En sucker för nostalgi publicerar gamla lajvutskick

index
Sebastian Utbult, 36 år
Lajvade fantasy första gången 1995, och fortsatte med det under 90-talet, hade några års paus på 2000-talet men är nu “aktiv” lajvare och lajvarrangör igen.

Sebastian Utbult har lanserat en sajt för gamla lajvutskick. Spelkult sög tag i killen för att få reda på mer och framför allt varför.

Sebastian inleder med ett erkännande: Först och främst är jag en sucker för nostalgi. Jag började ju lajva 1995, det vill säga några år innan internet helt tog över rollen från pappersutskicken, så jag hann “växa upp” med dem och saknar dem i all sin tafflighet. Det var en väldigt speciell känsla när utskicket för ett lajv damp ner i brevlådan och man sträckläste det medan fantasin gick på högvarv. Men jag tycker också det är viktigt med dokumentation, det är så mycket av lajvhistorian som bara existerar i deltagarnas huvuden, och när det kommer till 90-talslajv så är de minnena dels ganska bleka nu och dels är det många som var aktiva då som helt försvunnit ur hobbyn. En stor del av lajvs historia är således bortglömd, och jag hoppas genom att dokumentera lajvutskicken kunna spara en del av den historian till eftervärlden. Utskicken innehåller ju inte bara information om själva lajven, utan är ganska tydliga referenser kring dåtidens trender, konventioner och språkbruk, och som bonus får man ibland annonser för lajvrelaterade verksamheter som sedan länge försvunnit från scenen. För att inte prata om alla de här föreningarna och människorna som arrangerade, skrev och illustrerade.

Jag sparade alla lajvutskick jag fick, även “förstautskick” till lajv jag sedan aldrig anmälde mig till, men genom åren och diverse lägenhetsflyttar har jag tappat bort de flesta. Men när jag fick idén inför Prolog 2014 att ställa ut lajvutskick där efterlyste jag på facebook och fick en del hemskickade. Av olika anledningar blev det aldrig något gjort med utskicken, men det har legat i bakhuvudet sedan dess. När jag sedan såg att Kriss Andsten scannat in och postat utskicket för Carolus Rex tänkte jag att nu är det nog dags att ta tag i det hela. Målet är att digitalisera så många utskick som möjligt, men jag blir ju extra glad om det faktiskt är från lajv jag själv varit på :)

Sebastian avslutar med en efterlysning: Jag skulle gärna nå ut i stugorna för att få tag lajvare som har gamla utskick liggandes i gömmorna som jag kan scanna och lägga upp.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x