Voidship Concordia – I rymden kan ingen höra dig lajva.

_MG_2585Skeppets motor brummar, ibland så hörs lite klonk och andra ljud som ett rymdskepp kan ge ifrån sig när det glider genom universum.

Sakta kommer sinnet till sans, folk vaknar upp. Att resa genom warpen tär på en och därför så är det klokt att supa sig riktigt full så det går att stå ut med. Nackdelen är att vid uppvaknande är minnet något dimmigt, att komma ihåg allas namn och vad som hänt är inte det lättaste.

Under två veckor har de fyra pilotlajven för Voidship Concordia spelats. Lajvet är inspirerad av Rogue Trader i warhammer 40k-universumet.  Tanken är att det i framtiden ska bli ett större lajv i samma värld och då kommer händelserna under de här fyra att ha haft betydelse.

Det var tio spelare och ett antal medhjälpare. Både de som gjorde röster som fanns via telefon och vox, men även tjänare som kom med förfriskningar och meddelanden. Jag måste berömma alla medverkande bakom kulisserna som måste jobbat stenhårt för att hålla koll på vad vi spelare egentligen höll på med.  Nog för att vissa småsaker försvann, men inget stort och viktigt.

Lokalen var i en källare i en stor och fin villa. Den var inredd med lagom mycket saker för att känslan av källare skulle övergå till rymdskepp. Det fanns en matsal, bryggan och ett litet rum för tillbedjan av gudakejsaren och maskinanden.

_MG_2582

Det fanns en hel del som krävde planerande och som omöjligt skulle kunna göras enbart i huvudet. Det ena var att lägga kursen. Vilket sköttes på stora papper och genom att rita för hand och räkna ut klockslag och svängradie m.m.  Jag provade det aldrig själv, men det verkade inte vara särskilt komplicerat, åtminstone inte när vi hade en lugn färd utan större strider. Det andra var att  de olika rollerna hade sina egna trupper och agenter som kunde göra saker på skeppet. Finfolket som rollerna spelade lämnar ju sällan bryggan eller sina privata hytter. Detta planerande och märkning av trupper skedde via en modell av skeppet där det lätt gick att se var de olika trupperna höll hus.

IMG_2569

IMG_2571

_MG_2581Att vara så få som tio spelare gjorde det hela intensivt och passade bra i en setting där bara de viktigaste på skeppet skulle vara med. På så sätt känns alla som huvudpersoner.

Mycket häftigt hände under lajvet. Vi hade kontakt mer orks, blev bordade och förrådda av en annan Rogue Trader och bekämpade en brand. Vi kunde såklart inte se något av det här, dock höra så ljudeffekterna gjorde väldigt mycket. Lika så kom tystnade att spela en stor roll när motorerna stannade på grund av branden. Som jag tidigare nämnt så var även de röster som kunde höras från utomstående roller, något som höjde stämningen enormt. Det var inte många som kunde hålla sig för skratt när vi fick prata med orken som avslutar med att sjunga.

“Her we go, her we go, her we gooo!”

Det enda som jag hade lite problem med var att både stämningstexter och rollen var skrivna på engelska. I vanliga fall har jag inte så _MG_2587svårt för engelska, men då min roll inte var helt lätt att förstå sig på blev engelskan ett extra hinder.  Det gick tillslut. Engelskan öppnar dock för att även människor som inte kan svenska kan vara med och lajva. Vissa ord som tex Rogue Trader blir dessutom svåra att översätta till svenska. Ingame så var svenska High gothic, alltså språket som bara fint folk pratar och engelska var Low gothic, språket som alla kan.

Något som även måsten nämnas är maten. Den bästa mat jag ätit på ett lajv. Dock så är det även nu värt att ha i åtanke att vi var tio personer, vilket för det mycket lättare att göra extra speciell mat än om det hade varit femtio personer. Maten var resturangsnyggt upplagd och bestod av potatismos med rödbetor vilket gjorde den rosa, romanesco broccoli, sås, lite snygg grön dressing och antingen kött eller för oss veggisar någon form av bönbiff. Det såg verkligen ut som något som skulle passa i framtiden.

_MG_2580Så slutligen så var Vodship Concordia en häftig upplevelse. Jag åker gärna på en stor uppsättning i framtiden och speciellt i en så häftig lokal som en gamla övningsreaktor.  När det närmar sig så kan ni räkna med att det kommer skrivas om det här.

 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x