Recensioner på Spelkult

Har du skrivkramp, kan du försöka följa vår recensionsguide steg för steg nedanför, annars har du fria händer att beskriva bakgrund och analys om vartannat efter behov. Se bara till att börja med ett starkt anslag som lockar till läsning. Längre ner på sidan får du lite praktiska tips om hur du jobbar med WordPress och Youtube.

Att skriva recensioner

En recension är en högst subjektiv beskrivning av recensentens åsikter om en produkt. Beskrivningen ska självklart vara ärlig och korrekt, men recensionen måste innehålla recensentens personliga åsikter för att texten ska bli intressant att läsa.

Försök att vara så kortfattad som möjligt. Du kommer att märka att det ofta är betydligt svårare att skriva kort än att sväva ut med överflödiga beskrivningar. Texter för webbtidningar behöver dessutom vara betydligt kortare än dagstidningar, eftersom internetläsare har svårare att bibehålla intresse och fokus än tidningsläsare.

  1. ANSLAG
    Anslaget är en slagkraftig mening som lockar till fortsatt läsning.
    En inledning, som tillsammans med rubriken skapar intresse för din recension. Framför gärna starka åsikter om det du recenserar redan här.
  2. BAKGRUND
    För att sätta in läsarna i vad det är du recenserar, måste vi först ge dem lite kött på benen. En presentation om spelet.
    Ange vilket spel du skriver om, och berätta lite kortfattat om spelet.
    Är skaparna kända sen tidigare? Vad har de gjort tidigare?
    Handlar det om någon helt ny företeelse som måste beskrivas för läsaren?
  3. ANALYS
    Detta är den viktigaste delen av recensionen, där du helst bör förmedla din egen merkunskap om produktens genre, skapare och kortfattad analys av hur väl skaparna lyckats med spelet.
    Kan det nya spelet jämföras med något tidigare större verk?
    Vem är spelet skapat för?
    Lyckas spelet med det det vill?
    Vad fungerar bra? Vad fungerar mindre bra? Varför?

Tips

  • Det vanligaste felet är att berätta för mycket om handlingen. En recension ska locka till spelande, inte berätta allt om spelet. Och absolut inte slutet!
  • Tala om vad som grep just dig – och varför. Vad betydde det här spelet för dig, vad hade det att säga? Förklara upplevelsen du fick av att spela spelet.
  • Skriv om tankar och känslor som väcks. Våga vara personlig och tycka till om spelet istället.
  • Var rättvis mot spelet. Man måste också vara saklig och berätta varifrån man får sina åsikter. Lyft ut exempel på det du gillar eller ogillar.

Inställningar i WordPress

Inställningar för sidan hittar till höger på en desktopdator eller laptop. (På en mobil så kan den fliken ha lagt sig någon annanstans pga brist på utrymme.)

Kategorier

Ange lämpliga kategorier för spelet och artikelns artikeltyp.

Ange både “Recensioner” samt spelgenre. Ange dock inte huvudkategorier (Till exempel “Spelkultur” ). De följer med ändå i och med att ni anger underkategorin.

Screenshot_11

Etiketter

Vidare under “Dokument”-fliken så finner du även “Etiketter”.

För att göra sajten enklare att navigera och för att även visa liknande artiklar, så ber vi er att ange relevanta etiketter för er recension. Det kan vara allt ifrån genre, speltillverkarnas namn, spelmoment, udda kategorier och mycket annat, som det kan finnas intresse av att gruppera ihop med liknande artiklar om samma specialintresse. WordPress ger er förslag på tidigare använda etiketter och ni kan även välja bland de mest använda etiketterna, men ni får självklart även lägga till helt nya.

Ange dock inte taggar för det vi redan angivit som artikelkategori (brädspel, dataspel osv).

Screenshot_12

Utvald bild

Nästan längst ned fliken “Sida” till höger skall du ladda upp en “Utvald bild“.

Alla artiklar på Spelkult måste ha en “Utvald bild” för att layouten skall fungera. Bilden bör helst vara ett fotografi du själv fotograferat/skärmdumpat. I andra hand pressmaterial från förläggaren och allra sist en CC-fri bild från en tredjepart, där du försäkrat dig om att bilden är laglig att publiceras vidare. Är det inte du själv som fotograferat måste du ange vem det är som skapat bilden i en bildbyline samt längst ned under artikeln.

Det blir bäst om dimensionerna på bilden är 16:9 eller 4:3.

Aktivera recensionsstödet

För att aktivera vår recensions-layout, behöver du klicka för “Aktivera recension” under “Let’s Review-alternativ” längst ned under själva brödtexten till artikeln.

Allmänt

Ange en rubrik för recensionen . Det ska inte vara samma som recensionens huvudrubrik. Det räcker med spelets namn och kanske årtal, förlag eller spelskapare.

Recensionstyp ska vara “Redaktionell recension+läsarbetyg”.

Välj betygets plats “överst+underst” och recensionsstil “stjärnor”. Resten kan du lämna tomt.

Fält

Under fliken “fält” sätter du ditt betyg. Här fyller du också på med det som var postitivt och det som var negativt. Beskriv nackdelar och fördelar med just detta spel på ett så kortfattat och informativt sätt som möjlig.

“Media”

Här kan du antingen återanvända den bild du redan laddat upp som “Utvald bild”, genom att låta “Use featured image” vara ibockad, men helst ladda upp en ny dedikerad bild som passar som bakgrund för recensionsrutorna.

Färdig!

Nu är det bara att spara för granskning till redaktörerna.

Klicka på Spara och meddela redaktörerna i ett mail, messenger, sms eller på Facebookgruppen att er artikel är klar för granskning och publicering.

Recensions-exemplar

När du beställt eller tackat ja till att få ett recensions-exemplar skickat till dig, så förväntas du också ha möjlighet att spela igenom det under de kommande dagarna i en sådan omfattning att du bildat dig en god uppfattning om spelet och kan skapa en recension inom max en månad. Om du inte har tid att spela igenom spelet tillräckligt under den närmsta tiden bör du hellre avstå och låta andra få möjlighet att recensera. Annars riskerar Spelkult att tappa intresset från speltillverkare och distributörer.

Recensenter som skrivit mycket för Spelkult, med erfarenhet från tidigare spel i serien eller liknande spel, eller med möjlighet att filma recensioner, kan ges företräde framför övriga recensenter.

Objektivitet

Det förväntas aldrig att en recensent skall vara objektiv. Det är din högst subjektiva åsikt som måste komma fram. Detta bör poängteras om det finns risk för fan-rants eller det motsatta om du råkar ha en personlig avsky för en viss spelgenre/mekanik/design.

Dock får du aldrig känna att du blivit köpt eller känner dig skyldig att ge ett specifikt betyg för att du fått en gåva eller känner spelskapare/försäljare personligen. Finns risk för opartiskhet, lämna över till en annan recensent.

Filmrecensioner

En videorecension bör vara minst 30 sekunder och max 15 minuter lång. Behöver du längre tid, så dela helst upp den i fler delar. En kortare sammanfattning samt en eller flera mer ingående längre videobeskrivningar. Videos på Youtube gör sig bäst mellan 5-10 minuter.

En ackompanjerande skriven recension kan antingen sammanfatta vad som sägs i videon eller komplettera med mer information. Tänk dock på att även skrivna recensioner på internet gör sig bäst kortfattat för att bibehålla läsarnas intresse. Längre texter bör delas upp med rubriker, stycken och ackompanjera med bilder och citat för att undvika att det blir en vägg av text.

Tips för filminspelning

Om du spelar in med en mobiltelefon, använd någon form av stativ så att kameran står stadigt. Det är inte dumt att ha en “kameraman” som vid behov kan lyfta upp kameran och gå närmare vissa spelkomponenter som du vill visa. Detta går så klart att också att lösa genom att göra inklippsbilder och redigera i efterhand, beroende på hur bra du är på att redigera filmklipp i mobilen.

Om du inte har en extern mikrofon utan använder telefonens egen mikrofon, och redigerar filmen i  iMovie för att lägga in Spelkults intro- och outroklipp i början och slutet av filmen, dra då ner volymen på dessa till ca 30-40 procent. Annars kommer volymen på intro och outro att skilja sig mycket från volymen på själva recensionen.

Lägg upp film på Youtube

När du har laddat upp din film får du ett antal olika val.

Under “information” lägger du in titel och beskrivning. Kika gärna på vad tidigare filmer på Spelkult har för titel och beskrivning. Om du publicerar en artikel på Spelkult.se som hänger ihop med videon, bör du redigera “information” i efterhand och lägga in en länk till artikeln där.

I rutan för beskrivning kan du göra två andra bra saker: 

  1. Lägg till en fullständig länk till spelet i Boardgamegeek i Youtubeklippets beskrivning. Då kommer Boardgamegeeks bot att snappa upp videon och länka in den under rätt spel. Exempel: https://boardgamegeek.com/boardgame/36218/dominion För att det ska fungera behöver du också sätta en Youtube-tagg för vilken kategori filmklippet skall publiceras under. Dvs “review”, “session”, “instructional”, “interview”, “humor”, “unboxing”, eller “other”. Rutan för att mata in taggar ligger lite dold under en “Visa mer”-länk längst ned i fönstret “information”.
  2. Lägg till en lista med tidsstämplar och titlar i beskrivningen, om du tycker at det behövs.
    1. Se till att den första tidsstämpeln du lägger till börjar vid 00:00.
    2. Videon ska ha minst tre tidsstämplar, och de anges i stigande ordning.
    3. Varje videokapitel måste vara minst 10 sekunder långt.

Lägg in videoklipp i WordPress

För att bara lägga in en länk till ett videoklipp var som helst i texten, gör ett nytt block och klistra in länk till videoklipp -det blir automatiskt ett videoklipp som bäddas in på sidan. Om det inte funkar automatiskt, ställ in “Youtube” under blocktyp.

Om videoklippet är “huvudsaken” med artikeln, är det bättre att lägga klippet i sidhuvudet. Då syns det också i artikelöversikten att det är en videoartikel.

  1. Gå till videon på Youtube som du vill bädda in och klicka på “dela” och sedan “bädda in” – det räcker alltså inte att ta länken till videon! Kopiera koden som kommer fram.
  2. Gå tillbaka till artikeln. Välj inläggsformat “video” istället för “standard” under “Sida” i högerkanten.
  3. Skrolla ner till “Zeen alternativ” och välj Medieformat. Där finns en ruta som heter “video” där du klistrar in koden från youtube.
  4. Det finns olika alternativ för hur sidan med videoklippet kan se ut. Men välj default om du inte vill laborera.
  5. Även om filmen nu kommer att synas i sidhuvudet, måste du ändå ha lagt in en “utvald bild”. Det kan vara ett skärmklipp från videon eller en annan bild som visar spelet som du recenserar.
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x