna mot datorspelare istället, men detta spelläge saknar helt handling. Battlefield 2 ska spelas online eller inte alls. Liksom andra FPS, så är det däremot ingen månadsavgift annat än din egen internetavgift för att spela med dina vänner online.

Spelets föregångare, Battlefield 1942, tog världen med storm när det kom. Många producenter nobbade spelföretaget Dice och sa att det var omöjligt att gestalta ett helt slagfält online. Något de bittert skulle få svälja. Battlefield har med åren vuxit sig gigantiskt. Slagfältet i det nya spelet har flyttats fram till modern tid mellan de stridande styrkorna ur amerikanska marinkåren, folkets befrielsearmé i Kina och en fiktiv truppsammanslutning för Mellanöstern. Uppföljaren är dock inte lika revolutionerande på det tekniska planet. Grafiken är förvisso i toppklass, men alla nya spel har redan skämt bort oss på den fronten.

Strategisk krigsföring

Det som däremot är djärvt och nyskapande är speldesignen. Liksom tidigare så väljer varje spelare en inriktning som prickskytt, sjukvårdare, ingenjör, pansarvärn, jägare, skyttesoldat eller understöd, där varje yrke har en väldigt markant roll för att hjälpa laget. Sjukvårdare kan hela och återuppliva sina vänner, ingenjörer kan reparerare broar, byggnader och fordon och så vidare. Allt skapar en helhet, så att varje spelare fyller en egen funktion i spelet. Detta fanns delvis redan detta i förra spelet, men vad som är helt nytt är befälen. En spelare i varje lag kan röstas fram till att bli befäl och den spelaren ges sedan en översiktsvy över slagfältet där hon kan ge order ungefär som i ett strategispel, fast med skillnaden att det är mänskliga spelare du ger order till. Där kan du bland annat skicka ut obemannade bevakningsflyg eller använda radar för att hitta gömda fiender åt dina soldater. Du kan också skicka ned förnödenheter i fallskärmar eller beordra artilleri mot hårt försvarade positioner. Allt som allt en väldigt välkommen och ny aspekt till att göra onlinekrigandet mer strategiskt.

Röstkommunikation

Battlefield 2 har även berikats med de bästa kommunikationsmöjligheter jag sett i något spel tidigare. Inte nog med att det finns en inbyggd röstchatt. Samma chatt är även indelad i lager där befälhavaren pratar med gruppcheferna, som sedan rapporterar till sina gruppmedlemmar. Det är en varmt välkommen funktion i stora flerspelarspel, som annars tenderar att bli kaotiska av allt ofiltrerat tjatter.

Disciplinerade spelare

Varje spelare har även en permanent internationell ranking, som loggas på officiella spelservrar, så att spelaren med tiden kan skaffa sig utmärkelser och låsa upp fler vapenmöjligheter. Detta verkar vara välsignelsen mot den eviga onlineförbannelsen, att spelare oftast plockar fram sin allra värsta sida när de får tillfälle att husera anonymt på en server med ett fulladdat gevär. På de rankade servrarna skärper dessa spelare istället till sig för att slippa det där sjuttielfte vådaskottet, eftersom de vet med sig att alla händelser loggas och gemensamt skapar förutsättningen att nå den där nästa utmärkelsen, vapnet eller vad de nu strävar efter.

Problem och utlovad lösning

Men problemfritt är det inte. Spelet verkar vara framjäktat av fansen och producenten, så det återstår fortfarande en bunt barnsjukdomar, som diverse programkrashar och en väldigt irriterande serverlistning som ibland låser sig. Detta har utlovats rättas till genom en patch som planeras släppas i samband med att den här artikeln går i tryck. Inför patchen har det ändå varit klart spelbart, buggarna till trots.

Tråkigt nog blev det här spelet också det slutgiltiga nådaskottet för mitt grafikkort, som hängt med som en värdig trotjänare under tre år. För sanningen är att Battlefield 2 har högre systemkrav än till och med Doom 3 och Half Life 2. Spelet går inte ens att starta med kort sämre än GeForce 5700 eller Radeon 8500. Det kan tyckas hårt, men Dice ville dra nytta av den nya shadertekniken och då måste man dra en gräns någonstans. Troligtvis kan det här bli en trend även bland övriga producenter, då allt fler vill använda den nya tekniken till fullo.

Men spelet är kul. Förvånansvärt kul, och en mer taktisk förstapersonspangare hittar du inte!

 

Läsarbetyg0 Betygsätt
0
93
Underhållande
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x