Kickstarterspel momsbeläggs av Skatteverket

De skattefria dagarna är över för Kickstarter.

I ett väntat beslut väljer nu Skatteverket att momsbelägga all gräsrotsfinansiering som innebär faktiska köp av produkter. Ren välgörenhet är fortfarande fri från moms.

Kickstarter har blivit en framgångssaga för flera spelutvecklare och bidragit till den pågående brädspelsvågen. Däremot så har Kickstarterprojekten för spel allt mer börjat likna traditionella förhandsköp, så Skatteverkets beslut var en logisk utveckling.

Det finns risk för en nördstorm över fruktade prishöjningar. Men med tanke på att priserna på Kickstarter redan ligger nära de rekommenderade slutpriserna i handeln, så känns det mindre sannolikt att detta momspåslag kommer leda till högre Kickstarterpriser. Tar innehållsskaparna ut samma eller högre pris än försäljningen av de färdiga spelen, så försvinner flera av incitamenten att stödja projekten. Samtidigt så är fortfarande Kickstarterprojekten beskonade de stora avgifterna från mellanhänder som distributörer och återförsäljare, så det bör finnas utrymme till att betala den faktiska momsen som vanliga spelköp redan inkluderar.

Foto: Alan Cleaver

Prenumerera
Meddelande om
guest
0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x