Snyggt men buggigt Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 är det senaste spelet i Turn 10 och Playground games racing-franchice. Efter en relativt vardaglig mellanlandning i Skottland i Forza Horizon 4 är det åter vilda äventyr som väntar i Mexiko.

Forza Horizon är i grund och botten Microsofts svar på Gran Turismo, The Crew och Need for speed. Även om den lutar mer åt Need for Speed och The Crew. Det är racing med betydligt mer fokus på att det ska se och kännas bra än att vara verklighetstroget.
Spelet har en väldigt ytlig kampanj där man låser upp olika festivaler och får tillgång till fler och fler tävlingar i så vitt skilda stilar som banracing, rallycross, off-road och vägracing. Men oavsett vad du väljer så är fokuset mer att det ska kännas som du spelar i en actionfilm.  

Nåväl låt oss gå in lite mer på djupet.

Grafiken i spelet är både väldigt vacker och välgjord men också väldig väl anpassad för att skalas upp och ner. Att bilarna skulle se bra ut var inte oväntat men utvecklarna har lyckats att fånga miljöerna på ett väldigt stämningsfullt sätt som gör att dom både känns realistiska men samtidigt har något lite fantastiskt över sig. Verklighet plus om man kan säga så. Grafiken håller även när man ställer ner den även om en viss skräpa försvinner. Jag har inga problem att spela det på min dator som inte direkt var ny när jag köpte den för 6 år sedan. För den som har en bra internetuppkoppling men en lite svagare dator så går det dessutom att spela spelet via cloud gaming.

Precis som i tidigare spel kan man anpassa sin spelarkaraktär efter tycke och smak. Även om det är lite tunt på kroppsforms hållet och jag hoppas alla gillar en lite säregen brittisk brytning för det är den enda rösten som finns. Men den är i alla fall inte kopplad till vilket kön du väljer, utan du har helt enkelt två varianter av röst. Det samma gäller för kläder och frisyrer. Det finns en stor frihet i hur du vill att din digitala representation ska se ut. Nytt för i år är att det finns arm och benproteser i flera nyanser. Det finns också en stor mängd förinspelade namn och smeknamn för datorn att använda när du gör saker i spelet. Detta ge en lite mer personlig touch i stället för ett lite mer allmänt superstar eller driver som i andra spel.

Forza Horizon 5 är en direkt fortsättning på 4:an så till vida att du spelar samma person som i förra spelet. Detta gör att du uppfriskande nog inte börjar som en nykomling som ska bevisa att dom kan och tjäna ihop till en ny karriär. Nope, inte här. Du är en superstjärna och till viss del projektledare för Horizon festivalen.

Med detta följer att du inte direkt börjar spelet med en Ford Ka i garaget. Inte nog med att du kan välja mellan En Toyota Supra, Chevrolet Corvette eller en Ford Bronco. Samtliga av så ny årsmodell som finns. Du får behålla alla tre och kan välja att byta till den som passar för tillfället genom att besöka ditt garage. Sen har du som sagt 500 bilar till att samla på dig, från en gammal Honda Civic till extra superbilar från Lamborghini och Koenigsegg. Precis som i tidigare spel kan du uppgradera och trimma dessa hela vägen upp till vansinniga nivåer. Sen när du väl har mer hästkrafter än vad någon behöver någonsin kan du måla din bil och klä den i dekaler. Antingen genom att ladda ner andras skapelser eller skapa egna.

Så du har en bil och ett par underkläder på dig i alla fall. Så vad gör du nu?

Så du har en bil och ett par underkläder på dig i alla fall. Så vad gör du nu?

Nu är det dags att tackla de hundratals utmaningar och tävlingar som spelet erbjuder. Du kan antingen göra saker i din egen takt eller försöka tackla olika tidsbegränsade utmaningar knutna till olika högtider eller säsonger. För att ge dig en bra utmaning även om det inte alltid finns nog med spelar online att köra mot har Forza även denna gång sitt system med AI styrda motståndare som lär sig desto mer dom spelas. Detta gör att din karaktär på sätt och vis har ett eget liv även när du inte spelar då spelets data om hur du kör används för att ge din AI avatar en mer personlig touch.  Det finns även ett online läge men i skrivande stund är spelets servrar fortfarande för instabila för att jag ska lyckas fullfölja ett helt race utan att något går sönder. Detta har varit ett problem med Horizon-serien tidigare och det verkar som det inte helt har lösts ännu.

Skulle du mot all förmodan tröttna på vad spelet själv har att erbjuda så kan du alltid prova på events som andra spelare har skapat. Det är allt från nya banor till egna turneringar. Eller helt enkelt skapa dina egna banor efter eget tycke och smak. Genom att aktivera skapar-läget och sen helt enkelt köra med din bil där du vill att banan ska vara. Du har vissa begränsningar i form av var du kan ha start och mållinjen och att det måste slutföra ditt race innan du kan publicera det. Men om du vill erbjuda andra att köra 50 varv runt hela kartan, så kan du i teorin göra det.

En annan intressant del av spelet är hur fokuserade Microsoft är på att göra spelet tillgängliga för alla. Utöver de vanliga anpassningarna för färgblindhet och med textning så kommer det stöd för teckenspråkstolkning av röstskådespelet, detta är dock inte helt implementerat ännu så det är inte helt klart hur det kommer att fungera. Utöver detta finns det stöd för gas och bromshjälp vilket låter spelet hjälpa till med hur mycket och när du gasar och bromsar. Detta tillsammans med den automatiska växellådan gör att det går att spela spelet även om man har svårt att hålla in en handkontroll eller kanske har problem att hänga med i det ganska hektiska tempo som racingspel ofta är. Jag testade dessa lägen och fungerar utmärkt. Jag kunde vara med och kämpa om en bra plats utan att det på något sätt var en ”i win” knapp. Detta är viktigt då spel ska vara en plast för alla.  

Även när det kommer till hur Microsoft tänker tjäna pengar på spelet finns viss återhållsamhet. I nuläget har spelet inga mikrotransaktioner utan endast olika typer av DLC i form av bil-paket. Det finns även två större expansioner planerade precis som i tidigare spel. Så om dom kan hålla sig från att stoppa ner en bil i något av dessa paket som är bättre än allt annat så är det, inte bra men i alla fall acceptabelt.

Sedan spelets släpptes har utvecklarna släppt en större patch och två mindre uppdateringar för att lösa några små buggar, täppa till ett par större hål som lät spelare fuska till sig en massa pengar och försöka få spelet att vara lite stabilare. Om dom bara får ordning på online delen så skulle jag säga att spelet har haft en helt ok lansering.

Forza Horizon 5
Grafik
90
Onlineläge
70
Musik
90
Tillgänglighet
95
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Snyggt
Lätt att komma igång
Mycket att göra
Negativt
Buggigt online läge.
Kan bli lite för mycket att göra.
86
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x