Stormtroopers
Man vet att man har kommit rätt när man blir mött av Stormtroopers

Varför borde ni åka på Nordsken?

Nu pågår Nordskensveckan, på torsdag öppnar Nordsken för allmänheten och jag kommer vara där och rapportera löpande.

Med detta inlägg vill jag ge lite bakgrund och förklara varför Nordsken är The Place To Be.

Nordsken kan spåra sin historia tillbaka till Dreamhack Norr, men när Dreamhack ville ha mera pengar från Skellefteå kommun än vad kommunen var villiga att investera, så drog sig DH ur. Kvar stod kommunen med en avsatt pott pengar och ingen arrangör. Ett samarbete mellan lokala DH-partners och andra eldsjälar erbjöd kommunen att arrangera ett eget lan och där föddes Nordsken.

Detta första event gick av stapeln 2012 med cirka 600 deltagare.

Redan från dag ett så har Nordsken siktat på att vara mer än ett lan, man har bland annat fokuserat på spelkultur och nerdkultur. Detta genom saker som samarbete med 501st legion för ett tydligt Star Wars fokus, och att man till exempel 2016 bjöd in Jeremy “Boba Fett” Bulloch.

Nordsken har växt stadigt och 2016 hade man ca 5-6000 besökare. Inför 2017 blev man tvungen att byta lokaler, då Expolaris Center som man samarbetat med tills dess, skulle utföra större renoveringar. Nya lokalerna blev inget mindre än Skellefteå Kraft Arena, hemmaarena till SAIK (SM-Guld 1978, 2013, 2014). Med flytten beslutade man att ta inträde även för besökare på dagtid, något som tidigare varit gratis. Undertecknad trodde det var ett misstag, jag hade fel, väldigt fel, nåt jag gladeligen erkänner. 2017 hade man runt 11000 besökare, nästan dubbelt mot året innan.

Och i år kommer Nordsken vara större än någonsin.

En av årets nyheter är att man kommer ha tillgång till A-hallen i Skellefteå Kraft Arena, den var avstängd 2017. Denna massiva utökning av tillgängligt utrymme ger enorma fördelar för alla utställare, event, tävlingar och dylikt som sker under eventet.

Spelkultur

Nordsken spelas det i massor, givetvis massor av e-sport och med Elgiganten som partner så finns det seriösa mängder pengar i prispotten. I samarbete med Blizzard Esports så hålls det en officiell turnering i Overwatch. Givetvis sker det även en massa turneringar i olika kort- och brädspel, som X-Wing, Magic, Warhammer för att nämna några. Själv är jag för gammal för att hinna med ungdomarna i E-sport och ids inte tävla i X-wing, kanske ställer jag upp nästa år när X-Wing 2.0 är ute. Dock kommer jag försöka hinna med lite häng i brädspelscaféet.

Det sker även en hel del rollspelande och lajvande, inklusive ett lajvcafe.

Nördkonst och filmfestival.

När man hyllar spel och nördkultur så finns det givetvis en plats för nördkonst, så på Nordsken i år så kommer det finnas workshops i nördkonst, utställningar, interaktiv film och en trailerpremiär. I samarbete med Film i Västerbotten så arrangeras VAFF filmfestival 2018 på Nordsken.

Bland utställarna finns även föreningen Swebrick med, Swebrick är en mötesplats för vuxna LEGO-byggare. I år kommer utställningen bland annat innehålla rymdskeppet Serenity från tv-serien Firefly, i minifig-skala, Katthult från Emil i Lönneberga (vinnare av Årets Bygge 2017) samt bana 1 och 2 från klassiska Super Mario 1 till NES.

Super Mario i LEGO!

Kom som du är

Cosplay har alltid varit en del av Nordsken, dels genom samarbetet med 501st, men också genom tävlingar och en öppen “kom som du är“-attityd. I år är det inte mindre än tre cosplay-tävlingar, där det stora dragplåstret är det svenska kvalet till EuroCosplay. Utöver denna så tävlas det i Cosplay Junior och Nordsken Intermediate. Själv kommer jag att komma utklädd, men jag tävlar inte då jag inte är nån specifik person utan mera ett koncept…

Som nämnt tidigare så är 501st Legion på plats och arrangerar fotosessioner för välgörenhet, samt att det pågår flera lajv under hela eventet.

Alien!!!
Vem sa att det var ofarligt att gå på event?!

Gäster

Inget Nordsken utan att olika legender inom svensk spelkultur närvarar, I år är det vi som spelade rollspel under Äventyrspels storhetstid på 80-talet, som kommer få sitt lystmäte. Bland gästerna återfinns Fredrik Malmberg, Gunilla Jonsson och Michael Petersén. Utöver denna trio så kommer en massa konstnärer, spelskapare, cosplayare med flera.

Ett seriösare Nordsken

Förutom all lek och spel och utställningar och.. och.. allt som Nordsken är, så finns det en seriös sida. Man har en vision och passion för att arbeta för spelkultur och E-sport. Detta sker parallellt med huvudeventet, det sker föreläsningar, konferenser och tillfälle där politiska beslutsfattare har möjlighet att se och uppleva spelkultur från sin bästa sida. Tyvärr så har på den delen av den seriösa sidan, där jag deltagit tidigare, mest besökts av de redan troende. MEN och det är ett stort men, de har alla åkt från Nordsken med inspiration och en känsla av att de inte är ensamma som kämpar för spelkulturens inträde i finkulturen.

Träffa mig

Denna 46-åriga nörd kommer göra sitt tredje besök på Nordsken, men i år går jag all-in. Jag har bokat hotell för övernattning, jag kommer komma som jag är, jag kommer delta i LEGO-utställningen, jag kommer äta, sova och andas Nordsken.

Kom gärna och prata med mig, det är jag som är eventets Redshirt.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x