Space Cadets är ett samarbetsspel där 3-6 spelare utgör besättningen på ett rymdskepp. Var och en har sin egen uppgift (eller ibland två uppgifter, om man är färre spelare) och sitt eget spelbräde.

The Helmsman lägger ut kursen, The Engineer delar ut energi till den som behöver det bäst, The Weapons Officer laddar och skjuter torpeder på angripare, The Shield Officer tar hand om sköldarna, The Sensor Officer letar efter fientliga rymdskepp och The Captain ska förstås hålla koll på att alla gör sitt jobb. För att åstadkomma det här har varje roll ett slags minispel. Det finns influenser från poker, domino och yatzy, det finns pusselmoment och ”leta i påsen efter rätt bit” och ”skjut iväg en pryl över bordet”.

Allteftersom rymdskeppet letar sig fram genom outforskad rymd, dyker det så klart upp hinder och faror av olika slag som försvårar uppdraget. Sköldarna är aldrig tillräckligt starka, motorn fallerar och rätt vad det är uppstår härdsmälta i reaktorn – och då måste alla hjälpas åt att lösa ett nytt, tidsbegränsat pussel ovanpå sina vanliga uppgifter. Sedan drar någon ett kort så att alla måste byta roller! Det är rätt så kaosigt och inte så värst seriöst, men det är roligt och jag tror absolut att ett gäng som spelar tillsammans flera gånger kan bli riktigt säkra.

Stressfaktorn och kaosfaktorn drar ner betyget lite. En annan invändning är att man blir ganska insnöad på sin egen uppgift. Men det känns å andra sidan som en ganska realistisk beskrivning av hur det kan vara när man försöker sköta sitt jobb och upplever att ens kollegor motarbetar en… Jag gillar att det inte finns någon “förrädare” som i många andra samarbetsspel. Det är du och dina kompisar mot världen, och det ger en skön spelkänsla.

Jag uppskattar i vanliga fall inte spel som innehåller stressmoment. Men känslan när reaktorkärnan var sekunder från att explodera, samtidigt som sköldarna kollapsade och utomjordingarna attackerade, och vi lyckades med det livsavgörande kritiska momentet och med ett swooosh warpade ut i allra sista ögonblicket – den känslan är svårslagen!

Mekanik
60
Känsla
90
Läsarbetyg2 Betygsätt
94
75
Stressigt
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x