Barn leker vid tornerplats

Medeltid i Visby, barnfamilj style

Vissa saker slutar man inte med bara för att ett plus ett blivit fyra.

Medeltidsveckan i Visby kan vara så många olika saker. Ett turistjippo. Ett tältläger. Ett lajv utan regler. Ett sjudagars fylleslag. En möjlighet att gå på föreläsningar och köpa ylletyg. En möjlighet att slå andra i huvudet med rottingpinnar. En möjlighet att sitta och titta på när andra slår varandra i huvudet med rottingpinnar. Allt beror på vem du är och vilken riktning din nördighet har tagit.

Om du inte känner till Medeltidsveckan i Visby, så har du kanske suttit fast under ett Atari sedan 80-talet. Men då kan jag rekommendera det här blogginlägget  som sammanfattar upplevelsen på ett bra sätt. I alla fall den sortens upplevelse man har innan barnen dyker upp. Sedan blir det annorlunda.

Det första året är det i stort sett bara att köpa en beige bärsjal och fortsätta som vanligt (minus fylleslag). Det andra året skaffar ni en skrinda och försöker så gott det går att fortsätta som vanligt. Det tredje året upptäcker ni kanske till exempel att ni tillbringat halva veckan med att titta på bilar på en stekhet parkeringsplats, eller med att jaga en ofattbart snabb unge genom Östergravar. Fjärde året står ni uttråkade på en lekplats, med unge nummer två i den beiga bärsjalen. Femte året ger ni upp och åker till Kneippbyn. Eller?

Min hobby är SCA, en förening som försöker återskapa de ljusa delarna av medeltiden. Det innebär att Medeltidsveckan för mig under många år var synonymt med tältläger. Men trots att jag mycket väl vet att det finns föräldrar som klarar av att kombinera blöjbyten och vällingvärmning med repsäng, öppen eld och bajamajor, så är jag inte en av de föräldrarna. Ända sedan första barnet dök upp har vi därför bott inomhus, antingen hos vänner eller i hyrd stuga. Bara det ger en helt annan slags upplevelse. Medeltidsveckan blir plötsligt något man måste ta sig till, inte något man befinner sig mitt i.

Barn, magiker och drake
Familjen och alkemisten Arkadias tama drake, Sötnos, på Magikergränd

En annan förändring är förstås att barnen åtminstone till viss del måste få sätta agendan. Vissa saker som vuxna gillar kan barnen lida sig igenom med hjälp av tillräckliga mängder kakor, vindruvor och kanske lite iPad, men inte hur mycket som helst och inte hur länge som helst. Bara inse: Era barn är (ännu) inte lika geekiga som ni. Här är några tips som gör dem och er glada:

  • Hela familjen måste inte sitta ihop som en amöba hela tiden. Om ni är två föräldrar, släpp greppet och låt varandra göra något på egen hand ibland.
  • Räkna med att det tar ännu längre tid än vanligt att gå genom innerstaden. Inte för att du är full och går vilse, utan för att barnen måste stanna och titta på exempelvis myror.
  • Ta en ”off-dag”. Åk och bada eller gå på McDonalds eller häng i lägenheten och spela tv-spel. Ni tappar en dag av medeltid, men resten av dagarna blir drägligare.
  • Om det regnar eller om ni tröttnat på solen finns det o-medeltida grejer att göra, till exempel ”Skepp & Skoj”, kombinerad utställning och lekrum på Gotlands Museum, eller Fenomenalen, ett science center för barn. (Om det regnar, och om ni inte gillar stora mängder folk – bortse från det här tipset.)
  • Medeltidsveckans program är ju också knökfullt av barnaktiviteter, allt från kurser till teaterföreställningar. Magikergränd rekommenderas varmt! Ta med picknick och var där när det öppnar, det finns föreställningar och annat att uppleva i flera timmar.
  • Marknadens barnområde är också ett ställe där ni ska ha gott om tid och kanske lite matsäck med. På marknaden hittade vi också billig varmkorv. Alltså förlåt, men vilken livräddare!
  • Kapitelhusgården kan man pusta ut lite och dricka flädersaft. Där hålls en del kurser som äldre barn gillar, och även sagostunder.
  • Titta på riddare som slåss? Jajjamän. En stund. Sedan blir man kanske inspirerad att slåss själv. Då är det dags att pränta in enkla regler som: Slå bara på den som vill vara med, Slå inte på huvudet/i ansiktet, Vifta inte med svärdet över huvudet.
  • Och för guds, eller för er egen och andras mentala hälsas skull, ta inte med barnvagnen eller skrindan till marknaden! Bärsjal eller koppel, det är grejen.

Det tar kanske ett par år att vänja sig. Men med lite ändrade förväntningar, lite bättre planering och en klövjesäck full av blöjor och bananer kan Medeltidsveckan bli lika härlig som förr. Fast annorlunda.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x