I kortspelet Forest Shuffle bygger du upp en skog och försöker optimera kombinationer av kort för att samla så många poäng som möjligt.
Trädkort och djurkort
Spelet består av trädkort och djurkort, som är blandade i samma lek. När det är din tur väljer du att antingen dra upp kort på handen, eller spela ner kort framför dig. Alla kort har en kostnad, och du betalar med kort från din hand. Korten som du betalar med, spelar du ner öppet i den så kallade “gläntan”, ett gemensamt spelbräde mitt på bordet. “Gläntan” blir som ett slags marknad, eftersom både du själv och andra spelare kan välja att dra kort därifrån under kommande rundor. Det får max ligga 10 kort i “gläntan”, när den gränsen har överskridits åker samtliga kort i slänghögen. (Här hade vi önskat tydligare markeringar på spelbrädet, en plats för varje kort, så att det snabbt går att se hur många kort som ligger ute.)
Bygg en skog
När du har betalat och spelar ner ett kort i din egen skog, måste du alltid börja med ett träd. Sedan kan du spela ner djur och växter runt trädet. Alla djurkort är delade i två halvor, antingen vertikalt eller horisontellt. Du petar in dem under ditt träd så att bara ena halvan syns, och det är den synliga halvan som du använder och får poäng för.
Du kan också, i nödfall, använda baksidan av korten. Där finns en bild av ett ungträd (sapling), som du kan spela ner gratis och använda som ett träd, men utan poäng eller specialförmågor.
Korten är indelade i olika kategorier, vilket markeras med färger och symboler. De här symbolerna är ganska små och ibland svåra att se skillnad på. Även några av färgerna är väldigt lika varandra och knepiga att hålla isär.
Effekter och bonusar
Nästan alla kort har också någon form av effekt eller bonus. För en del kort får du fördelar om du betalar med kort med en viss symbol/färg när du spelar ner dem. Andra kort ger extra poäng om du samlar på dig vissa andra kort. Sammantaget är det en hel del att hålla reda på, och i första spelomgången finns det ingen möjlighet att få en överblick eller veta vad som är fördelaktigt.
De kort som behöver lite mer detaljerade förklaringar finns med på fjorton referenskort. Det finns fördelar och nackdelar med att man har gjort så, snarare än att skriva med dem i regelhäftet. Fördelen är att spelarna inte behöver rycka regelhäftet från varandra för att kolla upp vad som gäller för just deras kort, utan flera personer kan läsa samtidigt. Kanske sparar det också utrymme i spellådan. Nackdelen är att det även här blir lite smått och plottrigt, och inte helt lätt att hitta rätt. Men det finns också ett digitalt appendix där ni kan läsa mer om korten.
Grottor och vinter
Ytterligare två sorters kort följer med i spelet. Det ena är “grottan”, vilket vi först letade oss gråhåriga efter i reglerna för att förstå syftet med. När vi väl började spela insåg vi att grottan hänger ihop med “björn”-kortet. Björnens specialförmåga är att samla korten från “gläntan”, lägga dem i “grottan” och sedan får du poäng för dem på slutet. Den sista sortens kort är “vinter”. De tre vinterkorten blandas in i lekens sista tredjedel, och när det tredje vinterkortet dras, är spelet slut, ommedelbart. Så när det första, eller åtminstone andra vinterkortet dras, gäller det att börja avsluta sina skogsprojekt!
Mekanik och känsla
Det gemensamma utrymmet i “gläntan” är i stort sett spelets enda spelarinteraktion. I övrigt är det ganska mycket patiens – du bygger din egen skog och försöker optimera den. Mekaniken är en aning engine-building, och en aning set-collection.
Eftersom du bara får dra två kort varje gång, och det går åt mycket kort både för att spela ner och betala, kommer du de allra flesta av spelrundorna att vilja plocka upp kort på handen. Ju färre spelare ni är, desto större chans finns det förstås att du kan få tillbaka kort som du har slängt, eftersom du har en chans att plocka upp dem från gläntan igen.
Det här är ett snyggt och trevligt spel, och när du väl lärt känna korten kan det nog flyta på ganska smidigt. Samtidigt finns det förstås en risk med ökad “analysis paralysis” när du vet vilka kort som är bra att kombinera och vilka olika strategier som finns.
Men det känns ändå inte som att Forest Shuffle tillför något nytt. Det finns inget här som får pulsen att öka. Till och med poängräkningen i slutet känns lite ointressant. Å andra sidan finns det många spel som inte är fantastiskt nyskapande men som ändå är bra spel. Därför hamnar betyget någonstans i mitten.