Såsig damlagsintroduktion i FIFA 16

Gränssnitt
80
Ljud
85
Spelmotor
90
Databas
95
Spellägen
90
Återspelbarhet
95
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Bäst
Damlagens intåg
Fifa Ultimate Team (FUT)
Avancerat spel
Sämst
Damlagens barnsjukdomar
Kommentatorernas repetition
AI:ns domartolkningar
89
Utmanande

Det kan tyckas smått absurt när vissa spel har en utgivningstakt som liknar takten varvid du byter underkläder.
Men med fotbollsspelet FIFA 16 finns det en finess med detta eftersom de arbetar hårt med onlineuppdaterade speldatabaser i kombination med teknisk innovation.

fifa162Men det är ju ändå så att om man ska prångla ut ett nytt spel varje år så krävs det en och annan förnyelse och det är främst det vi ska titta på nu. Menyerna i FIFA16 har skalats av något. Det är färre tryck för att komma dit du vill. Men samtidigt finner jag oftare att jag är inne och snurrar på fel ställe innan jag inser vad som är fel. Kanske kommer vanemänniskan inom mig att anpassa sig med tiden, men med tanke på att dessa menyer ändras med varje utgåva så börjar jag ge upp hoppet. Det är nog jag som är en gammal.

Spellägena känner man igen, du kan fortfarande spela med ditt favoritlag, det vill säga FC Barcelona kommer fortsatt att bli krossade av Åtvidabergs FF på lite lättare nivåer. Du kan aktivt eller passivt (som tränare) spela upp ditt favoritlag i de ligor där den hör hemma och odla fram din egen stjärnspelare och låta denne svälla fram genom fotbollsvärlden i sant Zlatan-manér i ett slags singelplayerkarriär.

fifa futMen till detta kommer Fifa Ultimate Team som får FIFA att hålla intresset uppe år efter år. En enorm spelardatabas där data från de enskilda karriärerna matchas med modeller och formkurvor. Det är ett imponerande arbete som upprätthålls vilket uppenbarligen finansieras genom en enorm handel med onlinespelare på ett sätt som liknar de gamla fotbollskorten, bara det att här har du faktiskt någon användning för dem.

Nytt för i år är egenligen två saker. En liten förändring i spelmotorn, där bland annat passningsspelet har utvecklats på ett osublimt sätt. I och för sig till det bättre, men de som spelat föregångarna mycket säger sig ha problem med anpassningen. Det kanske har gått över nu några veckor från släppet, men man märker en markant skillnad då man måste vara mer aktiv än tidigare.

Det andra är möjligheten att spel en handfull damlandslag. Jag har tidigare rapporterat i absurditeten att detta inte varit möjligt sedan länge, men det är synd att piska ett ök som går åt rätt håll så jag håller tand för tunga.

lottaschelinFunktionen är som väntat, inget speciellt. De olika damlagen tar ut varandra och bortsett från att man läst in kvinnliga modeller är det bara en ljudmatta med damer som ropar uppmuntrande ord till varandra som påminner mig om skillnaden. Just denna detalj är faktiskt rätt störande, för det känns som att ljudteknikern fått fria tyglar. Jag har roat mig med att jämföra ljudmattorna mellan herr och damlaget, efter att ha irriterat mig över hur jäddrans mycket damernas hejarop ljuder på de stora arenorna och kommit fram till att ljudupptagningarna måste vara tagna på en rätt liten plan som inte stämmer överens med det som framställs på skärmen.

Förutom att man är ganska begränsad i damspelet (du kan bara möta andra damlag och inte delta i ligor eller experimentera med att möta herrlag på olika nivåer vilket i min mening gör det hela lite menlöst – vad är man liksom rädda för?) så är det här den enda baksidan av myntet och jag ser med tillförsikt fram emot damlagens fullständiga intåg i spelet. Nu känns det bara nästan på riktigt! Jag hade hoppats på “Chicks On Speed”, men det blev snarare “Chicks On Weed”… lite såsigt.

fifa163På det stora hela är FIFA 16 ett mycket välutvecklat spel med en riktigt tilltalande motor, både på plan och i match-makingen. Jag får intrycket av att man sakta försöker gå ifrån den arkadliknande känsla som titeln haft över sig. Hade det inte varit för några grova återkommande buggar, såsom att man regelbundet skjuter på mål, men eftersom målvakten råkar snudda bollen så betraktas det som självmål, eller att kommentatorerna framstår som lätt efterblivna när de försöker göra samma analys i match efter match, så hade spelet fått bästa betyg.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x