Carolus Magnus

Läsarbetyg0 Betygsätt
0
80

Det är inte för intet som detta brädspel blev segrare i årets brädspelsturnering på GothCon. En genial blandning av gamla klassiska koncept tillsammans med en nypa nytänkande säkrade förstaplatsen.
I detta spel får spelarna träda in i rollerna som arvingar som tävlar om kejsarens gunst. Kejsaren tycker om att utsätta dem för utmaningar för att se vem som är mest lämpad, och det genom att bygga borgar i kejsarens favoritprovinser. Först måste de dock först få stöd från de fem klanerna som symboliseras av olikfärgade träkuber.

Spelet ser en smula kaotiskt ut vid första anblicken. De pappskivor som föreställer provinserna sprids ut i en lös cirkel och påsarna med färgkuber töms i en hög på bordet samt en kub på varje provins. Det börjar dock klarna så snart man sätter igång att spela. Hela spelet går egentligen ut på att få dominans i ett par färger och utnyttja denna kontroll till att på ett slugt sätt erövra provinser av samma färg.
Spelet utspelas i turordning mellan spelarna, men spelarna får själva välja sin egen turordning genom markörer. Kruxet är bara att de bara kan använda samma turordningsnummer en gång innan alla nummer är utspelade. Detta gör att det även blir ett spel om själva ordningen och när det är strategiskt lämpat att börja eller vara sist.

Varje spelare börjar med ett lager av färgkuber och i varje handling får hon plocka nya och placera ut antingen på sina kontrollmätare eller som markörer för dominans i provinserna. Hon flyttar även en kungamarkör medurs i cirkeln och enbart där kungen landar blir det en konflikt mellan ägarna. Vinnaren får placera ett torn i provinsen som ger +1 mot kommande konflikter. Närbelägna provinser kan även sättas samman för att öka försvaret. Den spelare som först nått 10 torn har vunnit spelet.
Väldigt enkla regler som samtidigt inbjuder till en hel del strategiskt tänkande. Spelet kan spelas av två eller fyra spelare och är man fyra så tävlar man i lag mot varandra. Det senare alternativet visade sig vara det mest intressanta då det inbjuder till en hel del lagtaktiker. Mycket roligt och smidigt spel helt enkelt.

Carolus Magnus
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
80
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x