Spelbutiker i gemensam kampanj mot skattefusk

Flera svenska spelbutiker går i dag samman i en Fair Play-kampanj mot skattefusk. Detta eftersom vissa butiker valt att definiera sina spel som böcker och därmed kommit undan med 6% moms. Det kan ju kännas kontraproduktivt att klaga på lägre momssats, men det slår fel om spelreglerna inte är desamma för alla och enbart vissa butiker kommer undan med en lägre momssats.

Viktigt meddelande till allmänheten:
De flesta som älskar spel ogillar när andra fuskar, det gör vi också.
Tyvärr håller inte alla med oss. Vissa aktörer skyller på okunskap, andra kanske har tröttnat på att spelledaren, Skatteverket, inte straffar fusket och börjar fuska även de. Ett spel där de enda valen är att bli utslagen eller bryta mot reglerna och riskera att gå i fängelse direkt är inget bra spel.
Vi har flertalet gånger vänt oss till vår spelledare Skatteverket utan att något har hänt. Vi vill dock inte vara en del av ett ojämnt spel, utan vi vill ha lika regler för alla. Konkurrens på lika regler är en grundsten för en hälsosam hobby.
Så därför vänder vi oss nu istället till er spelare med en önskan och uppmuntran om att vi tillsammans skapar en schystare hobby för alla.
Vad är det då vi vill ha hjälp med kanske du undrar.
I Sverige finns olika momssatser som alla företag skall använda för att betala skatt på allt vi säljer. Det vanligaste momsen är 25%, men det finns ett fåtal områden som har annan moms, tex böcker har endast 6% moms. Vissa butiker har sett en möjlighet att ändra momsen och kalla sina spel för böcker och därmed kunna sälja till lägre pris än sina konkurrenter och ändå tjäna mer pengar.
Billigare brädspel till alla kanske du tänker då.
Även om vi spelare kan köpa spelen billigare genom att handla dem som böcker så undergräver vi samtidigt framtiden för seriösa spelbutiker som satsar på att hobbyn ska växa sig stark och frodas. En satsning som vi gör tillsammans med er.
Att sälja till fel moms är ett skattebrott och bör inte premieras.
För att uppmuntra er som råkat handla spel till bokmoms att agera har flera spelbutiker startat denna Fair Play kampanj och hoppas att vi tillsammans kan skriva om reglerna så att de är lika för alla.
Ifall du handlat av en butik som använt bokmoms på sina brädspel, anmäl detta till skatteverket.
Sprid ordet och så hjälps vi åt skapa en frodande och stark spelhobby som växer tillsammans med er spelare.
Stort tack från oss!

Alphaspel
Deckbox/First Player
Dragon’s Lair – Stockholm
Drakar & Mazariner
FantasiaUppsala
Science Fiction Bokhandeln
Spelbutiken Tärningen
Mantikora
WorldofBoardGames.com

Skatteverkets egna ord

Skatteverket säger själva följande om 6% momsen.

 

Prenumerera
Meddelande om
guest
0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x