Soldaten och tjänaren – den första lajvrollen

För ett tag sedan blev det en del liv efter en debattartikel  i Expressen om sexism inom spelhobbyn.  Det var ett viktigt ämne men många var kritiska mot hur det framstod som om skribenten kommit på något helt nytt själv och på så sätt ställde sig över de som arbetat med frågan i flera år.

Minst lika stor debatt väckte dock artikelförfattarens påstående att upp till 86 procent av alla kvinnor skulle ha börjat sin lajvkarriär antingen som prostituerade, pigor eller ghouls (eller som skribenten valde att kalla det, blodsslav). Få lajvande kvinnor kände igen sig och skribenten verkade inte kunna lägga fram faktan för sin statistik utan hänvisade till en undersökning som ingen kunde hitta.

För att få lite klarhet i det hela så skapade Anneli Friedner en enkät som hon la ut i Facebookgruppen “vi som lajvar”. Efter mindre än 24 timmar fick hon stänga ner artikeln eftersom trycket var så högt och hon hade fått in 543 svarande. Resultatet presenterades på inlajv.se och siffrorna skiljer sig något från de som presenterades i Expressen.

Undersökningen visar på att färre än 20 procent spelat någon av de tre roller som ansågs ligga på över 80 procent.   Det är fler tjejer som börjat lajva som soldat (5,4%) än som spelat en prostituerad eller ghoul (3,4%). Med detta inte sagt att det inte finns stora skillnader i vad kvinnor och män spelat på sitt första lajv.  Precis som i verkligheten så faller det ofta in i de stereotypa rollerna.  Många kvinnor har spelat antingen tjänare av något slag eller vårdande roller. Medan män i mycket större grad spelar vapenbärande roller som soldater och vakter.

Dessutom är det många fler kvinnor än män som spelar roller vars funktion är att vara släkt med andra. Att de till exempel är hövdingens dotter eller äldsta systern. Själv faller jag inom den kategorin då min första rolls huvudsyfte var att vara gift med en person som hade hög status medan jag inte fick något att göra.

Kvinnor har även i större grad haft roller som varit generisk  bybo medan fler män spelat köpman.

Värt att nämna är att det här endast speglar vad de som svarat spelade på sitt första lajv och att de från det inte kan dra allt för stora slutsatser om hur det ser ut i lajvsverige i stort.

Vi kan se att det finns stora skillnader, som kan behöva jobbas på, men det verkar som tur var inte verka så pass illa som artikeln i Expressen ville få det att låta.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x