För gruppen gamla Drakar och Demoner-spelare så finns det två kampanjer och äventyr som rankas allra högst på både skalan av nostalgi och gott renommé. Det ena är Svavelvinter som med sin ambitionsnivå och litterära kvaliteter var en stor milstolpe och sen trilogin äventyr kallade ”Ärans Väg”.
Jag har själv både spelat och spellett den senare kampanjens tre originaläventyr flera gånger. Det var så på den tiden, man kunde ena veckan sitta bakom spelledarskärmen och sen, veckan efter, sitta på spelarnas sida av bordet för att ta sig an äventyret med dessa ögon. Otänkbart idag men kul att det fungerade så bra i mina olika spelgäng i mitten av 80-talet.
Trilogins två inledande delar, Döda Skogen och Maktens Portar, skrevs av samma författare: Roger Undhagen, medan den avslutande delen Mörkrets Hjärta kändes som en abrupt nödlösning då den fick slutföras av en blixtinkallad Michael Petersen som inte hade någon relation till de tidigare två delarna. Det avslutande äventyret blev tyvärr ett torrt antiklimax då det hastiga beställningsjobbet saknade tonaliteten och fingertoppskänslan från de föregående delarna, även om slutstriden var oväntat mörk och smått chockerande för mina unga medspelare.
Men oj vad man gillade de här äventyren förr. När jag presenterade en lista för mitt gamla spelgäng om mina absoluta favoritäventyr genom tiderna så hamnade Döda Skogen på en ärofylld 9:e plats. Så förstå min glädje när Fria Ligan på Spelkongress 2023 släppte nyheten om att Ärans Väg skulle få en remake, där författaren Roger Undhagen nu äntligen skulle få publicera sin version av kampanjens sista kapitel.
Håller nu äventyren för nya generationers spelare? Ja med nästan 40 år på nacken så var ett klokt beslut av Fria Ligan att skapa en gedigen nyversion. Hur är då den nya, och mer ”riktiga, kompletta”, versionen av Ärans Väg anno 2024?
LITE TRÅKIG START
Vi möts först av ett omslag som visar upp två minotaurer. Här behöver jag ge en kritisk tumme ner för ett ganska pajigt omslag där de två monstren liknar slarviga karikatyrer. Jag tror heller inte omslaget lockar till några impulsköp i butik då väl ingen tycker det här ser särskilt spännande ut. Kanske några nya spelare tänker ”oj, häftigt att två såna här varelser är nyckelpersoner i den här historien, det känns ju lite oväntat” men de kommer då bli besvikna då dessa två SLP:er har en minimal roll i kampanjen så valet av omslag är tyvärr helt ologiskt.
INNEHÅLL
Men det viktiga är förstås vad som finns innanför bokens pärmar. Den ursprunglige författaren Roger Undhagen har nu fått hjälp av flera andra spelmakare att fila på texterna, vilket nog är ett klokt beslut för fler ögon på produkten och resultatet är mycket lyckat.
Döda Skogen är väldig lik sitt original där vi känner igen det mesta. Även Maktens Portar, del 2, har många likheter med 80-talsvarianten även om flera ändringar är gjorda. Så gamla rollspelare med gott minne kommer att få möta helt nya utmaningar i upplägget.
Det vi väntat mest på är förstås den avslutande delen Mörkrets Hjärta och här levereras en episk final med storslaget, nästan bombastiskt omfång där spelarna verkligen får en stor upplevelse på en rejält större kanvas. Jag gillar att kampanjen rör sig från ett litet enklare vandrade i skogsområden till ett omfattande grottsystem upp till att resa över ett land förgjort av destruktivt krig där vi överallt får träffa ett rikt persongalleri av intressanta karaktärer. Även om sista delen, Mörkrets Hjärta, fortfarande kan ha en del rälsade delar så är helheten mycket bättre utförd än sitt original från 80-talet.
Här finns även en minimal regel för hur man kan hantera en större strid med hundratals motståndare. De kanske känns lite väl simpla och borde spetsas lite mer men det ska också en erfaren SL kunna ordna på egen hand för att få mer känsla.
GRAFIK OCH DESIGN
Grafiskt är boken i absolut toppklass. Kartor och illustrationer ger en lyxig känsla för helheten och det kan rekommenderas att printa ut alla miljöbilder för att än mer öka inlevelsen vid spelbordet. Ihop med den väldisponerade texten så ger jag full pott till det grafiska utseendet.
ÄR DET BRA?
Kampanjen är en fortsättning och utveckling på Drakkejsarens hemlighet, den kampanj som ingick i spelets grundbox och vi får nu en bra uppföljning av hela kampanjvärlden med kampen mellan drakar och demoner.
Ärans Väg är ”best of classic fantasy” med en ramhandling som vi sett många gånger förr. Så gillar du gammal hederlig fantasy så är det här helt rätt för dig, om ditt spelgäng däremot mer uppskattar sofistikerat finlir så är det här inte äventyret du ska prioritera – men då kanske du inte heller väljer Drakar och Demoner som ditt rollspel?
Svårighetsgraden i äventyren ökar med jämn kurva så var beredd på en del blod, svett och tårar längs vägen. Ni möter en bra mix av motstånd med både klurigheter och stor variation av monster. Det finns även några originella detaljer som till exempel läsandet av en uråldrig skrift som kan få dråpliga konsekvenser beroende på resultatet av dolda färdighetsslag som SL gör.
Har du spelat kampanjen back in the day så kommer det förstås vara kul att återigen bege sig in i 2024 års variant av Döda Skogen. Mycket, men inte majoriteten av del 1 & 2, är omstöpt men har du inte superminne från unga år så kommer du kunna spela det på nytt utan problem. Det finns några tips på hur man vid behov kan justera handlingen för gamla spelare men bäst i klassen på detta är annars hur Cubicle 7 i sina remakes av ”Enemy within”-kampanjen för WFRP föreslår hur man kan omkullkasta flera plot points på dramatiska sätt för en helt ny upplevelse.
Och så frågan väl alla gamla spelare ställer – och som jag även fått nu av mina gamla spelare – hur slutar egentligen Mörkets Hjärta? Är det som tidigare med den där väldigt omtalade finalen eller är något ändrat? Ja, det ska vi inte avslöja här men upplösningen kommer bli spännande…
Mycket bra jobbat och kul att vi äntligen fått ett avslut på en gammal, klassisk kampanj. För alla spelare av DoD är detta ett självklart köp och jag tror inte någon kommer bli besviken.