Munchkin

Här är kortspelet som paroderar dåligt rollspel i värsta AD&D-koboldism. Kobold är också just vad det engelska ordet munchkin betyder. Målet med spelet är att uppnå Level tio punkt slut och dit når man genom att basha monster, plundra, muta spelledaren och rent av fuska i spelet. Varje spelare börjar som en Level ett karaktär utan något yrke och får ett antal kort till sin hand. Han kan senare genom kort spela till sig både en ny ras och yrke som Tjuv Hob eller Krigar Dvärg. Allt i bästa AD&D-stil. Korten är indelade i dels skatter och Dungeon-kort. I början av sin runda får varje spelare bestämma sig för att antingen sparka in en ny dörr i en Dungeon och dra ett öppet kort ur Dungeon-högen, vilket oftast är olika monster som spelaren får försöka bekämpa. Klarar inte spelaren av monstret får han dels möjlighet att bjuda in någon medspelare mot förhandling av betalning eller del av monstrets skatter eller helt enkelt försöka fly genom ett tärningsslag.
Alla monster har olika vinst- och förlusthändelser som står beskrivna på korten. Vanligast är att man får dra några skatter och/eller en level om man besegrar dem samt att man förlorar level eller annat om man själv besegras. Drar man dock inte ett monster som första kort kan det vara förbannelser eller andra elaka eller positiva händelser, som att i äkta koboldstil ”boil an anthill”, ”invoke obscure rules” eller ”bribe GM with food” för att gå upp en level gratis. Naturligtvis återfinns även regelrätta fuskkort som tänjer eller helt bryter kortspelets regler.
De skatter som man får för att besegra monstren kan vara allt från övermäktiga vapen som plussar på ens attackvärde till potions och pergament med olika effekt. Varje föremål har dessutom ett värde beskrivet i guldmynt. För varje 1000 guldmynt kan man köpa till sig en level, dock inte den sista tionde nivån som gör så att man vinner spelet.
I stort kan man säga att Munchkin är ett väldigt simpelt, men ändock ack så underhållande spel som kan leda till många underhållande timmars speltid och även viss plågsam insikt i sanningen bakom somliga spelares spelstil.

Läsarbetyg1 Rösta
92
60
Spelarparodi
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x