Tokaido – Digital Turisthets

En av de hetaste namnen i brädspelskretsar de senaste åren är Antoine Bauza som ligger bakom hyllade spel som 7 Wonders, Takenoko, Hanabi och Ghost Stories. Nu har hans spel Tokaido släppts i digital form av Funforge, och finns både för smartphones och surfplattor, antingen via App Store eller Google Play.

Spelet går ut på att man ska resa genom Japan och uppleva så mycket som möjligt. De olika resmålen ligger i en serie likt busshållplatser, och man färdas bara i en riktning. Platser man besöker ger pengar eller poäng på olika sätt, och det är alltid den spelaren som är längst bak som får flytta. Problemet är att de olika platserna bara kan besökas av en eller två spelare, så man måste välja om man vill hoppa över några resmål för att vara säker på att kunna besöka en viss plats. Det handlar en hel del om timing och att se vad de andra spelarna vill göra. Du kanske vill besöka bondgården för att skaffa mer pengar så att du har råd att äta på värdshuset senare, men då kan någon annan hinna före till berget som du håller på att måla av. Bara den som först blir klar med att måla av berget får bonuspoängen. Man måste bestämma sig för vad man vill satsa på, och det är såklart enklare om andra spelare inte börjar kriga för intensivt med dig om att hinna först. Varje spelfigur har dessutom en specialförmåga, exempelvis att få billigaste varan gratis om man handlar mer än en sak i affären eller att man får äta gratis på värdshuset.

Trots att jag äger brädspelet så hade jag inte hunnit spela det innan jag fick prova appen, och därför fick jag lära mig reglerna med hjälp av guiden som följer med. Det fungerade utmärkt och jag var snabbt igång med själva spelet.

Spelet är bara en digital konvertering från brädspelet rakt av, inga regler har förändrats, däremot har man snyggat till spelplanen väsentligt med tredimensionella hus och små animerade figurer som springer runt. Överlag känns det fräscht och snyggt även om jag tyckte mig behöva dra upp tempot på animeringarna för att korta ner väntetiden mellan rundorna. Jag gillar att de bara putsat på hur saker presenteras men i övrigt behållit känslan av att man faktiskt spelar ett brädspel. Det jag däremot saknar är en överblick över hur de andra spelarna ligger till. När man sitter runt ett bord är det lätt att snabbt se vilka andra spelare som sitter med vilka kort och vem som är det största hotet mot att få en viss bonus. Även om man här kan klicka sig in på statusskärmar som visar just det, så är det inte lika tydligt och enkelt.

Jag har svårt att uttala mig om hur bra datorspelarna egentligen är, eftersom jag själv är för oerfaren. Så här långt har jag i alla fall aldrig hamnat högre upp i poänglistan än halvvägs. Jag har heller inte lyckats prova onlinespel, då det så här långt inte funnits lediga platser när jag försökt ansluta till andras spel, och andra spelare har heller inte anslutit till bord som jag har skapat. Nu är ju appen ganska nysläppt, så det kanske blir bättre ju fler som köper den.

För att ha koll på statistik och för att kunna spela online måste ett konto skapas hos Funforge, och där finns en irriterande bugg, åtminstone på min iPhone. När kontot ska skapas fäller man nämligen ner en listruta med tillgängliga länder, men den hamnar delvis utanför skärmen vilket omöjliggör att bläddra sig fram till Sweden. Jag har kollat lite på Funforges hemsida om man hade  kunnat skapa kontot där på webben istället, men har inte hittat något.

Gillar man Tokaido så är det här ett ganska bra köp, även om det med sina 75 kr är lite dyrare än andra spel som gjorts digitala (Splendor exempelvis). Jag gillar att ha ett gäng brädspel snabbt tillgängliga i fickan, och jag kommer plocka fram det här ganska många gånger.

Tokaido (digital version)
Stil
90
Innehåll
85
Känsla
80
Variation
70
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Bra
Snygga animeringar
Tydligt gränssnitt
Skaplig AI såvitt jag kan bedöma
Dåligt
Lite svårt att överblicka läget
Välja land när man ska skapa användarkonto
81
Turistmål
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x