Bifrost: I stället för det där brevet

Många är det som hoppades på att det där brevet skulle komma på vår elva års dag, brevet från Hogwarts. Eller åtminstone ett liknande brev för någon svensk skola av liknande slag. Åren gick och snart fick vi inse att vi bara var helt vanliga mugglare.

Nu finns det dock ett sätt att få känna på hur det kan vara att gå på en trollkarlskola, nämligen genom lajvet Bifrost. Just nu söker det fler elever då folk av någon anledning verkar vilja spela lärare. Kanske på grund av sin verkliga ålder. Men chansen finns där, att få känna av magin. Vissa saker skiljer sig från böckerna, framförallt att det är att det är i Sverige. Så ingen kommer hamna i Gryffindor eller Hufflepuff i stället så finns det tre andra elevhem, döpta efter nordiska gudar: Odheim, frejheim och Lokheim. Mycket kommer dock kännas igen, lektioner, qidditchsnack och allt annat som bör finnas i ett lajv inspirerat av Harry Potter.

Kodachicon

Jag har pratat lite mer med två av arrangörerna Erica Persson och Linn Henriksson.

Berätta lite mer om er själva och föreningen Blodmåne: 

Linn: Jag är tjugo år, tog studenten i fjol, läste ett år fornnordisk religion men jobbar nu. Intressen är bland annat att planera och förbereda inför konvent/events/lajv, pyssla (bland annat med fjäderpennor), sy inför lajv/konvent och rollspel. Vi är en Sverokförening. Det var i början av 2011 som Erica och jag kom på att vi ville testa att arrangera lajv (efter att vi hade arrangerat ett par träffar och flashmobs under år 2010). Vi kunde inte hitta ett litet lajv som vi ville gå på och var helt sålda efter vi hade gått på ett zombielajv på ett konvent under hösten.

Erika: Vi ville uppleva ett vampyrlajv i fantasyanda och kunde inte hitta något för folk i vår åldersgrupp, varpå vi valda att arrangera ett själva.När det gäller mig så är jag tjugo år och har tillbringat det senaste året med att läsa litteraturvetenskap och olika småkurser om bland annat fantasy och vampyrer. På fritiden ägnar jag mig åt att skriva, läsa, pyssla med smycken och umgås med vänner, gärna i samband med rollspel eller lajv.

Vad är er vision för lajvet?

Linn: Skapa känslan av att få gå på en trollkarlsskola som Hogwarts, att tillsammans få uppleva JK Rowlings värld inifrån

Hur skiljer sig ert lajv från Harry Potter-böckerna? 

Linn: För det första så kan vi ju såklart inte använda magi på riktigt, så vi kommer att få använda regler för hur man kan kasta magi och det kommer läggas lite ansvar på spelaren att spela på att man t ex blir träffad av en besvärjelse.

Lajvet kommer att utspela sig i Sverige och inte i England, vi kommer att prata svenska då alla befinner sig på den svenska trolldomsskolan Bifrost.  Det är därför har vi valt att kalla det ett Harry Potter inspirerat lajv. Vi kommer vara JK Rowlings värld men ingen av karaktärerna från Harry Potter kommer att vara närvarnande. Eftersom vi är i Sverige så kommer vi också ha ersättare för t ex Daily Prophet, Diagongränden, Hogwartsexpressen osv

Ni har valt att låta Bifrost vara ett gymnasium och låtit alla, även trolkarlsfödda ha gått i mugglargrundskola. Kan ni säga något om det?

Linn: Att vi gör skolan till ett gymnasium är mest eftersom vi vill att lajvdeltagarna ska vara något äldre än 11 år, vår målgrupp är framförallt 15-25 åringar. Dessutom blir det mer logiskt att de lärt sig läsa,skriva, räkna, geografi etc.

När det gäller mugglare så kommer såklart våra elever veta mer om dem[än eleverna i böckerna], men jag tror inte det är en nackdel då spelarna själva vet mer om mugglare än vad de gör om trollkarlsvärlden – det är således inte svårt att spela på och är inte ett spelblock.

Ilustrtion: Linus ElofssonSå jag såg att ni är öppna mot folk att kunna spela annan ålder än sin verkliga och även annat kön, vill ni säga något om det?

Erica: Ifall någon vill spela på annorlunda ålder eller kön än sitt verkliga borde de ha lov att göra det, om inte skulle en hel del spelmöjligheter stängas och det vore synd att begränsa våra lajvare.

Slutligen, varför ska folk komma på ert lajv? 

Linn: För att det ska bli roligt… för alla oss som inte fick ett brev till hogwarts när vi var 11 och fortfarande vill dit

Erica: För att alla antagligen någon gång har drömt om att uppleva känslan av att gå på en trolldomsskola och finna sig själva i mysterierna från Hogwarts.

 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x