Foto: Sebastian Utbult

Coven- ett lajv om tonårshäxor

Coven

Ett häxlajv

  • Var? Frustunaby, Gnesta,Stockholm
  • När? Svensk uppsättning 18-20 September, engelsk uppsättning 2-4 oktober
  • Sista anmälningsdag: 7 juli

Redan i tioårsåldern så älskade jag historier om tonårshäxor. Fascinationen har följt med mig sedan dess och  trots att jag är nästan trettio och saknar magiska förmågor kommer jag kunna få prova på att vara just en tonårshäxa, i lajvet Coven.

Det började med Sabrina Tonårshäxan och övergick det till Disneys mangaserie W.I.T.C.H. när jag var lite äldre. Som tonåring blev jag svart & svår och då blev den onda cirkeln, eller the Craft, en stor favorit (det pratas om en remake, må det inte ske).  Nu på senare år har jag varit hänförd av både diskbänksfantasyn Engelforstriologin och American Horror Storys tredje säsong Coven. Jag älskar historier om tonårshäxor och har länge längtat efter att få nörda ner mig djupare i det.  Nu är det alltså möjligt. Två uppsättningar kommer köras, en svensk och en engelsk.

Jag var inte ensam om att känna peppen, lajvets facebook-grupp fylldes snart av aktivitet och ryktet nådde snart  Sara Bergmark Elfgren, en av författarna till ovan nämnda Engelforstriollogi. Jag bestämde mig därför för att kontakta arrangörerna Constance Bell Long, Mia Häggström och Linnéa Björklund för en intervju över Skype. När vi pratar så har Mia och Linné precis lämnat radiohuset efter att ha varit med i PP3:s program om häxor. Det kan ni lyssna på här.

11324096_10153260264471131_562828627_n
Constance Bell Long. Foto privat

Berätta om lajvet.

Mia, visionsansvarig: Lajvet är inspirerat av cirkeln och American Horror story – Coven.  Handlar om häxor i nutida Sverige, unga människor som upptäcker att de har mycket krafter och att det finns häxjägare som vill döda dem.

Har ni haft några andra inspirationskällor?

Constance: Vi är väl ute lite efter den humor som finns i Buffy the vampire slayer.

Linnea: Mia har pratat om X-Man och lajvet Lindängen.

Mia: Egentligen så har vi plockat från ganska många källor. Både för handlingen och för de stämningar vi vill ha. Egentligen så är konceptet ganska enkelt. Det är  unga människor, som i X-man, som upptäcker att de har ganska mycket krafter och inte riktigt vet hur de ska hantera det. De måste gå till en speciell plats, i det här fallet en coven, i  andra fall kan det vara till exempel skolor. Där kommer de att upptäcka att det finns strukturer, som i Lindängens fall med en jättestark hierarki. Det är den typen av berättelse som vi berättar, det finns ett hot och folk måste samarbeta för att överleva.

Så min lilla dröm om ett lajv som kombinerar Rådet i Engelfors böckerna och Lindängen kan finnas lite där?

Mia: Ja det finns, absolut (alla skrattar).

Linnea: Den där platsen i tredje boken som rådet drar i hop, den är den typ.

Det kan ju bli ett ganska tungt lajv, vad gör ni för att det inte ska bli för jobbigt off?

Constance: Både det faktum att det kan vara action och skräck kan kanske trigga personer som inte visste att de kunde bli triggade av det , precis som att man inte vet att en skräckfilm kan vara läskig förrän man ser den. Samtidigt kan alla de här känslorna med tonårsångest och konflikter vara jobbiga. Vi har skrivit ganska hårda säkerhetsföreskrifter och ett deltagarkontrakt. Som går ut på att om någon spelare går emot  de broms eller stoppord vi kommer ha kan de kickas av lajvet direkt om de får en annan spelare att känna sig otrygg.

Ni var i Radion precis, och Sara Elfgren Löwmark la upp en bild om lajvet på Instagram och sin hemsida, och det nämndes på cirkelns officiella facebooksida.  Hur Kontaktade P3 er?

Linnea: De hörde av sig till mig på Facebook och sa att de var intresserade och  undrade om vi var på. Och ja det var vi uppenbarligen.

Mia: Dom har fått veta det genom Elfgren Lövmark, och hon i sin tur har fått veta det genom att hon har kompisar som lajvar och de hade diskuterat lajv i en Facebook tråd där någon påpekat att det finns ett lajv som inspireras av böckerna.

11402562_750627975058984_1486514873418133291_o
Mia Häggström. Foto privat

Varför tror ni att ert lajv redan fått så mycket uppmärksamhet?

Constance: Mia gjorde världen bästa Trailer!

Mia: Vi var på en fest, och spelade in en fest, fast med krafter.

Constance: Ja och jag tror många blev sugna på hela den här tonårsgrejen. På den här festen har de ganska seriösa krafter, någon är död och så kan de återuppliva  henne. De behandlar det som ett partytrick

Mia: Det är Mortis/vitalis-spelet som finns på lajvet också, man kan bli beroende av det.

Constance: Ja för att bli återuppväkt från de döda ger ett rus. Jag tror det är den här väldigt coola blandningen av realismen och det här läskiga med väldigt tunga krafter som är bara lite utanför kontrollen, om man har tur är det bara lite.

Mia: Dessutom kom ju cirekeln- filmen ut mitt i allt det här  så för den svenska publiken kan vi inte undvika att märka att vi lyckats pricka en våg som händer nu. Och det var inte riktigt meningen då.

Constance: Det är för att du är telepatisk Mia.

Mia: Ja, det är ju för att jag har krafter.

Linnea: Jag tror också att vi lyckades träffa en period där det inte lanserades så många andra lajv just då, och därför blev det en sån fart på facebookgruppen. Tur, tillfälle och att rätt personer snappade upp det och spred det vidare.

Mia: Spelarna visade intresse och började dela. Sådant går ju inte att veta utan det ligger på spelarna  om de är intresserade eller inte.

Både i fiktion och i verkligheten är det ganska inne med häxor, paganism och det finns de som drar paralleller till feminism och de här företeelserna. Hur har ni tänkt kring det?

Constance: Feminism är vi helt inne på, men Paganism har vi helt tagit bort. Mia har handplockat bitar ur andra kontexter och så har vi gjort vårt eget av det.

Mia: vi har med flit ta oss undan från allt som folk tror på på riktigt. Vi har plockat bort allt som har med voodoo att göra, försökt få bort alla starka Wicca tendenser, för att inte använda kulturer som inte är våra egna. Det här är påhittade häxor.

Constance: Krafterna är överlag inte bundna till någon religion överhuvudtaget.

Linnea: Så vitt vi vet.

Mia: Och med feminismen ja, det började lite med den tanken. I American Horror story – coven finns det inga manliga häxor överhuvud taget. Det handlar ju om starka kvinnor.  Men eftersom det här är ett lajv vill vi inte exkludera  manliga eller ickebinära  spelare . Vi har sagt att häxa är en könsneutral term och krafterna är även de könsneutrala men det är vanligare hos kvinnor. Vi vill att det här ska vara en grej, men vi vill inte att det ska var ett politiskt feministiskt lajv där vi faktiskt trycker ner det i halsen på människor som inte kodar sig som kvinnor. Det är inte grejen, det här ska bli ett kul lajv.
Vi har dock valt witch och inte warlock eller wizzard för att påminna om att det här är faktiskt Witches

Så det är som i Engelforstrilogin där alla kallas häxor?

Mia: Exakt.

Varför tycke ni folk ska komma på ert lajv ?

Constance: Oh my god, varför inte!? Det här lajvet har något för alla. Det går att påverka vilken roll man kan få spela genom att fylla i frågor på anmälningsformuläret och då välja själv om man vill ha en kärleksintrig, försöka få så mycket makt som möjligt eller bara bli hatad av alla.

Linnea: Chansen att få vara den där karaktären ur din favoritbok.

Mia: Man får leka med oss, man får leka häxor.

Linnea: Och må dåligt, om man vill.

Är det något mer ni vill säga?

Constance: vi har ansträngt oss för att det ska vara så inkluderande som möjligt, plockat bort CA, vi har lokaler som är rullstolsanpassade . I säkerhetsföreskrifterna har vi en punkt där allt spel på sexism, rasism,  hbtq-fobi och funkofobi är strängt förbjudet. De som håller på med sånt åker ut.
Alla roller skrivs könsneutralt från början. Man får välja själv vilket kön, om något, ens roll ska ha.
Det här är ett lajv där vi skriver ramarna men man får fylla ut resten själv. Det är väldigt viktigt för oss att alla ska känna sig välkomna.

Mia: Men det är inte sandbox, det är ett railroadat lajv.  Spelarna kommer informeras om vad som kommer hända. Men utan för det är det öppet.

Tack för allt, och ni kan vänta en anmälan från mig så fort jag får anmäla mig.

 

Känner ni också peppen inför Coven? Ni kan ta reda på mer via spelkalendern för den svenska och engelska uppsättningen , hemsidan eller Facebook. Och om jag får en plats? Ja då kan ni vänta er ett ett lajvreportage om det hela till hösten.

Coven LARP Trailer from Coven LARP on Vimeo.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x