Redan senare i år planeras svenska utgåvor av rollspelsklassikerna Call of Cthulhu och nästa år även RuneQuest efter ett samarbete mellan Chaosium och svenska Eloso förlag.
“It’s hard to describe how exciting and fun this is – a bucket list thing for sure for me personally. My very first RPG experience ever was a Chaosium game (Elric) and then Call of Cthulhu became the first non-Swedish game we ever played. It’s been a constant companion for as long as I’ve gamed.”
– Björn Flintberg, Eloso Förlag.
Elosos förlagschef Björn Flintberg har satt samman en arbetsgrupp för vad som skall ingå i den första svenska utgåvan som är planerad till julen 2019.
Svenska kulter till Cthulhu
Först ut är Anders Fager som tidigare är känd från Svenska Kulter, en spelvärld som starkt inspirerats av HP Lovecraft.
”När jag läste några av berättelserna i Samlade Svenska Kulter första gången kände jag direkt att det var rollspelsmaterial i flera av karaktärerna och händelserna. Några av berättelserna i Samlade Svenska Kulter är bland den mest spännande Cthulhiana jag läst,”
– Björn Flintberg, Eloso Förlag.
Materialet kommer utgöra grunden för nyskrivna äventyr inom ramen för Call of Cthulhu.
”Med det här sluts cirkeln som påbörjades när jag skrev den första berättelsen inspirerad av Lovecrafts berättelser. Jag vill försöka komma bort från den ibland humoristiska ton som präglar en del av de moderna texter som skrivits. Jag tror på diskbänksrealism för 2000-talet och tentakeltät skräck i Lovecrafts anda,”
– Anders Fager.
Koncepten för de nya äventyren måste först godkännas av Chaosium innan de går i tryck och tillsammans med regelboken följer en kampanjbok om Skandinavien på 1920-talet samt fler äventyr för den svenska versionen av Call of Cthulhu.
RuneQuest på svenska
Men det slutar inte här. Ytterligare en rollspelsklassiker är planerad på svenska för första gången.
”I Sverige fick vi inte riktigt förmånen att få njuta av Runequest när det först kom ut 1978, eftersom vi hade vår egen första guldålder när spelet slog igenom. Men på ett sätt är det bara bra, för den nya versionen är den tveklöst bästa och Glorantha kan vara en av de mest fascinerande spelvärldarna som någonsin skapats,”
– Björn Flintberg, Eloso Förlag.
Runequest beräknas släppas på svenska under julen 2020 genom en Kickstarter i början av året. Mer information om detta längre fram.
Men vi på Spelkult håller tummarna att allt går väl och att översättningarna slår väl ut. Mer rollspel till folket, fler rollspel på svenska!