Brädspel – mer än bara barnleksaker

Det är fortfarande onödigt svårt och ologiskt att hitta brädspel i våra traditionella butiker. Ofta finns de undangömda på barnavdelningen. Detta trots att flera av butikerna faktiskt har ett större utbud av spel än man först tror.

Jag trodde allvarligt att vi kommit längre än så här, mitt under rådande brädspelsrenässans, men uppenbarligen har Sveriges ledande webbutiker ännu inte förstått vilka som köper och spelar brädspel. (Tips: Det är inte bara barnfamiljer och har egentligen aldrig varit så, inte sedan det kungliga brädspelet Ur gjorde entré 2600 år före Kristus, även om hobbyn mognat påtagligt just de senaste decennierna).

Det handlar inte bara om att göra rätt för spelhobbyn, utan det finns så klart pengar att tjäna för den som inser sina fördomar om brädspel. Spelkultur i sig är en mångmiljardbransch bara i Sverige och just de analoga brädspelen har börjat knappa in på dataspelen, där Kickstarter kan vara en fingervisning om utvecklingen eftersom analoga spel drar in mer pengar än någon annan kategori. Och det är inte barnspelen som står för de stora pengarna.

Så hur presenterar våra “Svenssonbutiker” sina brädspel?

 

cdon

CDON.com har förvisso en hel huvudkategori med “Film, Spel & Musik”, men därunder finns enbart dataspel. Brädspel hittar man först som underkategori “Pussel & Spel” under “Leksaker, Barn & Baby”.

 

webbhallen

Även Webbhallen har en stor och fin förstaflik med “Spel”, som tyvärr även här bara inkluderar dataspel. Först under “Lek & Gadget” hittar vi underkategorin “Brädspel & Spelkort”.

 

komplett

Komplett verkar inte ens förstått att brädspelen finns och köps. Det “kompletta” megavaruhuset har både flikarna “Spel & Konsol” samt “Hem & Fritid” (där övriga butiker döljer sina brädspel) , men här finns bara vanliga leksaker och dataspel.

 

netonnet

Så är det även på Netonnet, som också har avdelningar för både Spel och Leksaker, men helt har missat sällskapsspelen.

 

ellos

Ellos döljer sällskapsspelen under följande serie av kategorier: “Barn”, “Leksaker”, “Sällskapsspel”, och där (som självuppfyllande profetia) säljer de mycket riktigt också bara Monopol, Tjuv och Polis och andra barnspel, trots att webbutiken är full av varor för vuxna konsumenter i övriga kategorier.

 

clasohlson

Clas Ohlson döljer sina få brädspel under “Fritid”, “Barn & Lek” och slutligen “Spel & Pussel”.

 

adlibris

Adlibris döljer sina brädspel under “Barn & Leksaker”, “Leksaker” och “Sällskapsspel & Pussel”. Lite inkonsekvent har de sedan placerat sitt förvånansvärt vettiga utbud av svenska rollspel under “Böcker” och “Science Fiction”.

Skärp er!

Jag börjar bli trött på hur styvmoderligt brädspelshobbyn behandlas. Som tur är, och kanske just därför, finns det utmärkta specialiserade spelbutiker som har kunskap om hela sällskapsspelsträsket, men det är tråkigt vilka signaler våra stora Svenssonbutiker förmedlar.

Hur ser ni läsare på våra traditionella butikers stöd för spelhobbyn överlag?

Prenumerera
Meddelande om
guest

4 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Mattias Lönnqvist

Jag ser inte problemet med att Webhallen har brädspel under “lek & gadget”. Det passar nämligen inte under spel eftersom det handlar om elektroniska spel i den kategorin.

Min bedömning är att det är den mest passande kategorin.

Daniel Roos

Det är lite det som är grundproblematiken. Hur kommer det sig att dataspel ensamt slagit tjing på kategorin “Spel” och analoga spel får gömma sig under “Lek”, “Pyssel” eller “Barnleksaker”?
Antingen anses brädspel inte fina eller viktiga nog, eller så handlar det bara om ren och skär ignorans.

Mattias Lönnqvist

Det hänger ihop med vad Webhallen är för typ av butik. Det är ursprungligen en datorbutik, med allt som hör ihop med det (inklusive digitala spel)

Sedan har man breddat utbudet; först med spel i alla dess elektroniska former, och senare med fler kategorier.

Då blir det förvirrande med brädspel under “spel” eftersom det inte är en logisk sortering att ha analoga spel i en digital kategori, oavsett om det rör sig om monopol eller ett riktigt brädspel. Om det fanns fler analoga spel än brädspel (man skulle väl iofs kunna tänka sig även rollspel där, men mig veterligen har inte Webhallen rollspel i sortimentet) så skulle det vara naturligt att ha “analoga spel” som en egen huvudkategori, men så som utbudet ser ut nu så behöver brädspel ligga i en underkategori, och då är “spel” inte rätt kategori eftersom spelen inte är digitala.

VIsst, det finns hybrider, som XCOM, men de tillhör fortfarande undantagen i brädspelsvärlden. På samma sätt kan ett digitalt flipper (ex.vis Pinball Arcade) ligga under spel, men inte ett fysiskt flipper (sedan lär Webhallen aldrig sälja fysiska flipperspel, men det är ett bra exempel ändå)

Som både gamer och brädspelare så tycker jag att du identifierar ett problem som inte finns. Webhallen är en bra butik för digitala spel och datordelar. Sedan har de lite annat också. Det går utmärkt att köpa brädspel där, om man ändå är inne i butiken, men primärt handlar jag mina brädspel i specialiserade butiker som Alphaspel, Dragons lair och Worldofboardgames.

Anders Nordström

Om kategorin heter “Spel” och inte “Digitala spel” så håller jag nog med Daniel om att det blir ologiskt. Brädspel är inte Lek & Gadgets, ej heller Pyssel eller barnleksaker.

4
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x