Recensioner på Spelkult

Har du skrivkramp, kan du försöka följa vår recensionsguide steg för steg nedanför, annars har du fria händer att beskriva bakgrund och analys om vartannat efter behov. Se bara till att börja med ett starkt anslag som lockar till läsning.

Att skriva recensioner

En recension är, tvärtemot vad man kan tro, en högst subjektiv beskrivning av recensentens åsikter om en produkt. Beskrivningen ska självklart vara ärlig och korrekt, men recensionen måste innehålla recensentens personliga åsikter för att texten ska bli intressant att läsa.

Försök fatta er så kortfattat som det bara är möjligt. Ni kommer märka att det ofta är betydligt svårare att skriva kort än att sväva ut med överflödiga beskrivningar. Texter för webbtidningar behöver dessutom vara betydligt kortare än dagstidningar, eftersom internetläsare har svårare att bibehålla intresse och fokus än tidningsläsare.

 1. ANSLAG
  Anslaget är en slagkraftig mening som lockar till fortsatt läsning.
  En inledning, som tillsammans med rubriken skapar intresse för din recension. Framför gärna starka åsikter om det du recenserar redan här.
 2. BAKGRUND
  För att sätta in läsarna i vad det är du recenserar, måste vi först ge dem lite kött på benen. En presentation om spelet.
  Ange vilket spel du skriver om, och berätta lite kortfattat om spelet.
  Är skaparna kända sen tidigare? Vad har de gjort tidigare?
  Handlar det om någon helt ny företeelse som måste beskrivas för läsaren?
 3. ANALYS
  Detta är den viktigaste delen av recensionen, där du helst bör förmedla din egen merkunskap om produktens genre, skapare och kortfattad analys av hur väl skaparna lyckats med spelet.
  Kan det nya spelet jämföras med något tidigare större verk?
  Vem är spelet skapat för?
  Lyckas spelet med det det vill?
  Vad fungerar bra? Vad fungerar mindre bra? Varför?

Tips

 • Det vanligaste felet är att berätta för mycket om handlingen. En recension ska locka till spelande, inte berätta allt om spelet. Och absolut inte slutet!
 • Tala om vad som grep just dig – och varför. Vad betydde det här spelet för dig, vad hade det att säga? Förklara upplevelsen du fick av att spela spelet.
 • Skriv om tankar och känslor som väcks. Våga vara personlig och tycka till om spelet istället.
 • Var rättvis mot spelet. Man måste också vara saklig och berätta varifrån man får sina åsikter. Lyft ut exempel på det du gillar eller ogillar.

“Dokument”-inställningar

Inställningar för dokumentet hittar ni i högerfliken på en vanlig desktop eller laptop-dator. På en mobil så kan den fliken ha lagt sig någon annan stans pga brist på utrymme.

Kategorier

Ange lämpliga kategorier för spelet och artikelns artikeltyp.

Ange både “Recensioner” samt spelgenre. Ange dock inte huvudkategorier (Tex “Spelkultur” eller “Sällskapsspel”)

Screenshot_11

Etiketter

Vidare under “Dokument”-fliken så finner ni även “Etiketter”.

För att göra sajten enklare att navigera och för att även visa liknande artiklar, så ber vi er att ange relevanta etiketter för er recension. Det kan vara allt ifrån genre, speltillverkarnas namn, spelmoment, udda kategorier och mycket annat, som det kan finnas intresse av att gruppera ihop med liknande artiklar om samma specialintresse. WordPress ger er förslag på tidigare använda etiketter och ni kan även välja bland de mest använda etiketterna, men ni får självklart även lägga till helt nya.

Ange dock INTE taggar för det vi redan angivit som artikelkategori (brädspel, dataspel osv).

Screenshot_12

Utvald bild

Nästan längst ned i samma Dokument-flik till höger skall ni ladda upp en “Utvald bild“.

Alla artiklar på Spelkult måste ha en “Utvald bild” för att layouten skall fungera. Bilden bör helst vara ett fotografi ni själv fotograferat/skärmdumpat. Sekundärt pressmaterial från förläggaren och allra sist en CC-fri bild från en tredjepart, där ni försäkrat er om att bilden är laglig att publiceras vidare. Är det inte ni själva som fotograferat måste ni ange vem det är som skapat bilden i en bildbyline samt längst ned under artikeln.

Aktivera recensionsstödet

För att aktivera vår recensions-layout, behöver ni klicka för “Aktivera recension” under “Let’s Review-alternativ” längst ned under rutan där ni skriver brödtexten till artikeln.

“Allmänt”

Starta med att ange titeln på spelet under fliken “Allmänt” och “Recensionens huvudrubrik”. Är det en retrorecension eller ett äldre spel så bör ni också ange året då spelet publicerades inom parentes efter titeln.

Om ni vill kan ni även ange slutbetygets rubrik och sammanfattning längre ned på samma flik, men de är inget krav. Inget annat skall ställas in under allmänt-fliken.

Sedan behöver ni även fylla i information under flikarna “Fält” och “Media”.

“Fält”

Fälten med betygskriterier är valfria. Det räcker att sätta ett slutbetyg. Viktigare är att ni anger Positiva och Negativa egenskaper som beskriver spelet nedanför.

Slutbetyg

0
Inte spelarbart. Trasigt.
25
Direkt dåligt
50
Mediokert. Gör vad som förväntas varken eller eller mindre
75
Bra, kan rekommenderas
85
 Extremt bra, recensentens och därmed också Spelkults favorit
100
Perfekt. Oslagbart. Kan inte göras bättre.

Positivt och negativt

Beskriv nackdelar och fördelar med just detta spel på ett så kortfattat och informativt sätt som möjlig.

Screenshot_7

“Media”

Här kan ni antingen återanvända den bild ni redan laddat upp som “Featured image” eller “Utvald bild”, genom att låta “Use featured image” vara ibockad, men helst ladda upp en ny dedikerad bild som passar som bakgrund för recensionsrutorna.

Färdig!

Nu är det bara att spara för granskning till era redaktörer.

Klicka på Spara och meddela redaktörerna i ett mail, messenger, sms eller på Facebookgruppen att er artikel är klar för granskning och publicering.

Recensions-exemplar

När ni beställt eller tackat ja till att få ett recensions-exemplar skickat till er, så förväntas du också ha möjlighet att spela igenom det under de kommande dagarna i en sådan omfattning att du bildat dig en god uppfattning om spelet och kan skapa en recension inom max en månad. Om du inte har tid att spela igenom spelet tillräckligt under den närmsta tiden bör du hellre avstå och låta andra få möjlighet att recensera. Annars riskerar Spelkult att tappa intresset från speltillverkare och distributörer.

Recensenter som skrivit mycket för Spelkult, med erfarenhet från tidigare spel i serien eller liknande spel, eller med möjlighet att filma recensioner, kan ges företräde framför övriga recensenter.

Omfattning

En videorecension bör vara minst 1 minut och max ca 10 minuter lång. Behöver du längre tid, så dela helst upp den i fler delar. En kortare sammanfattning samt en eller flera mer ingående längre videobeskrivningar.
En ackompanjerande skriven recension kan antingen sammanfatta vad som sägs i videon eller komplettera med mer information. Tänk dock på att även skrivna recensioner på internet gör sig bäst kortfattat för att bibehålla läsarnas intresse. Längre texter bör delas upp med rubriker, stycken och ackompanjera med bilder och citat för att undvika att det blir en vägg av text.

Objektivitet

Det förväntas aldrig att en recensent skall vara objektiv. Det är din högst subjektiva åsikt som måste komma fram. Detta bör poängteras om det finns risk för fan-rants eller det motsatta om du råkar ha en personlig avsky för en viss spelgenre/mekanik/design.

Dock får du aldrig känna att du blivit köpt eller känner dig skyldig att ge ett specifikt betyg för att du fått en gåva eller känner spelskapare/försäljare personligen. Finns risk för opartiskhet, lämna över till en annan recensent.

0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x