Quilt Show – Lapptäcken är allvarliga saker

Tema
80
Komponenter
50
Familjevänligt
90
Strategi
50
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Bra
Snabbspelat
Enkla regler
Anus
Svårt att planera
repetitivt
67
Quilt Show

Går det att göra ett brädspel om att tävla i att sy lapptäcken? Jodå, det är precis vad man gör i Quilt Show av Judy Martin och Steve Bennett. Spelet är en snabb lättviktare som påminner en hel del om Ticket to Ride.

Quilt Show är uppdelad i tre rundor, och varje runda består i sin tur av två faser. I den första fasen skaffar spelarna bitar till sina lapptäcken (mönsterbrickor i olika färger) och i den andra fasen bygger man ihop dessa till färdiga lapptäcken som tävlar om prispengar. Flest pengar när spelet är slut vinner. Busenkelt.

På bordet ligger högar med mönsterbrickorna, varje mönster har sin egen hög där endast den översta brickan är uppvänd. På bordet ligger också tygkort i en eller flera färger som används som betalning när spelarna plockar till sig mönsterbrickorna. Brickorna finns i tre olika valörer, och kostar fler tygkort av rätt färg ju finare kvalitet. På sin tur får man antingen plocka till sig nya tygkort eller handla en eller flera brickor för de kort man har på handen. Det är det här momentet som fungerar precis som man handlar järnvägssträckor i TtR. Varje gång man köper en bricka tar man en timglasmarkör, och när dessa är slut går man över till fas två som är själva tävlingen.

När det är dags för tävling så drar man ett antal priser slumpartat, olika tävlingar kommer alltså att ha priser som är olika mycket värda. Det gör att man kanske väljer att spara brickor för framtiden om man tror att det kommer vara mer värdefullt. Alla spelare konstruerar nu i hemlighet sina färdiga tävlingsbidrag, och ett lapptäcke måste ha någon av de förutbestämda formerna (egentligen exakt antal brickor) och antingen vara konstruerad av brickor av samma färg ELLER samma mönster. Man får bygga flera bidrag, och det går till och med att förbättra dem med särskilda engångsbrickor som ökar poängsumman på lapptäcket. När alla är klara visar man upp dem, ser hur många poäng de är värda och delar ut prispengar, sen fortsätter man nästa runda.

Quilt Show är ett litet mysigt spel, men det är som sagt ingen tungviktare. Min gissning är att de flesta inbitna spelare kommer att passa på det här spelet, men just temat kan å andra sidan göra det intressant för helt nya släktingar och vänner som aldrig förr sneglat intresserat på din spelsamling. Vi har redan hört om många som med framgång använt det här som gateway-spel.

Själv tror jag inte att jag kommer spela det jätteofta, men det är absolut inte ett dåligt spel. Det blir intressant när man ska bestämma vilka brickor man ska handla, dels därför att man är beroende av vilka tygkort man har och dels därför att man helst vill knipa de finaste brickorna med högst poängvärde, men att de kanske inte alltid finns i den där färgen eller det där mönstret du bestämt dig för att samla. Ska man tänka om? Dessutom är det en kamp mot klockan, att köpa sönder en runda innan motståndarna hunnit få in alla brickor de vill är en möjlig strategi.

Min främsta kritik mot spelet är att det innehåller papperspengar, det är galet svårhanterat och flimsigt. De orangea och röda brickorna är också lite för lika varandra färgmässigt, även om varje färg dessutom har en egen symbol för tydlighetens skull. Dessutom var vårt exemplar så dåligt förtryckt att några av brickorna fick skador när vi tryckte ut dem.

Jag kan rekommendera det här som familjespel, och eftersom varje omgång inte tar så lång tid borde det fungera bra med barn också. Många inbitna spelare vill däremot kanske ha något lite matigare.

Lägsta priset på Quilt Show enligt Bradspelspriser.se är [boardgameprice id=11029 destination=SE currency=SEK stock=Y] inklusive frakt.
[bgg id=146579 ]

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x