Mina tankar om ett svenskt Cthulhu

Förra veckan började kickstartern för att trycka en svensk regelbok och bakgrundsmaterial till rollspelet Call of Cthulhu. Rollspelet bygger på den amerikanska författaren Howard Phillips Lovecraft och hans litterära verk. Lovecraft är mest känd för sina skräckhistorier om kosmisk ondska.

Jag kom i kontakt med Call of Cthulhu i början på nittiotalet när jag kom in i en spelförening där vi mest spelade amerikanska spel. Jag fastnade direkt för spelet eftersom jag gillar historia och för att spelet utspelar sig på 1920-talet. Man spelar vanliga människor som undersöker ockulta fenomen och mysterier. Premissen är att man inte kan vinna över monstren utan det går snarare ut på att överleva dödliga situationer och hemska faror eller åtminstone dö på ett spektakulärt sätt.

Det är flera olika spelförlag som givit ut material till Call of Cthulhu. Det är Chaosium som äger rättigheterna till spelet men i den här kickstartern är det svenska Eloso förlag som fått den svenska licensen. Trots att spelet har funnits drygt fyrtio år så har ännu ingen svensk version skapats och väldigt lite material har givits ut på svenska.

Eloso förlag har fått kritik för att nivåerna är för dyra när man ska backa spelet. Jag förstår att man kan tycka att det är stora summor för att få allt material som ska produceras och publiceras men jag tycker att man får mycket för pengarna. Det är dels utgifter för översättning, layout och tryckkostnader för fyrfärgstryck. Dels så är det för att belöna skribenter som skriver bakgrundsmaterial och äventyr. Hittills har det varit få äventyr som släppts på svenska och inget bakgrundsmaterial från svenskt 1920-tal har släppts utanför fanzines, speltidningar eller konventsäventyr. Så den här kickstartern gör att material produceras och görs tillgängligt för många nya spelare och bidrar till att unikt material kommer kunna beställas i en vanlig bokhandel.

En annan sak som jag tycker är intressant är att så många olika skribenter ska skriva äventyr. Några av de mer namnkunniga rollspelskonstruktörerna är med i projektet. Tidigare så gav de ofta ut sina egna spel men nu så hjälps de åt att skriva till Call of Cthulhu. Några av författarna är Michael Petersen och Gunilla Jonsson som tidigare skrivit bland annat till Kult och Mutant, Petter Nallo som skrivit till Kult och Eon, Anders Fager som skrivit Svenska kulter och Gabrielle de Bourg som skriver till Ur varselklotet. Anders Blixt och Olle Sahlin står för översättningen och Dan Algstrand sköter layouten.
Illustrationerna kommer från Ola Larsson, Marius Gandzel, Richard Svensson och Peter Sandberg.

För min del så ser jag fram emot att stötta utgivningen och att få ta del av många timmar med socialt samvaro med mina vänner i Lovecrafts magiska värld. Fast denna gång med utgångspunkt i svenskt 1920-tal.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x