Bli diktator över Sverige i Civil Rights nya brädspel

Enligt Civil Rights Defenders undersökning oroar sig 37% av svenskarna för att Sverige blir allt mer odemokratiskt samtidigt som 25% uppger att de hade varit positiva till om Sverige styrts av en ensam stark ledare istället för flera olika politiska partier.

Därför har CRD skapat brädspelet Dictator of Sweden om hoten mot demokratin och att det faktiskt är lättare att avskaffa den svenska demokratin än vi tror. Ett viktigt ämne som är högaktuellt i dessa tider.

Brädspelet är skapat för 5-8 spelare från 10 år och 30-60 minuters speltid och brädspel känns som ett bra format att kommunicera problematiken i en pedagogisk men lättsam förpackning.

Dictator of Sweden handlar till stor del om att hantera förhandlingar där varje spelare har en dold agenda och bara ett fåtal vet vilken sida de andra spelarna står på. Under spelets gång är det upp till var och en att genom list, lögn eller strategisk slutledningsförmåga försöka ta reda på vilka som står på din sida och vilka som står på den andra. Vem vill demokratin väl och vem vill se den avskaffad? 

Dictator of Sweden spelas i riksdagen med fem till åtta spelare, uppdelade i två lag (Demokrater och Antidemokrater) där varje spelare i hemlighet får en slumpvis tilldelad roll. Vid spelets början kommer de spelare som tilldelats rollen som Diktator eller Medlöpare att få reda på vilka andra spelare som tillhör den Antidemokratiska sidan. En fördel som Demokraterna inte får.

Under spelets gång turas deltagarna om att få ta sig an rollen som Statsminister, vilken får föreslå en annan spelare att bilda Regering med. Om förslaget får majoritet vid en omröstning ges Statsministern och Regeringen möjlighet att fatta ett Auktoritärt eller Demokratiskt Beslut.

Spelet är över när antingen sex auktoritära eller sex demokratiska beslut fattats. Kom dock ihåg att eftersom politiken påverkas av såväl en föränderlig omvärld som olika politikers särskilda färdigheter så går det inte alltid som planerat.

Låter det förvillande likt Secret Hitler, så är det ingen tillfällighet, då spelskaparna är öppna med att de tagit inspiration från exemplvis Avalon och Secret Hitler, men försvarar det med att det är vanligt att nya spel hämtar inspiration från existerande spel. De meddelar också att de tagit fram egen text och deisgn, samt placerat Dictator of Sweden i svensk kontext och lagt till egna moment som slumpmässiga kort för att representera oförutsedda händelser och andra kort för att representera särskilda politiska färdigheter.

Spelet belyser hoten mot demokratin på ett nytt och lättillgängligt sätt. Vår förhoppning är att ni som spelar spelet inte bara kommer ha väldigt roligt, men också förstår att demokratin är sårbar och att vi måste stå upp för den, även i Sverige. Vi är en människorättsorganisation som arbetar för medborgerliga och politiska rättigheter, vilka på många sätt är vad som gör en demokrati demokratisk.

Civil Rights Defenders har själva skapat spelet i samarbete med kommunikationsbyrån Prime Weber Shandwick, som stått för grafik och design.  

Brädspelet finns att köpas nu på Civil Rights hemsida där 399 kronor köper dig en fysisk kopia . Utöver produktionskostnad och porto så går hela överskottet (ungefär 2/3 av priset) till Civil Rights arbete för mänskliga rättigheter. Man kan också välja att donera ett valfritt belopp om minst 10 kronor för en Print & Play-variant.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x