En spelgladare jul – Här är våra bästa speltips för hela tjocka släkten!

Har ni tröttnat på tristessen och den dåliga stämningen som traditionella sällskapsspel medför runt jul?

Vi på Spelkult skulle vilja dela med oss av våra bästa gateway-tips. Det vill säga lämpliga speltips för att introducera er spelovana släkt och vänner för den spelkultur vi ändå brinner för. Har ni tur ger det mersmak och de vågar sig längre ut i spelvärlden.

 

Oskar Rognås:
Roborally kan vara det enda spelet jag fått min släkt att faktiskt spela en hel omgång. Alla är lika dåliga på det, man har ett bräde med figurer för igenkänningsfaktor och alla symboler är väldigt tydliga. Sen skrattar jag väldigt mycket under spelomgången så det kanske är ett plus!

 

Maria Markenroth Nordström:
IMAGINE är ett lättsamt och enkelt “gissa ordet”-spel där ingen hamnar utanför på grund av bristande tecknarförmåga. Funkar för barn om man struntar i korten och hittar på egna ord i stället.

 

Per Hultman:
Ticket to Ride Europe – Snyggt tema som lyser genom lätt för alla att komma in i ung som gammal och skalar bra om man är 3-5 personer.
7 Wonders -Bra för de som vill bygga civilisation och hantera resurser samtidigt som detta görs enkelt med val som ibland kan vara lättare eller svårare att välja. Skalar bra 3-7 spelare.
Bang the dice game – Slå tärning, skjut på varandra men träffa inte de som är på samma sida även om det är svårt att veta i detta roll, tärningsspel i western. Enkelt och skalar bra 5+ Spelare

 

Johan Röklander:
Gillade Tetris när det kom? Du kommer älska Ubongo. Brädspelet där stressnivån är extrem och pusslandet maximalt snabbt. Rätt och slätt, Tetris på en bräda. Det är något jag återvänder till gång efter annan.

 

Johanna Embla Taller:
Little Big Planet-serien. Tre fina spel med upp till fyra spelare för Playstation. Gullig grafik, samarbete och lagom svår plattform. Steven Fry som berättare är förstås även det ett stort plus.

 

Frank Isaksson:
Nu när årets julklapp blev VR-glasögon så passade det bra att Sony fick ut sin något billigare helhetslösning. Det saknades helt klart ett “high end”-alternativ för mittfältarplånboken, för med handen på hjärtat, att stoppa sin telefon på näsan ger inte någon total spelupplevelse. Men för oss som vill se varandra i ögonen under juldagarna får det nog plockas fram ett mer lättsamt spel. Hela hösten har jag fått olika åldrar av barn och ungdomar att bli fanatiska One Night: Ultimate Werewolf-spelare. Vem vet, kanske lyckas vi locka fram hetsen i hela tjocka släkten också?

 

Alexander Eliasson:
Trött på att alla sitter med telefonerna under Kalle Anka? Spela ett spel med dem istället! The Jackbox Party Pack 3, en samling partyspel som använder en gemensam skärm medans mobilerna används som kontroll för att ange dolda svar och alternativ (dock endast Engelska).

 

Maria Rodén:
The Great Dalmuti är lätt att lära sig, tar liten plats då det inte kräver någon bordsyta och kan därtill spelas av upp till åtta personer så att flera ur släkten kan vara med. I och med att korten enbart innehåller siffror och inte några avancerade regler är tröskeln låg att prova även för personer som inte är inbitna gamers.

 

Kristin Nilsdotter:
Pandemic – Om du känner att du vill rädda världen under julen – och samtidigt behålla din familjs fina julstämning, så är detta samarbetsspel förträffligt. Aningen komplicerade regler att sätta sig in i från början, men när ni väl börjat spela så blir det lätt både två och tre omgångar. Passar inte de allra yngsta, men de äldre barnen och farfar kan vara med.

 

Daniel Roos:
Mitt tips gäller inte direkt hela släkten, men då våra barn fortfarande är för små har jag länge letat efter ett bra tvåspelarspel att spela med min spelfientliga fru. Som självutnämnd spelambassadör har det varit frustrerande att beta av spel efter spel, men jag tror äntligen att jag hittat rätt. Under december har kampanjen i Pandemic Legacy gått hett. En enklare grundmekanik i kombination med en hemlighetsfull längre kampanj är nyckeln. Hoppas bara att andra säsongen kommer snart nog.

Dessutom vill vi passa på att önska alla läsare en fantastiskt god jul!

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x