LinCon – Ett ovanligt vanligt spelkonvent

Det ligger ett bedrägligt lugn över Linköpings Universitetscampus. Några få studenter driver omkring och solen har börjat värma upp luften ordentligt. Sakta dyker de dock upp. Iförda svarta hoodies och med en säregen beslutsamhet. LinCons ledningsgrupp förbereder sig åter igen för en helg i spelhobbys tecken. Kulmen av ett års arbete.

Varje år under Kristi-himmelsfärds helgen tar många spelintreserade sikte på Linköping och det årliga Lincon, Linköpings spelkonvent. I år startade smygstarten, ett annat namn för uppackningsdagen den 4 maj. Det faktiska konventet drog igång först dagen därpå den femte. Som alltid tog det anrika evenemanget de genomsnittliga studenterna med viss överraskning och mer än ett par blickar höjdes när ett 30-tal personer började stuva om i det som kallas Coliseum. Men snart började receptioner ta form och funktionärer sättas i arbete. Uppackningen av LinCon var ett faktum.

Så vad är LinCon? frågar sig den oinvigde. Svaret blir lite olika beroende på vem man frågar men på det stora hela taget är det en helg där glada spelnördar samlas i Linköping och spelar spel i alla dess former, köper fler spel i alla dess former och dricker kopiösa mängder té. Enligt legenderna så skapades LinCon så att de tappra människorna som arrangerade Gothcon i Göteborg skulle ha någonstans att spela.

Besökarna börjar anlända och även om det är långt från att receptionerna ska öppna och evenemangen börjar så rör sig folk runt och bildar mer eller mindre spontana spelgrupper. Diverse kort och brädspel langas fram och snart kan en skymt av vad som väntas ses mellan meeples och pluppar.

På Lincon kan man som besökare spela brädspel, figurspel, kortspel och rollspel. Allt från klassiker till inte helt färdiga indiespel. Till detta kom även att Magic the Gathering SM gick av stapeln under LinCon. Med återkomsten av Pokemon för Nintendo DS och återkommande Archery Tag så var i princip alla grenar i spelhobby trädet representerade.

Runt nio på kvällen är receptionerna öppna och besökarna börjar att registrera sig och få sina inträdesbevis. Samtidigt har Lincons kiosk, kärvänligt döpt till Gottcon öppnat och den som fortfarande har med blod än socker i sitt omlopp kan börja att åtgärda detta. Runt omkring konventet kan det rosaklädda trygghetsteamet skymtas när de skyndar fram för att se till att alla har det så bra som möjligt.

Förra året gästades Lincon av Len Howard och för att inte vara sämre detta år så var Paradaox entertainment och Orvar Säfström på konventet och höll föreläsningar. Den förstnämnda kring hur brädspel inspirerat och väglett dom i skapandet av spel som Europa Universalis och Crusader kings. Orvar i sin tur pratade som arbete med boken om Äventyrspel. En san nostalgitripp levererad av en god portion humor och värme.

Doften av grillade hamburgare ligger tung över gräsplanen och signalerar att den legendariska Lincon burgaren finns att tillgå för den som inte kan leva på socker allena. Grillen på Lincon har i sig själv en legendarisk status då många tappra själar riskerat så väl hälsa som ett sunt sinne i dess rökiga och varma grepp. En ett Lincon utan burgarna är för många otänkbart.

Att komma och spela spel på ett konvent är en underlig och underbar upplevelse. En miljö där det går att vara sig själv oavsett vem man är. Där det går att ägna sig åt att diskutera om Flux verkligen behöver en ny licens eller om det verkligen finns fler produkter som går att gör i meeple form utan att någon höjer på ett ögonbryn.

Så hur gick det med själva konventet då? Jo det blev besöksrekord och hur trevligt som helst. Så om du inte har något planerat till Kristi himmelsfärd helgen nästa år så kan jag varmt rekommendera att ta sikte på Linköping och Lincon.

Bild: Lincon/Lincon.se

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x