#BlackLivesMatter röker ut normaliserade rasister ur spelkulturen

Alla spelbolag med självrespekt har ett efter ett börjat publicera stöd för #BlackLivesMatter-rörelsen.

Det borde ju inte framstå särskilt kontroversiellt när internationella spelbolag stödjer kamper om jämlikhet och jämställdhet, för att främja större inkludering i spelhobbyn. Men tyvärr har det ofta lett till en del bakslag i form av stormar i vattenglas i kommentarsfälten när kränkta troll känner sig svikna av sina spelskapare och i andra andhämtningen skriker efter #WhiteLivesMatter too och #AllLivesMatter.

Kanske just därför eller kanske för att Games Workshop varit tysta angående sitt ställningstagande tidigare, så valde de att publicera ett välskrivet, men i övrigt rätt så slätstruket, inlägg om allas lika värde och inkludering i spelhobbyn, där de undvek att nämna #blacklivesmatters.

De börjar med att förklara ett mål för inkludering i spelhobbyn och att även om deras spelvärld är mörk och elak så bör detta inte reflektera deras egen företagskultur eller spelhobby. Att de inte accepterar fördomar, hat och mobbing. Allt avslutas med skön knorr att de är tacksam för de spelare som håller med om dessa värderingar. Om inte, så kommer du inte att saknas.

Just det sista citatet är något som många vita kränkta män hängt upp sig på och gått i taket över.

För trots att detta egentligen är grundläggande förhållningsregler som alla av oss med empatin i behåll skulle kunna skriva under på, så har det ändå triggat spelare att slänga sig med de vanliga “woke” skällsorden. Att så även GW slutligen blev “woke” och av någon skev logik skulle ha övergivit sina fans för att de skriver under på vikten av en spelhobby som är inkluderande för alla.

Arch Warhammer, en kanal med 226.000 prenumeranter i skrivande stund som drivs av en norrman under pseudonymen Arch, bestämde sig för att göra en förlöjligande rant om uttalandet.

En kanal jag själv inte hade ägnat någon extra tanke kring om det inte hade varit för att han freakade ut över en inkluderingspost som om den vore solljus för en vampyr.

Reddit och Twitter var där snabba med att leta fram den egentliga anledningen till varför Arch så hårt motsatte sig Games Workshops uttalande. Det verkar som att hans egen community regelmässigt genomsyras av ren och skär rasism.

Vi har bara valt att publicera ett fåtal censurerade citat. Censurerade för att det inte ens ska framgå vilka folkgrupper de talar om. Men de flesta citat är så grova att vi inte ens lyckas censurera bara delar av dem utan att själva riskera sprida vidare samma hat. Det senaste årets inlägg talar sitt tydliga språk hur de själva uppmuntrat och underhållit en rent rasistisk spelklubb.

…Om de bara vetat

Det får mig inse att inget av detta ens hade uppmärksammats om inte Games Workshop i samma veva bestämt sig för att äntligen berätta om sin egen ståndpunkt. Tänk på alla nya spelare som fått sin första introduktion till hobbyn genom kanaler som hans. Tänk om du då tillhört någon av de angripna folkgrupperna själv. Vad hade din bild av spelhobbyn varit då? Hade du ens orkat fortsätta delta?

Så oavsett hur självklar och meningslös ni tycker att ert spelföretags ställningstagande känns, så är vi helt uppenbarligen inte där än.

#BlackLivesMatter

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x