Screwing the Crew – ett blackboxlajv om öppna förhållande, svek, kärlek och sex

A är i hop med B men ligger med C som älskar D som har en affär med E som blir dissad av F. Y har legat med alla utom B och B är den enda som räknas. X är en player och stormtrivs med det. Alla arbetar på samma teater och har nu träffats för att äta middag. Hemligheter pyr under ytan och bara väntar på att få komma upp. 

Nörd på Pride och Blackbox Malmö satte upp blackboxlajvet Screwing the Crew upp den 5 Augusti i samband med Malmö regnbågsfestival.  Vi spelade på en scen på Studiefrämjandet i Malmö. Scenen blev uppdelad på ett enkelt sätt med möbler som delade in i rum. En fick välja efter situation hur mycket det faktiskt gick att se och höra.

Lajvets syfte är att undersöka polyamorösa förhållanden och hur dessa inte bör skötas.  De flesta problem som karaktärerna råkar ut för hade kunnat lösas om de bara pratat med varandra och varit öppna i stället för att ljuga och hålla undan saker. Det är alltså inte på något sätt ett lajv som hyllar monogama kärleksrelationer, eftersom de som är monogama i spelet även de har stora problem.

Det är roligt och kaotiskt med människor som skriker på varandra, gråter, super sig för fulla och har sex. Efter ett tag eskalerar det mesta och de flesta hemligheter kommer upp till ytan.

Jag själv spelade Kara, en regissör på teatern och ett riktigt rövhål.  Alla karaktärer hade ett litet citat som beskrev deras karaktär. Mitt löd ungefär: “You can´t have a relationship open both ways, it creats a draft.”  Alltså ville jag få liggga med vilka jag ville medan min partner var monogam. När min partner Lea ändå hade i hop det med någon annan blev jag sur och planerade en hämnd, som jag dock inte hann spela ut. Dock hann jag upptäcka att en annan tjej var intresserad av mig.  Det utnyttjade jag för att förstöra hennes förhållande och berätta att hennes partner inte alls var så monogam och trogen som hen påstod, utan att hen tidigare hade haft en trekant med mig och sin bror. Tjejen ville först inte tro det, men vi bestämde ändå att vi skulle ses nästa kväll och “diskutera ett manus” medan hennes partner arbetade.

Fotograf: Gisela Fleischer
Fotograf: Gisela Fleischer

Vad som höjde lajvet enormt var att en av deltagarna hade med sig sin bebis på fem veckor. Det blev prat om vem som kunde vara pappan och om det ens var viktigt. Frågor om hur hennes partner alltid blev refererad till som “den andra mamman” och inte fick en självklar roll i barnets uppfostran. Lajvet avslutades med att kvinnan med barnet blev friad till av sin flickvän och tackade ja.

Jag har lajvat Screwing the Crew en gång tidigare 2011. Nu hade en helt annan roll och andra lajvare så kändes det inte som en upprepning utan en helt ny upplevelse.

Det är ett lajv som går från det hetronormativa och tvåsamhetsnormen. Ingen ifrågasätter att de flesta verkar vara pansexuella och att två av lajvarna valde att ha pronomet hen på sin karaktär. Det enda negativa jag kan säga är att det nog var lite för kort, men det fanns ju bara en viss tid innan vi var tvungna att lämna lokalen. Förberedelserna behövde nog ta sin tid, men kanske hade det inte behövts fullt så många relationer mellan karaktärerna och hemligheter och problem som skapades innan lajvet sattes i gång.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x