Total misär när dagstidningarna försöker sammanfatta spelåret

De årliga “stora speltesten” är här och det blir som vanligt både pinsamt och unket när dagspressen skall säga sitt om spelåret.

Av någon anledning försvinner alla journalistiska ambitioner så fort det kommer till brädspel. Skribenterna är sällan pålästa eller ens intresserade av spelgenren och ofta får vänner och familj rycka in för att snabbt beta av den hög med sponsrade spel de fått skickat till sig. Sedan känner de sig mogna att kora “Årets Spel”.

Är det då konstigt att Svensson får en skev bild av dagens brädspel? Dagspressen kan rent av vara huvudanledningen till varför så många fortfarande är fast i Monopol, Cluedo, Frågesport och Risk-träsket.

Skulle samma tidningar drömma om att be helt oinsatta personer utse årets artist efter att ha fått en hög dansbansmusik tilldelat sig för en helgs lyssning med familjen? Naturligtvis inte. Hur kan brädspel vara det enda kulturområde som behandlas så här respektlöst år efter år på Sveriges redaktioner? Varför alls skriva om ett ämne man helt saknar insikt om?

Jag har hört försvarstal om att det handlar om enklare barnspel, som deras läsare lättare skulle kunna ta till sig, men det finns gott om vettiga alternativ även där. Ta Takenoko, Colt Express och Camel (C)Up som tre exempel med svenska utgåvor under året av prisbelönta spel som är lätta att lära sig och går snabbt att spela. Men de flesta dagstidningar ger sig dessutom på att utse familjespel och rent av “vuxenspel”, utan att för den sakens skull växa ur sin naiva uppfattning om spel. För inte skall väl spelåret behöva förminskas till nyutgåvor av trötta frågesporter och barnspel från 90-talet?

Ni kan bättre, och om ni någonsin erkänner att ni behöver hjälp så finns det gott om lokala spelföreningar som kan hoppa in. Sveriges spelförbund, Sverok är rent av Sveriges största ungdomsförbund, så det handlar knappast om en obskyr hobbygren där det är svårt att hitta insatta skribenter.

Årets spel enligt dagspressen

bamses-gympaspel-81 9750687-origpic-675d5a 17172

Nya Wermlands Tidningen ger årets toppbetyg till Bamses gympaspel, Barn Alias (1994) samt Hint. Två barnspel och en frågesport är tydligen det bästa spelvärlden presterat under året, enligt NWT. Takenoko finns med i testet men får lägre betyg för att “Reglerna är lite väl många och inledningsvis blir det en hel del nya begrepp och attiraljer att hålla reda på. Det krävs såväl tålamod som koncentration och ordningssinne för att klara av spelet”.

33717 e7f4abb92eb39f3ef7779233897b1c19-52961-4-40862021d_hires

Efter att ha spelat “en kväll i slutet på november”Jönköpings-Postens redaktion utnämner tidningen Vem sa så? (1998) till Årets Spel och Labyrint till Årets Barnspel. Bland “årets” övriga spel återfinns reliker från 1994 och framåt.

91CX53ItLEL._SX355_

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad bemödar sig inte ens att skriva egna artiklar, utan delar på samma korta test som utser Battle Sheep till årets bästa spel.

MIG_Original_2 53504-3-600266_se_1

Aftonbladet har använt “familjer och kompisgäng om vartannat” för att utse frågespelet M.I.G. från 2001 och Bamses Ubongo till “Julens bästa sällskapsspel”.

Alga-Lilla-spoeket-Laban-Letar-Spoeken 91CX53ItLEL._SX355_ opassande-spel-kylskapspoesi-1

I Västerbotten-Kuriren tilldelas Lilla spöket Laban letar spöken mest poäng bland årets barnspel, Battle Sheep högst bland årets familjespel och #opassande årets vuxenspel. Lite imponerande har de även med Mysterium längre ned på sällskapsspelslistan, fast med liknelse till luffarschack.

Pengoloo01_1024x10249750687-origpic-675d5aAlga-Lilla-spoeket-Laban-Letar-Spoeken   17172363910

Örnsköldsviks Allehanda ger årets toppbetyg till Pengoloo (2007), Barn Alias (1994), Lilla spöket Laban letar spöken, Hint och Rappakalja (1989). Tre barnspel, en frågesport och en 80-talist. Förvisso finns även 1901 med lite längre ned på listan, fast med betyget 3/5 för att “Reglerna tar tid att sätta sig… Att variera sig under upprepade spelomgångar känns också svårt, upplevelsen är att strategin blir statisk.”

91CX53ItLEL._SX355_ 0e375a2c-76cd-4e4b-b7bc-3cbb0393b3a5 28794941-origpic-858b76

I Göteborgs-Posten vinner Battle Sheep, Blueprints (2013) och Cacao. Nämnas bör att de även testade Colt Express, men där var reglerna “Komplexa, mycket att hålla reda på”, samt 1901 där reglerna “Omfattande och till en början ganska snåriga med mycket att hålla koll på.” och Spyfall som föll på att det var “Svårt att få rätt nivå på fråga/svar så man inte avslöjar för mycket/lite. Kräver flera deltagare, engagemang och inlevelse.”.
På det stora hela ändå ett betydligt mer kompetent test än många andra dagstidningars.

17279332

Expressen Leva&Bo:s allt annat än omfattande test korar Original Alias (1995) till årets spel.

334436

Smålandsposten korar Lägg ägg till årets spel. En svensk översättning av Lay an Egg från 1979. Jo tack, det känns verkligen som Årets Spel.

Årets spel enligt experterna

I kontrast till dagstidningarna kan vi passa på att nämna att årets Spiel des Jahres utsåg Spinderella till Årets Barnspel och Colt Express till Årets Spel. Origins har i år nominerat Abyss, The Battle of Five Armies, Ca$h ‘n Guns (second edition), Dead of Winter: A Crossroads Game och Sheriff of Nottingham och Dice Tower utsåg i år Dead of Winter till förra årets spel.

Även vi på Spelkult tänker ge oss på att kora årets spel. Förhoppningsvis med mer koll än dagspressen, men det får ni själva avgöra efter Jul.

Foto: Montage med whatleydude

Prenumerera
Meddelande om
guest

9 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Gammal D-tjej

Till Helsingborgs Dagblads och Sydsvenskans försvar vad gäller inte bemöda sig att skriva egna artiklar så kan jag säga att de delar på merparten av sina artiklar sedan Sydsvenskan köpte upp Helsingborgs Dagblad. Det är nästan samma tidning bara olika namn.

fruktsallad

Det finns inget undantag? Någon dagstidning som faktiskt har ett vettigt test?

Maria Nordström

Göteborgsposten verkar ju åtminstone ha testat spel från i år (fast Blueprints har ett par år på nacken), och har plockat upp flera bra exempel. Så bäst bland de dåliga?

Christer Ekberg

Tre punkter:
1. alltomsallskapsspel.se har en bra översikt på samtliga tidningars tester.
2. Jag skickade ett förslag till artikel till “AlltOmBrädspel” i somras just för att fråga tidningarna om deras urvalskriterier och handhavande – jag tror att det skulle vara en intressant inblick, men också kanske en möjlighet att erbjuda speltester till de som inte kan/vill göra det själv. En tidning som bara gör speltest vartannat år tar faktiskt bort en viktig input till spelköparna i den läsekretsen.
3. Tyvärr är tidningarna “lata” och gör speltester av det som skickats till dem av spelföretagen. Endast ett extremt fåtal gör uppsökande verksamhet för att få med de spel som vunnit Årets Spel eller uppmärksammats på annat sätt.

De flesta spel är faktiskt roliga och bra – om man bara har rätt publik/spelare – man skickar inte en barnfamilj att prova nya Porschen, eller jazzexperten på en Metallica-koncert. Tyvärr får inte sällskapsspelen samma respekt… än…

Spelkult

Det tragiska med just Alltomsallskapsspel är att de endast samlar just dagstidningarnas jultester om spel. Inte en enda speltidning eller individuellt speltest. Lite som att samla bottenskrapet av den sämsta spelinformationen som finns tillgänglig på nätet.

Avdpos

Mejla och klaga! Jag uttryckte för min lokala tidning att urvalet var “som om en filmrecensent inte kände till Oscarsgalan” och nu har de åtminstone sagt att de ska fråga mig om tips nästa år

Jesper Almén

Jag skrev årets speltest i Icakuriren. Istället för att pressa oss igenom ett sextiotal nyheter varav hälften är varianter på gammal skåpmat, väljer vi ut de fem bästa.av barnspel och familjespel och tipsar om några äldre spel som förtjänar att bli klassiker. I testet finns både Takenoko och Colt Express representerade. http://www.icakuriren.se/artiklar/test-rad/20151204/sallskapsspel1

Spelkult

Förlåt. Det råkade slinka in ett magasin bland alla dagstidningar. Testet från Nöjesmagazinet City är nu borttaget. Magasin har överlag en högre kvalitet på sina tester, så det var dagspressen artikeln handlade om.
Men det är kul att du fick med ett bra speltest i ICA Kuriren! Gott jobbat!

Anders Nordström

Jag skulle kunna lite provokativt fråga varför man inte tar sig igenom sextio titlar? Svaret blir väl självklart att man inte hinner, men samma sak torde ju gälla om man ska utse exempelvis årets bästa böcker, de som är med i sådana paneler har gissningsvis tryckt sig igenom bra mycket fler än sextio böcker under året. För det är ju där skon klämmer, om personer med rätt bakgrund gjorde recensionen av årets bästa spel så skulle man inte behöva stressa igenom en massa nya spel, de flesta skulle man i så fall redan testat eller åtminstone haft skaplig koll på.

Hela problemet grundar sig ju i att man från redaktionernas håll inte tar sällskapsspel på allvar, och inte ens inser att man inte har vad som krävs för att leverera ett speltest med god kvalitet. Jag ger tummen upp för att ni fick med några av de titlar som faktiskt både är fräscha och tagits emot med god kritik under året, de förtjänar en bredare publik. Tyvärr är ni ett av få undantag.

9
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x