Mattehammaren – 40k 8th edition

Nu när det verkar som om D-vapen kommer att försvinna från Warhammer 40k tillsammans med armour value för fordon är det många på det vida internet:et som är rädda att deras stora stridsvagnar kommer att sprängas av helt vanliga vapen. En herre vid namn Mikey Royce har dock räknat lite på det. Mycket är fortfarande gissningar, men det verkar vara sunt förnuft bakom. Så för att oroliga läsare inte ska bränna upp sina stridsvagnar och byta till ett annat system presenterar vi här Royce uträkningar.
En vanlig soldat från Imperial Guard (Astra Militarum) borde träffa på 4+. Rimligtvis borde hans lasgun ha strength 3 och vi vet från Games Workshop sneak preview att en Dreadnought har en toughness på 7, vilket betyder att soldatens laservapen skadar på en sexa. Dreadnoughten har en 3+ armour save och åtta wounds.
Så hur många skott kommer att krävas för att döda Dreadnoughten?
För att göra skada på Dreaden krävs det i genomsnitt 36 skott. En komplett pluton av Guardsmen består i grunden av 27 soldater men med en extra infantry squad kommer de upp i 36 soldater. Så det är inte helt orimligt att en pluton kan skjuta bort ETT wound från Dreadnoughten på en runda. För att skjuta bort alla wounds krävs det 288 skott eller ett tiotal plutoner eller att samma pluton skjuter på Dreadnoughten i ÅTTA rundor (för det mesta är ett slag i WH40k sex rundor).
I vårt hypotetiska fall kommer förmodligen Dreadnoughten att skjuta tillbaka, vilket gör att plutonen kommer att vara ordentligt decimerade, vilket leder till än fler rundor av skjutande innan Dreadnoughten är död.
Nu kan ju förvisso det bli så att lasgun kommer att få en save modifier på -1. Vilket betyder att det i genomsnitt tar 24 skott för att ta bort ett wound. Nu krävs det inte längre åtta rundor utan fem rundor för en pluton att skjuta bort en dreadnought.
Royce avslutar med att räkna på exakt hur stor chansen är att åtta Guardsmen lyckas med konststycket att döda en Dreadnought på ett försök. För varje soldat är det en chans på tjugofyra att få bort ett wound. Om alla åtta ska göra det på samma skott blir det 1/24^8 vilket blir 1 chans på 110.075.314.176. Alltså en på miljarden.
Slutsats. Om du kör med fordon i 40k idag behöver du inte ligga sömnlös över att en pluton med Guardsmen ska mörda dem på kort tid.
Skillnaden mot idag är att om du bara har plutoner med guardsmen och möter massvis med fordon finns det åtminstone en matematisk chans att du kan göra något annat än att bara dö.
Cadia Stands!
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x