Evolution – Skapa ditt eget urtidsliv

Betyg
68
Läsarbetyg1 Rösta
100
Urkul
Snabbt
Söta urtidsdjur
Utrotninsghotat
Förutsägbart
Ojämn svårighetsgrad
68
Utvecklande

Har du någonsin velat bygga din egen urtidsödla?

Evolution från North Star Games är ett resurshanteringsspel där du placeras på ett lummigt slättland och det är upp till dig att skapa den mest framgångsrika arten i en hård kamp om mat. Varje spelare börjar med en obestämd art av djur och ett antal kort. Dessa kort är den huvudsakliga resursen i spelet. Dom kan användas till att utveckla spelarens befintliga art eller köpa till fler arter. Målet med spelet är att äta så mycket mat som man kan, antingen som en växtätare eller en köttätare. På korten finns olika attribut så som horn, flockbeteende eller köttätare. Genom att lägga ut dessa på sina arter så får dom attributen som står på korten. Man kan också spendera kort för att öka sin arts storlek eller hur många dom är. Detta gör det svårare för rovdjur att äta dom och gör att dom kan äta mer själva. Sen är det bara att försöka hitta den bästa kombinationen av kort baserat på vad som händer runt bordet. Mat får man genom att varje spelare måste lägga ett kort i en speciell pott i början på varje runda. Dessa vänds sedan upp och räknas ihop. Summan på korten är hur mycket mat som finns tillgängligt den rundan för växtätarna. Så länge det finns mycket mat är det enkelt, men när maten börjar tryta blir spelet mycket mer taktiskt. Samtidigt måste spelarna skydda sig mot de arter som är köttätare. Dessa attackerar andra spelare arter för att tjäna in sin mat. På så sätt blir det ett vågspel mellan offensiva och defensiva förmågor.

Spelet är relativt snabbt och svårighetsgraden är direkt relaterad till hur erfarna de som spelar är. Det är lätt att gå vilse i de olika förmågorna dock och försätta sig själv i en besvärlig situation. Det är därför viktigt att man inte stressar nykomlingar till spelet och att det ges lite utrymme för misstag. Tack vare att det är slumpmässigt vem som får vilka kort och att spelet öppnar för många olika taktiker så är omspelningsvärdet högt och det är lätt att få till flera partier på rad utan att de känns allt för likartade. Samtidigt finns det en risk att allt för vana spelare har en färdig taktik utarbetad innan och det istället blir ett race att först få sina brickor på plats så att säga. Har man då personer med olika erfarenhetsnivå kan det vara svårt att hänga med.

Evolution kräver att spelarna kan läsa engelska och dessutom tänka i flera steg vilket gör att det inte lämpar sig för yngre spelare utan assistans. Men den rekommenderade åldersgränsen på 10 år känns lämplig så länge som språkbarriären kan överbyggas.

[bgg id=155703]

[boardgamepricebox id=12940 destination=SE currency=SEK stock=Y]

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x