submerged
Stil
85
Innehåll
95
Känsla
85
Variation
75
85

Mikus lillebror Taku är döende och det enda alternativet för att han ska överleva är att ta sig till ruinerna för att hitta något som kan hjälpa honom. Men vad döljer sig egentligen bland de höga överväxta husen i en värld som gått under. Och hur mycket måste offras för att lillebror ska klara sig.

Submerged från Uppercut games är ett vackert och stämningsfullt spel från 2015 om en flickas resa för att rädda sin lillebror.  Även om det lurar några märkliga varelser bland ruinerna så har spelet inget våld. I stället så handlar det om att utforska och hitta till de olika första-hjälpen paketen som av någon anledning finns kvar i staden. Dessa finns oftast uppe på tak. Därför måste Miku klättra bland husen. Utmaningen ligger alltså i att finna rätt väg. Det finns även speciella platser att hitta och uppgraderingar till båten för att åka snabbare under en längre period.  I början är båten både långsam och lite svårstyrd, men längre in i spelet så flyter det på mycket bättre och blir en avslappnande upplevelse.

Grafiken är vacker. Även om texturerna på nära håll inte är det bästa så är vyerna på håll hänförande. Att stå högt upp och blicka ut över den sjukna staden kan få en att tappa andan. Dessutom är ljuset även det otroligt och ger en helhet att njuta av.

Under spelets gång går det att hitta delar av stadens berättelse. Dessa, samt historien om vad som hänt barnen, visas genom enkla bilder där spelaren själv måste tolka det stora hela. Trotts det mycket simpla bildspråket är det rörande. Hela historien, både det i bakgrunden och under spelet stannar hos mig flera månader efter att spelet är klart.

Spelet är lagom långt för vad det vill berätta. Det händer inte mycket mer än att Miku klättrar på hus och seglar runt för att rädda Taku. Hade det varit längre hade det blivit tjatigt. Det tar några timmar att klara. Kortare tid för den stressade. Men för en spelar som jag tar det längre tid eftersom det blir en nästan medetativ upplevelse att segla runt, upptäcka hemligheter och titta på djurlivet.

Musiken höjer spelet.  Den är skapad av Jeff van Dyck och är liksom Submerged vacker och melankolisk. Något jag kan lyssna på även annars.

Jag kan rekommendera Submerged för den som söker ett spel om att utforska en förstörd värld, men som kanske inte tvunget måste ha action. Det är ett ganska långsamt spel, med en finstämd melankolisk historia. Perfekt för att ryckas bort någon annanstans en stund.  

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x