1914 – ett brevlajv under första världskriget.


Evenemangsdetaljer


September 1914.

Två miljoner soldater deltar i första världskriget, och runt hundra tusen stupar eller såras i det första Marne-slaget. Sånger av Irving Berlin är populära, liksom Colonel Bogey March och La Cucaracha. James Joyce ger ut flera böcker, och den som är bekant med E. M. Forster vet att han har skrivit färdigt sin roman Maurice (men den blir inte publicerad förrän många, många år senare, då ämnet homosexuell kärlek inte är lika kontroversiellt som då). På biografen ser man Charlie Chaplin och Mary Pickford. Kubismen och futurismen är populära konst-ismer. I Europa är det Finland och Norge som är först ut med kvinnlig rösträtt 1906 respektive 1913. Den brittiska kolonin Pitcairn, Nya Zeeland och Australien var ännu tidigare än så. Klädmodet dikterades av kriget – kvinnorna behövde arbeta i högre utsträckning och behövde mer praktiska kläder än de tidigare så populära kjolarna med bredd över höfterna och mycket snäva kring anklarna. Även färgskalan dämpades och blev monokromistisk, något som unga välbärgade kvinnor var ovana vid. Sociala event skjöts på framtiden. Det här kriget skulle nog snart ta slut.

I Sverige ställer både liberalerna och socialdemokraterna upp på neutralitetspolitiken. Baltiska utställningen, med fokus på konstindustri och hantverk, pågår i Malmö. Motboken är sedan februari ett illa omtyckt begrepp. Selma Lagerlöf blev i maj invald som den första kvinnan i Svenska Akademien.

1914 är ett textbaserat lajv som spelas genom brev, chatt och på forumet. Spelet drar igång den första september och avslutas sista januari 2015. En månad senare, första mars, fortsätter spelet för de som önskar, men har då hoppat fram till 1916. Så länge intresse finns kommer detta mönster att upprepa sig, fem månaders spel, en månads paus och därefter framflyttning ett år. Det ger möjlighet att lära känna sin och andras karaktärer på djupet, och kunna följa dem genom en längre tid. Naturligtvis kan man skapa en ny roll när man så önskar, eller låta en roll vila en tid.

1914 utspelas i en historisk värld, där verkliga händelser påverkar det som sker i spelet. Inspirationstexter och historiska artiklar kommer att läggas ut på forumet, men huvudsakligen är det upp till spelaren att ta reda på vilka världshändelser som kan tänkas påverka ens roll. Även om det är brinnande krig, så pågår livet och kärleken för fullt. Vill du skriva vardagliga brev utan att kommentera kriget, så gör det! Vill du läsa på om historiska fakta och skriva en autentisk skildring från skyttegravarna hem till din familj, så gör det!

Arrangörerna kommer inte att skapa en alternativ historia, och din roll kan inte heller orsaka alltför stora jordskred som inte är historiskt belagda. Det finns emellertid konstnärlig frihet att uppfinna mindre miljöer som bakgrund till din karaktär, till exempel caféer, nattklubbar och parker. Skicka in ditt rollförslag till brevlajv1913@gmail.com , och presentera din roll på forumet http://brevlajv.freeforums.org/ när den är godkänd! Där finns en särskild tråd för efterlysningar, där du kan söka efter släktingar, vänner, fiender eller kanske en käresta. Välkommen!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *