Norrsken – Glesbygdsrollspel på fantasyvikingatiden

Läsarbetyg5 Betygsätt
3.5

Här kommer ett nytt rollspel av ett nytt förlag, skrivet av en (nästan) ny rollspelsförfattare. David Gårsjö har snickrat ihop en ny värld, ett nytt system och en helt egen version av vikingafantasy. 

Spelets USP

Norrsken är ett rollspel i genren “neotrad”. Alltså ett i grunden traditionellt rollspel med spelare, spelledare och så vidare, men med inslag av ett och annat från nyare spel. Tänk Fria Ligans År Noll-motor. Det är också i de nyare inslagen som spelet lyser starkast. 

Här finns nämligen inte bara regler för att skapa era rollpersoner, utan också för att skapa deras hemby. Komplett med sociala sammanhang, huslängder och kartor. Relationer till de andra byborna, och en historia dem emellan skapas smidigt och överskådligt inför den formella spelstarten. 

Att skapa en rollperson gör också att du får ett antal tidigare äventyr med dig redan från början. Inte bara det att din rollperson blir kompetent från start, utan också att det finns slumptabeller för bakgrunden i anekdotform. Inte bara får du alltså en bra sak att spela på, utan också en bra hjälp i hur du ska berätta om ditt äventyr runt spelbordet. Riktigt fin variant av klassiskt rollspelsattribut. 

Det nedkokade systemet

Systemet i sig är kortfattat jämfört med traditionella system. Här saknas grundegenskaper, och färdighetslistan är bara åtta färdigheter lång. Ovanpå det har vi ett litet antal förmågor kopplade till varje färdighet som skapar specialregler för vissa situationer. Det känns som en variant av talanger från Mutant: År Noll, men med något mer förankring i världen. 

Systemet är enkelt och rötterna går att känna igen från en klassisk BRP-tradition (Basic Role-Playing red anm). När det gäller strid, som ju är viktigt i vikingafantasy, känns allt rimligt och lättöverskådligt. Möjligen är spelet mer stramt i hur strid funkar än fokuserat på att skapa frihet för berättande av neotrad-typ. Två vapen ger dig bara möjlighet att anfalla två gånger, till exempel, men inget annat (exempelvis parera, eller kasta vapnet). 

Världen på fantasyvikingatiden

Vår värld är Korphem, en plats där människor bott i lite mer än 400 år. Här finns människor, dvärgar och särkingar, ett fräckt namn för djurfolk. Världen känns vikingatid, men mer som vikingatiden var förr. Röde Orm och Island, inte Vikings och Manowars skivomslag. Här är fokus på byar och gårdar, enskilda skepp och kämpar. Ingen armada och armé, inga storstäder och metropoler. Det är glesbygdsvikingar och småskalig fantasy. Det passar bra för att rollspela i. Varje enskild rollperson kan göra skillnad i en sån miljö.

Världen är befolkad av monster och varelser dessutom, med troll i främsta rummet. Om något är det väl här jag känner att spelet saknar lite. Det är en slimmad volym på strax över 100 sidor i en luftigt dubbelspaltad layout, men det hade inte skadat att ha lite mer fokus på vildmarken och vad rollpersonerna ska göra. Jag har många idéer om hur rollpersonerna ska agera när de är hemmavid, men det är knepigare att klämma fram äventyrsuppslag om saker och ting på bortaplan. 

Summa summarum

Norrskens enda stora misstag är att inte öppna med kapitlen om världen, eller åtminstone ett litet introduktionskapitel. Som det är nu går vi direkt från ett uppslag med “det här är ett rollspel” till regeltermer, system och strid. Det finns mycket terminologi i reglerna som jag i efterhand förstår är kopplade till världen, men som i den här ordningen skapade en del förvirring. Det är alls inget som stjälper spelet dock. 

På det stora hela är Norrsken ett bra spel. Det har sina egenheter, men både värld och system känns genomtänkt och robust. Hade jag inte vetat om att det här var Gårsjös första ordentligt publicerade rollspel hade jag aldrig gissat det. 

Rekommenderas till alla som gillar vikingar, vikingafantasy, eller bara vill ha ett solitt fantasyrollspel.

Norrsken
Läsarbetyg5 Betygsätt
Positivt
Bra och eget system
Luftig och lättillgänglig layout
Bra, bitvis riktigt bra illustrationer
Negativt
Något rörig disposition
3.5
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x