Texter på Spelkult

Lite tips och råd inför ert författande på Spelkult

 

Ingress

Försök inleda alla artiklar med en kortare ingress. Den kortare texten i början av artikeln ska göra läsaren nyfiken.  Gör första meningen slagkraftig och sätt den till stilmall “Rubrik 3”
Ingressen ska helst inte vara mer än en kortare mening och alla onödiga ord måste skalas bort! En aptitretare om det intressanta i nyheten är viktigare i ingressen än källan och detaljerad information – den kan komma sedan.

Det kan vara ett lösryckt citat, något intressant/unikt som texten behandlar eller bara en rak inledning på artikeln.

 

Nyheter

Nyhetsartikeln handlar om något som nyss har hänt eller om något som är på väg att hända.
Nyhetsartikeln har alltid en rubrik, bild, egenförfattad beskrivning på svenska och en referenslänk, där läsarna kan läsa mer om nyheten och bekräfta ursprunget av nyheten.

Ange aldrig andra nyhetssajter som källa, utan leta upp ursprungskällan eller åtminstone en sajt för pressreleasen.

 

Reportage

I reportaget ges journalisten möjlighet till längre och mer personligt berättande, och kan skriva i jagform.
Reportaget förutsätter att skribenten har varit på plats för att kunna beskriva miljöer, personer och händelser mer i detalj.
Ett reportage kan vara en uppföljning till en nyhetsartikel, eller helt fristående. Reportage som är obundna i tiden, det vill säga att de inte måste publiceras en viss dag, kallas ibland featurematerial.

 

Ledare och debatt

På ledarsidan, debatt- och insändarsidorna tar skribenten tydlig ställning i olika frågor. Syftet är att försöka påverka och skapa debatt.
Det är bara på ledarplats som tidningens politiska ställningstagande ska framgå. Vanligtvis skrivs ledaren av journalister anställda på ledarredaktionen. De journalisterna skriver aldrig nyhetsartiklar.

 

Krönika

Krönikan är en personlig reflexion kring ett tema, där journalisten är starkt närvarande och redovisar ett personligt engagemang som kan vinklas mer eller mindre skarpt. Exempel är Linda Skugge, Jan Guillou, Yrsa Stenius, Liza Marklund.

 

Recension

I en recension uttrycker skribenten sin personliga åsikt.
En välskriven recension uppfyller tre syften:

  • att informera om att en bok eller ett spel lanserats eller inträffat,
  • att förmedla recensentens personliga åsikt,
  • att ta upp en diskussion kring ett fenomen.

Läs mer om recensioner här.

 

Bilder

Varje artiklar ska ha en Utvald bild om minst 940 pixlars bredd (stor). Annars fungerar inte den nuvarande layouten på sajten. Det är den bilden som visas i varje artikels sidhuvud och visas även som tumnagelbild för artiklarna i listvyn.

angeutvaldbild

Välja Ladda upp filer för att ladda upp en bildfil från din egen dator och avsluta sedan genom att klicka på Ange utvald bild-knappen.

Ta helst egna fotografier/illustrationer, vänners bilder (som ni fått lov att använda), i tredje hand offentliga pressbilder och i sista hand kan ni använda fria verk som CC-search.

Glöm bara inte att ange upphovsman/fotograf i bildens titel, samt längst ned i er artikel med byline (Foto: …), såvida det inte är ni själva som skapat bilden, eller den kommer från speltillverkarens officiella pressmaterial.

läggtillmedia

Vill ni visa fler bilder, skapar ni ett galleri med funktionen Lägg till media och Skapa galleri.

0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x