Steve Wozniak om vikten av datorspel

Spelkult fick nyligen en pratstund med personen som kallas ”den andre Steve” i Apple-världen – alltså Steve Wozniak – som tillsammans med Steve Jobs grundade Apple under 70-talet.

Steve Wozniak var den tekniska kraften bakom Apple I och Apple II. Han utvecklade hårdvaran och operativsystemet för de första Apple-modellerna. Han poängterar hur datorspelande påverkade Apple-datorerna födelse och utveckling.

Steve Wozniak och Andy Hertzfeld, Apple Computer, vid en användarträff i Nya Zeeland 1985. Foto: Tony Wills
Steve Wozniak och Andy Hertzfeld, Apple Computer, vid en användarträff i Nya Zeeland 1985. Foto: Tony Wills, Wikipedia

– Vår andra datormodell, Apple II, var den första datorn som hade spel i färg och som programvara. Vi (Jobs och jag) jobbade åt Atari när de startade spelvågen med arkadmaskiner. Där var spelen svartvita och hårdvaruprogrammerade. Spelen skapades genom att vi lödde ihop fysiska komponenter. Apple II blev den första datorn som både hade färg och som hade spel som mjukvara. Det betydde att tonåringar också kunde skapa sina egna spel hemma på rummet.

Att Apple satsade på grafik för att tillfredsställa spelarna, ledde senare till Apples datorer blev favoriterna för designers och skapande personer genom Desktop Publishing-revolutionen.

Steve Wozniak berättar om hur datorspel drev på utvecklingen av Apple-datorerna. Foto: Joacim Mattisson
Steve Wozniak berättar om hur datorspel drev på utvecklingen av Apple-datorerna. Foto: Joacim Mattisson

Vad tror du om framtiden – vad är den mest spännande teknologin just nu?

– Vid sidan om självkörande bilar, som ju alla bilbolag jobbar med, så är VR, Virtual Reality intressant. Igen är det spelbranschen som driver utvecklingen. Men du vet, det är svårt att förutsäga framtiden. Svårt att se mer än ett år in i framtiden.

Spelkult var en av de första sajterna i Sverige som testade Oculus Rift och VR-hårdvaran Sonys Morpheus för några år sedan och vi följer utvecklingen noga.

Men innan vi hinner prata mer om VR, Minecraft eller om gamification och hur det används mer och mer i affärslivet, så måste Steve Wozniak vidare till nästa programpunkt på konferensen NextCon16 i Phoenix, Arizona.

Det står klart att Steve Wozniak fortfarande anser att datorspelande är en källa till fortsatt teknisk utveckling. Synd att vi inte hann prata om vilken hans personliga favoritspel är…

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x