Byt ut era gamla tragiska spelklassiker mot bra brädspel

Dags att slänga era trötta “spelklassiker”!

Flera av de spel vi alla påtvingats sedan barnsben har en, med moderna mått mätt, allt annat än uppmuntrande och intressant spelmekanik. Spelen blir lätt en grogrund för gräl, då de brottas med oförlåtliga designmissar så som tidig utslagning, att ledaren tillåts dra ifrån utan återhämtningsmekanik eller spelavslut, omotiverat lång speltid, samt tristess och frustration av att “spelen spelar er” i större utsträckning än vad ni kontrollerar spelen, med få egna val och slumpad förflyttning.

Är du ny i brädspelshobbyn eller bara letar efter bättre alternativ att presentera till bekanta, så har vi på Spelkult satt samman en liten lista enligt modellen “Istället för X, prova Y”.

Istället för Bondespelet

pic259085

Anders Nordström: Agricola
Samma tema men med intressanta val. Plöj åkrar, så vete och baka bröd. Men finns det hägn till fåren och hur ska ni kunna utöka familjen utan att bygga ut huset?

pic1790789

Daniel Roos: Caverna
Samma som Agricola, men med intressantare val :)
Kombinera bondelivet med Minecrafting.

Istället för Cluedo

pic897161

Anders Nordström: Mystery of the Abbey
Roligare deduktionsspel men i klostermiljö. Gå runt och samla ledtrådar, skvallra med medspelarna och snoka i deras celler för att ta reda på vem som mördade broder Adelmo.

pic1977064

Anders Nordström: Sherlock Holmes Consulting detective
Lös deckarfall och jämför dig med självaste Sherlock Holmes. Försök lägga ihop pusslet på så kort tid som möjligt, utmärkt som gruppspel där man samarbetar.

pic3118622

Daniel Roos: Mansions of Madness
Varför inte passa på och göra mysteriet spännande eller rent av läskigt samtidigt som ni löser det? Gör er av med tråkig rulla-tärning-för-att-gå-mekanik och ersätt med häftiga miniatyrer samt en app som berättar handlingen för er i andra utgåvan av Mansions of Madness.

pic2601683

Johanna Embla Taller: Mysterium
Associationsförmåga och samarbetet är viktigt i detta sammarbetsspel där en ande vill lösa sitt eget mord. Med hjälp av fantastiskt vackra bilder, som mer eller mindre kan symbolisera visioner för mördare, plats och mordvapen, visar anden de andra spelarna rätt spår. Det gäller bara att hinna tolka rätt innan spöktimmarna är över.

Istället för Fia med knuff

pic1918028

Anders Nordström: Camel Up
Kamelerna beter sig lika slumpartat, men nu kan du satsa pengar på vem som vinner, och det är lika spännande varje gång som tärningarna kastar om förutsättningarna i loppet.

pic1374907

Anders Nordström: River Dragons
Ta dig över spelplanen till andra sidan genom att lägga ut stenar och spångar, men spelare kan ställa sig i vägen och stjäla varandras byggmaterial. Många hamnar i plurret och får börja om.

pic144663

Gabriella Icaroz Ragnarsson: Spank the Monkey
Var till besvär för medspelarna. Från brädspel till kortspel men lika jäkligt ändå;)

pic875761

Anders Nordström: Tsuro
Kortare spel där man har lite mer kontroll över vad som händer, överlev längre än alla andra när brickor placeras på spelplanen. I uppföljaren Tsuro of the seas kan man dessutom bli uppäten av havsdrakar.

pic2869710

Daniel Roos: Colt Express
Jävlas med era medspelare genom att knuffas eller tvinga upp på taket, så att deras i förväg spelade kort får en helt annan effekt. Allt i en betydligt intressantare tågrånsförpackning med ett tredimensionellt tåg som ren bonus.

Istället för Monopol

pic342163

Anders Nordström: Acquire
Du får fortfarande fäppla med pengar och försöker undvika att gå i konkurs, men du får också investera i hotellkedjor, se dem växa och casha ut fina utdelningar för dina aktier.

pic1513386

Anders Nordström: High Society
Köp statusprylar i djävulska auktioner, men passa dig för att göra slut på mest pengar för då blir du automatiskt utslagen.

pic1188327

Anders Nordström: Mogul
Köp aktier, bygg stationer och försök kvittera ut din utdelning innan det är för sent.

Istället för Patiens

pic1083380

Daniel Roos: Mage Knight
Om du kan byta pokerkorten mot ett fantasyspel med färdigmålade miniatyrer, så erbjuder Mage Knight en av de mest utmanande och uppskattade enspelarutmaningarna som spelvärlden erbjuder. Finns numera även i en Star Trek-remake under namnet Star Trek: Frontiers.

pic2007286

Daniel Roos: Hanabi
Om ni kan tänka er att spela patiens på fler spelare, så rekommenderas Spiel des Jahresvinnaren Hanabi. Genom att bara se alla andras, förutom dina egna kort, skall ni gemensamt lista ut i vilken ordning de skall spelas med begränsade ledtrådar. Större portion skicklighet och betydligt mindre andel ren tur än patiens.

Istället för Risk

pic428828

Anders Nordström och Tomas Widdesgärd: Smallworld
Du får fortfarande ta din näve full av krigssugna gubbar och slå dig fram i världen, men med mindre slump som aldrig tar slut. Mer eftertanke och finess.

pic43663

Anders Nordström: Memoir ’44
Kortdrivet spel där man erövrar mål på kartan och vill eliminera fiendetrupper.

pic287451.jpg

Anders Nordström: History of the world
Ungefär samma spelmekanism, men ett distinkt slut på spelet efter sju epoker. Alla imperier får sin egen kvart i rampljuset innan andra kommer och härjar. Intressant metod att dela ut imperier som jämnar ut spelet.

pic1689273

Daniel Roos: Cthulhu Wars
Slåss om världen med gigantiska plastmonster och häftigare spelmekaniker, även om ni fortfarande får rulla tonvis med tärningar mot varandra.

pic2439223

Daniel Roos: Blood Rage
Vikingar kivas om de sista spillrorna av världen och vem som kan dö ärofyllt mitt under pågående Ragnarök. Snygga miniatyrer och en roligare draftingmotor än tärningsslag.

Istället för Tjuv och polis

pic3066125

Anders Nordström: Mr Jack / Mr Jack pocket
En spelare spelar Jack the Ripper och försöker fly, den andre spelaren försöker komma på vilken hemlig identitet som Jack gömmer sig bakom och arrestera denne.

Daniel Roos: Good Cop Bad Cop
Poliser försöker röka ut korrupta poliser och en King Pin innan de tar över hela polisväsendet. Snabbspelat bluffspel med stöd för många spelare.

Istället för Trivial Pursuit

pic2566394

Anders Nordström: Terra
Istället för utantillkunskaper som passat för ett prov i femmans klass kan man här göra kalkylerade chansningar där man dessutom får poäng för att vara nära.

nar-da-da

Anders Nordström: När då då
Placera händelser i rätt ordning, ett roligt push-your-luck där du när som helst kan sluta och säkra de kort du redan skaffat eller ta fler som måstye placeras exakt rätt mot alla andra kort du redan har.

Istället för UNO

pic2238399

Anders Nordström: Too many cooks
Laga soppa i detta annorlunda sticktagningsspel där alla spelarna vill vinna stick med just deras ingredienser i. Oavsett vad man valt att laga för soppa finns det kort som ger pluspoäng och kort som ger minuspoäng (om man inte valt att inte laga någon soppa alls, då är alla kort minuspoäng).

pic1401448

Anders Nordström: Love Letter
Finta bort de andra friarna och bli den som har det högsta kortet kvar i varje omgång.

Istället för Yatzy

pic3043734

Anders Nordström och Daniel Roos: King of Tokyo/New York
Samma mekanismer som i Yatzy, men med resurshantering, tuffa uppgraderingar och stora monster som tar sönder städer och varandra.

pic1724684_t

Daniel Roos: Escape: The Curse of the Temple
Spela Yatzy i realtid för att tillsammans med dina vänner hinna låsa upp och fly från ett gammalt tempel. Allt medan ett soundtrack stressar fram era tärningsslag.

Något vi missat?

Fyll gärna på med egna förslag i kommentarerna.

Prenumerera
Meddelande om
guest

11 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Mikael Bergström

Jag brukar beskriva brädspelet Dust som “Risk, fast inte jättedåligt”…

Johan Wendel

Jag förstår inte vem som gillade Yatzy ens när det kom ut. Avskytt spelet sen första gången jag testade vid sådär 7 års ålder. Bra initiativ!

Tom Anders

Istället för Yatzy, Elder Sign.

Nils

Kanske låter trångsynt, men om man har _väldigt_ svårt att slita sig från sitt gamla RISK – kolla upp RISK 2210 AD. Man kan åka upp till månen, det finns T8:or och commanders, pengar att handla kort med, och spelet är alltid slut efter 5 rundor. Har dock inte spelat det på väldigt länge nu, men det var en tanke…
(Finns att låna av mig i Jönköping ;))

Annars är några av mina favoriter Puerto Rico, Power Grid och Alhambra.

orpon

Tycker iofs att UNO är rätt kul.

Fredrik

Kanske lite risk att trampa på ömma tår på en spelsite, men jag tycker ärligt att Magic är riktigt tråkigt. Släng det och skaffa Star realms eller Dominion istället!

Daniel Roos

Det finns inga ömma tår här och det är nog fler som instämmer i att Magic kan vara tråkigt, trots att det är grymt populärt fortfarande.
Dock ser jag inte riktigt kopplingen till Star Realms eller Dominion, mer än att alla är kortspel, så berätta gärna lite mer.

Fredrik

Istället för att spendera tusentals kronor på att köpa och uppgradera sin Magic-kortlek uppgraderar man ju sin kortlek under spelets gång. På samma startvillkor. Star realms mekanik är ju i grunden lik Magic – slå ut din fiendes hälsa genom att använda attack-kort på ett klokt sätt. Men med skillnaden att man också måste bygga upp sin trade för att kunna köpa starkare och starkare kort. Dominion är väl mer olikt, men i grunden misstänker jag att det skapades just för att råda bot på problemet med ojämna / obalanserade/dyra kortlekar i Magic, och istället ge spelarna samma förutsättningar att bygga upp den starkaste kortleken och tävla med hjärnan istället för plånboken.

Ingemar Ragnemalm

Cluedo är bra, MYCKET bra! Ett av det bästa äldre spel jag vet. Skippa tärningen så är det utmärkt spel som hör hemma i “bra spel”-spelhyllan. Snabbspelat, klurigt och rättframt.

silvervinge

Istället för Patiens: Lord of the Rings the Cardgame

Istället för Uno: Red7

Ylva Lindberg

Splendor är ett fint litet spel spel som jag nyligen upptäckt och som borde passa bra även för mer spelovana personer. Vet inte riktigt vad i den klassiska hylla det ska ersätta, men så har jag alltid varit mer för att utöka min spelhylla istället för att byta ut spel.

11
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x