Skärmdump från Kindom Builder i iPhone

Digitala Kingdom Builder lite buggigt men prisvärt

Produktion
50
Grafik
65
Ljud
45
Omspelbarhet
65
Kontroller
65
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Mycket spel för liten peng
Bra AI
Negativt
Buggar
Liten variation
58
Små små hus

App-versionen av Kingdom Builder har fått både ris och ros. Ska du köpa den eller inte? Spelkult har testat.

Det finns många som är negativa till Kingdom Builder-appen; framför allt för att den bryter mot några av reglerna i originalspelet. Det här måste man vara medveten om, särskilt om man vill spela online så klart. Det gäller bland annat hur så kallade location tiles hanteras och hur poängen räknas för ett visst kort. En bra genomgång finns på Boardgamegeek. Personligen tycker jag inte att det är något jättestort problem; lite retligt men ingen deal breaker.

Det finns också ett par buggar. Ibland går det inte att placera ett settlement i övre vänstra hörnet. Om detta är den enda tillåtna platsen att placera ut, så låser sig hela spelet. En del har också haft problem med att spelet hänger sig när det räknar poäng för knights.

Utseendemässigt ligger spelet nära origianlversionen. Det grafiska tillför inget extra men funkar bra. På en iPhone kan kontrollerna bli lite för små för att hantera på ett bra sätt om man inte har riktigt små fingrar, och det kan också bli svårt att se spelbrädets detaljer, men det är fullt möjligt att spela. Det funkar dock mycket bättre på större skärm. Appen går att spela mot AI-spelare, online eller genom att skicka skärmen mellan fysiska spelare. AI:n finns i tre svårighetsnivåer och spelar riktigt bra. Appen innehåller bara grundspelet, inga av expansionerna. Så trots att det i grundversionen finns tio olika kort för vad som ger poäng, känns spelet ganska snabbt repetitivt, åtminstone om man spelar ofta.

Spelet har ingen bakgrundsmusik, vilket ju kan vara skönt. Men att tillverkarna inte verkar ha lagt något krut alls på ljudeffekterna, som känns klumpiga och billiga, drar ner spelkänslan och betyget.

Trots mina (och andras) invändningar är den digitala versionen av Kingdom Builder så pass billig att jag tycker den är värd att köpa. Man får mycket spel för en liten peng. Det analoga spelet har många små komponenter och lämpar sig inte så väl för till exempel resor, och då kan appen vara ett bra alternativ i sommarstugan, på en färja eller ett tåg.

Den digitala versionen av Kingdom Builder finns för iOS och Android (30 kr)

Testat på iPhone 6 samt iPad.

Prenumerera
Meddelande om
guest

1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Gammal D-tjej

Buggen med vänster hörn finns i Androidappen med :(

1
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x