Augmented reality en möjlig framtid för brädspel?

Microsoft meddelade nyligen att man öppnat för beställningen av Hololens, företagets erbjudande i den växande marknaden av virtuella och förstärkta miljöer.

Där de flesta andra som Facebook med sitt Oculus Rift och HTC/Valve med Vive satsar på VR glasögon väljer Microsoft att gå en annan väg. En väg som kan vara intressant för den som gillar traditionella brädspel.

Det som Microsoft satsar på är Augmented Reality, en teknik som är lika närvarande i vår vardag som den är underutvecklad. För de flesta människor är kontakten med AR begränsad till enklare applikationer på mobilen som låter dig projicera en animation över vad du ser med mobilens kamera eller några få brädspel där en mobil eller surfplatta är integrerad. Med Hololens och liknande produkter finns det en möjlighet att skapa program som bokstavligen kan levandegöra ett spelbräde. Tänk dig ett Ticket to Ride där världen är en levande animerad värld och där varje påbörjad sträcka följs av små byggarbetare och vare avslutad sträcka har små tåg som åker fram och tillbaka på den. Till skillnad från VR där du skärmas av helt och hållet från omgivningen så ligger AR som ett extra lager över den befintliga verkligheten, du kan fortfarande se övriga personer och socialisera som vanligt. Så snart alla vant sig vid att ha ett par skidglasögon liknande saker på huvudet. Dessutom så finns det en möjlighet att låta spelare vara med på distans då deras drag kan skickas över nätet. På så sätt behöver inte spelkvällen ställas in på grund av att någon vabbar, är i Glommersträsk eller på annat sätt inte kan närvara. Med AR så kan den sociala själen i brädspelandet, att sitta runt ett bord och umgås, småprata och dricka en kopp kaffe behållas men samtidigt använda fördelarna med en virtuell miljö.

Exakt vad och hur den nya generationens AR kommer att gå att använda är än så länge okänt men i och med att Microsoft kommer att börja skeppa utvecklings versioner av Hololens under Mars månad så lär vi snart får både se och höra vad själva enheten är kapabel till och hur pass användarvänlig den är. Självklart är detta bara den första generationen av den här typen av AR enheter och som med det mesta annat kommer tekniken att utvecklas och förfinas samtidigt som kostnaden kommer att sjunka, för med en prislapp på $3000 är utvecklarversionen av HoloLens lite i dyraste laget. Men möjligheterna för vad Augmented Reality kan göra i relation till brädspel är många och i min mening väldigt intressanta.

Foto: Microsoft

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x