Victoria

Europa Universalis är tillbaka i en bombastisk uppföljare för den viktorianska eran. Europa Universalis, och Hearts of Iron av samma skapare, anses av många som två av de mest detaljerade och historiskt korrekta strategispel. Spelaren får under ett antal år tillfälle att ta kontrollen över ett land och förändra historiens gång. Strax efter dess att Europa Universalis kampanj tidigare slutade 1820, tar Victoria nu över och man styr vidare mellan åren 1836 fram till 1920.

Det som de tidigare spelen vann i det stora och intressanta tidsspannet mellan 1419 till 1820, förlorar Victoria i en alltför kort och ofta strategiskt ointressant period. Liksom tidigare spel ska det även till ett väldigt starkt, för att inte säga fanatiskt, historiskt intresse, för att över huvudet taget orka arbeta sig igenom spelet. Utöver detta har spelskaparna dessutom, lite nonchalant, förutsatt att spelaren redan spelat igenom föregångarna till Victoria. En tutorial eller spelgenomgång lyser nämligen med sin frånvaro och det blir mycket bläddrande i manualen även för en bekant spelare, då det tillkommit en bunt nya moment. Men det är inte bara en introduktion som saknas, utan även användarvänligheten och de intuitiva gränssnitt vi blivit så bortskämda med den senaste tiden. I början var det ett mindre korståg bara för att hitta knappen för spelinställningarna och då bör jag inte ens gå in på alla knappar som är helt identiska, utan vare sig symbol eller ledtext.

Detta gränssnitt leder därför till att man ofta valt eller betalat för saker utan att egentligen vetat vad man gjort förrän i efterskott. I en del fall får man då se hur nationen försatt sig i en irreversibel nedåtgående spiral av statsskulder, som i och för sig kan ge en humoristisk förklaring till dagens ekonomi. För vår skull hoppas jag dock att dagens politiker har bättre och mer självförklarande procedurer än de som ges i detta spel.

PS: Spelet är rekommenderat från 3 år, men man behöver vara betydligt äldre för att både klura ut spelmekaniken och finna någon som helst glädje i de historiska detaljerna.

Läsarbetyg0 Betygsätt
2.1
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x