Monstruös expansion till Drakar och Demoner

I dag släpps Monsterboken till Fria Ligans Drakar och Demoner.

Det är en 147 sidors bjässe till bestiarium, med 63 monster och andra varelser, som till och med är större än grundbokens 119 sidor. Trots det kan jag slå vad om att det finns arga spelnördar som skriker sig hesa över att de äldre monsterböckerna minsann innehöll fler monster och att nya upplagan saknar deras personliga favoritmonster.

Monsterexpansionen följer en lång och helig tradition av bestiarium till Drakar och Demoner. Första Monsterboken släpptes redan 1986, Monsterboken 2 (1987), Monster (1990), Jorges Bestiarium (2001) och senaste iterationen blev 2020 års Monsterboken. De äldre böckerna innehöll 80 monster. Många som satt avtryck i flera decennier och det är därför stora skor att fylla. Fria Ligans nya version bygger faktiskt vidare på Riotminds senaste upplaga till 2016 års version av Drakar och Demoner. De återanvänder en stor del av illustrationerna och tur är det för David Brasgallas monsterillustrationer är bland de vackraste jag sett. Oerhört skickliga tecknade och inlevelsefulla verk som lyfter boken ytterligare.

Texterna är skrivna som ett uppslagsverk i förstaperson, sett från den fiktiva antropolgen Theodora Nysörts perspektiv, med frågande, gåtfulla och oprecisa formuleringar, för att väcka inspiration och mystik. Lite i samma ton som de första Warhammer 40k-böckerna dokumenterade övriga rymdvarelser ur det mänskliga imperiets ignoranta ögon.

Ack och ve, otack är världens lön! Eller vi får väl se, men just nu ser det glupande mörkt ut. Jag har ridit, vandrat, klättrat, krälat och summit över hela vår värld; jag har språkat med folk och fä, iakttagit, analyserat och nedpräntat nära nog allt som är värt att veta om världens varelser och väsen. Och här sitter jag nu, otackad och hukande i en gudsförgäten bergsskreva, dit jag har jagats av än den ena, än den andra av de varelser som förärats utrymme i min katalog. Häpnadsväckande ohyfsat!

– Theodora Nysört, ensam i sitt slag

Men för att spelledarna själva inte ska behöva gissa sig fram, så kommer varje “monster” också så klart med riktiga regler för deras egenskaper, tabeller för monsterattacker, förslag på “slumpmöte” och även ett “äventyrsfrö”.

Här finns också nio nya spelbara raser med alla regler, egenskaper, färdigheter, typiska föremål och förmågor för att spelarna själva ska kunna skapa karaktärer.

På det stora hela är nya Monsterboken en vacker och välskriven expansion som osar av personlighet med gott om inspiration till er kampanjvärld i nya Drakar och Demoner. Rekommenderas varmt till alla fans av nya utgåvan även om priset kan tyckas vara i högsta laget.

Drakar och Demoner Monsterboken
Läsarbetyg3 Betygsätt
Positivt
Fantastiska illustrationer och karaktärsfyllda texter
Förslag till äventyr och möten
Negativt
Färre monster än de äldsta utgåvorna
Högt pris (samma som grundboken)
4
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x