I Cacao, av Phil Walker-Harding, representerar spelarna varsin stam som ska försöka lyckas bättre än de andra med att bland annat skörda och sälja kakaofrukter.
Cacao är en kombination av brickläggningsspel och arbetarspel (spelmekanismen som på engelska kallas för worker placement). Arbetarna är nämligen fördelade längs kanterna på spelarnas egna arbetarbrickor och kommer att aktivera olika handlingar beroende på hur brickan placeras. Låter det krångligt? Det är det inte.
Spelet består av två olika sorters brickor, nämligen djungelbrickor (som alla består av någon slags handling, exempelvis att plocka eller sälja kakaofrukter) och arbetarbrickor. Alla arbetarbrickor har exakt fyra arbetare placerade längs de fyra sidorna av brickan, men de kan se olika ut (de flesta är 1-1-1-1, några är 1-2-1 och några är 1-3). När spelet börjar lägger man ut en enkel kakaoplantage och en marknad diagonalt mot varandra som startbrickor, blandar resten av djungelbrickorna och från den neråtvända högen vänder man upp två djungelbrickor. Nu kan spelet börja!
Spelarna turas om att lägga ut en arbetarbricka så att minst en sida ligger bredvid en djungelbricka. Arbetarbrickorna och djungelbrickorna kommer alltså att placeras som de vita och svarta rutorna på ett schackbräde. Alla arbetare längs sidor på brickan som nu gränsar till en djungelbricka får göra den handling som djungelbrickan visar. När en spelare placerat ut sin bricka tittar man på spelplanen om det finns några tomma platser för djungelbrickor som gränsar till minst två arbetarbrickor. Den aktiva spelaren får fylla i dessa med hjälp av de djungelbrickor som ligger uppvända. När detta skett aktiveras alla arbetare som gränsar till dessa (oavsett vem som äger arbetarna) och sen går turen över till nästa spelare. I princip kommer alltså alla arbetare att få utföra en handling (i slutet kommer dock några arbetare troligtvis att ligga längs kanten och därmed inte gränsa till någon bricka). Det gäller alltså att optimera vad man ska göra och helst sätta lite krokben för motspelarna på samma gång. Det finns flera sätt att skaffa poäng:
• Det finns brickor för att skörda kakao och det finns andra brickor (marknadsbrickor) där man kan sälja kakao. Man kan max ha fem kakaofrukter i sitt förråd på en och samma gång. Marknadsbrickorna skiftar mellan 2, 3 och 4 pengar, så man vill såklart helst sälja många frukter när man får extra mycket betalt.
• Guldgruvor delar ut poäng så fort man ställer sig bredvid dem.
• Varje spelare har en vattenmarkör som börjar på -10 poäng, och för varje arbetare som placeras nära vatten får man flytta fram den. Stegen är värda olika mycket, alla vill i alla fall ta två eller tre steg längs den stigen för att inte gå en massa minus i slutet.
• Tempel ger poäng i slutet av spelet för de spelare som har flest arbetare som angränsar till templet.
• Solbrickor kan lagras i förrådet (max tre stycken) och i slutet av spelet när djungelbrickorna är slut kan man offra en solbricka för att placera en arbetarbricka ovanpå en av sina tidigare arbetarbrickor (och alltså oftast kunna aktivera alla fyra arbetarna på en gång). Detta kan ändra dominansen över tempel eller dra in extra pengar när man säljer frukter.
Spelet går väldigt fort att spela klart, man blir nästan lite snopen när brickorna börjar sina. Vår premiärrunda slutade på runt tjugo minuters effektiv speltid. Reglerna är enkla och bra beskrivna.
Vad tycker jag då om spelet? Tja, det här är inget dåligt spel, men det känns inte direkt nytt. Det är lite som att man pusslat ihop ett par olika spel men kanske glömt att lägga dit den där twisten som gör att det känns innovativt och nytt. Jag tror att det här kan fungera utmärkt som ett gatewayspel, och det borde inte vara några problem att spela med barn heller. Allt fungerar och man får tydliga eurovibbar av spelmekanismen. Jag känner bara att någonting fattas för att jag ska bli riktigt engagerad i spelet. Men jag tycker inte att det ska hindra er från att testa. Det är ju dessutom snabbspelat.
[bgg id=171499]
[boardgamepricebox id=14570 destination=SE currency=SEK stock=Y]